Sparnuota Edita

– Ilgai svarstėme ir netgi buvom „įkritę į duobę“, ieškodami žmogaus nominacijai „Už Prienų krašto vardo garsinimą“. Norėjom ko nors ypatingo… Ir ypatingą žmogų radom. Jis buvo šiek tiek primirštas, nors dirba socialinį darbą ir garsina ne tik Prienų kraštą, bet ir visą Lietuvą“, – laikraščio „Gyvenimas“ šventėje kalbėjo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, nominacijai pristatydama prieniškę sklandytoją Editą Skalskienę.

Vienintelė Lietuvoje

„Labai džiaugiuosi šiuo apdovanojimu,“ – šypsodamasi nedaugžodžiavo nominantė ir, lydima audringų plojimų, paliko sceną. Salėje su gėlių puokštėmis jos laukė būrys artimųjų, draugų, bendradarbių…

Edita iš tiesų nepaprasta: sklando jau keturis dešimtmečius, jos skraidymų knygutėje – per 2500 val., praleistų ore, ir daugiau kaip dešimt metų šalies sklandymo varžybose ji yra vienintelė skraidanti moteris. Kadangi konkurenčių nėra, tai varžosi lygiomis teisėmis su vyrais, kartais juos ir nugali. Labai džiaugiasi prieš kelerius metus iškovojusi Zenono Brazausko taurę. Anksčiau, kai varžybose skraidydavo ir būrys moterų, Edita keletą kartų yra tapusi Lietuvos moterų sklandymo čempione. Ji nuolat mūsų šalies vardą garsina ir užsienyje. Didžiausias pasiekimas – 2015 metais Danijoje vykusiame Pasaulio moterų čempionate iškovota trečia vieta.

Aviacijos bacila užsikrėtė nuo tėčio
Editos tėtis – Sigitas Smilgevičius taip pat sklandė ir į aerodromą dažnai atsiveždavo savo vienturtę. Mergaitės skraidyti neskatino, bet jai pačiai panorus išmėginti sparnus, neprieštaravo.
– Edita labai didžiuojuosi. Skraidžiau ilgai, 1988 m. kartu su dukra ir būsimu žentu Stasiu baltasparniais LAK-12 „Lietuva“ dar dalyvavau sklandytuvų ralyje per Lietuva,- mena dabar Prienuose pas dukrą gyvenantis į devintą dešimtį įkopęs S.Smilgevičius.
Skraido nuo jaunystės
Edita pirmą kartą sklandytuvu į padangę pakilo būdama septyniolikos, pirmas instruktorius buvo Pranas Vinickas. Baigusi vidurinę mokyklą, įstojo į KPI (dabar KTU) Elektros ir elektronikos fakultetą. Skraidė ir toliau, tik dabar jau ne Paluknėje, o Pociūnuose. 1985 m. baigusi mokslus paskyrimą gavo į Vilnių, bet netrukus buvo pakviesta į TSRS rinktinę.

Edita ir Stasys Skalskiai.

– Tai buvo mano svajonių darbas, tik tęsėsi neilgai – Lietuvai tapus nepriklausoma, rinktinę palikau.1988 m. Pociūnuose sutikau Stasį, taip pat sklandytoją, po metų ištekėjau ir apsigyvenome Prienuose. Netrukus gimė Lukas, po kelerių metų – Arnas. Tuo metu buvau bedarbė, vėliau specialybę pakeičiau ir iš inžinierės tapau psichologe. Skraidymų nebuvau nutraukusi. Labai padeda Stasys. Stengiuosi skraidyti saugiai, turėjau tik vieną įvykį. Tai buvo prieš prieš 17 metų. Sklandytuvu „Jantar standard“ grįžtant iš maršruto pritrūkau aukščio finišui, leidausi į lauką, ratuku kabinau aukštos įtampos laidą ir trenkiausi į žemę. Sklandytuvas sudužo, aš net nesusižeidžiau. Jei būčiau įsinarpliojusi į laidus, tikriausiai baigtis būtų liūdna… Baimės nejutau, netrukus vėl sėdėjau sklandytuve, – pasakoja Edita.

Sklandytuvu dalinasi
Sklandymas labai romantiškas, įdomus, bet ir nelengvas sportas, reikalauja daug ištvermės, žinių, geros sveikatos. Taip pat laiko, pinigų. Dabar Edita skraido šiek tiek mažiau, kasmet dalyvauja Lietuvos klubinės sklandytuvų klasės ir Z. Brazausko taurės varžybose. Pastarosiose pasikeisdami su Stasiu į padangę kyla nuosavu sklandytuvu LAK 17A. Vieną dieną skraido Edita, kitą – Stasys…
– Kiek dar skraidysiu, nežinau, žmogus juk turi kažkuo užsiimti. Žemės darbai – ne man, namų ruoša, maisto gaminimu taip pat nesižaviu, keliauti nemėgstu… Sklandymas – kas kita. Geriausios atostogos – aerodrome. Skraidau tik varžybose, kitaip neįdomu. Man pasisekė, kad vyras niekuomet nedraudė skraidyti ir mane labai palaiko. Palaikau jį ir aš. Kai skraido, labai dėl jo jaudinuosi. Manau, dėl manęs jaudinasi ir jis, – sakė E.Skalskienė.

Sūnų aviacija nežavi
Abu Skalskių sūnūs jau suaugę, bet aviacija jų nežavi. Vyresnėlis Lukas yra programuotojas, gyvena Vilniuje. Jaunėlis baigė dizaino studijas Dailės akademijoje. Buvo išlėkęs padirbėt į Daniją, Didžiąją Britaniją… Grįžo, studijuoja toliau. Tiesa, abu sūnūs puikūs tėvų pagalbininkai varžybose.

Žiemos prabėga greitai
Sklandymas – vasaros sportas, tad, belaukiant skraidymų sezono, Edita džiaugiasi pušynų apsuptyje esančiais jaukiais savo namais, skaito knygas, mezga, neseniai pradėjo ir siuvinėti. Nuo mažumės Editai patiko rankdarbiai. Palaiko ir sportinę formą: lanko baseiną, sportuoja. Namuose du vyrai: tėtis ir Stasys, savaitgaliais dažnai grįžta sūnūs, tad darbų, klegesio netrūksta. Edita dirba Prienų PSPC Psichikos sveikatos centre socialine darbuotoja. Darbu patenkinta, džiaugiasi puikiais, draugiškais bendradarbiais. Stasys – UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ kokybės vadybininkas. Paklaustas, kaip jaučiasi skraidančios žmonos vyras, jis atsakė:
– Niekada jai nesakiau „ne“ – tai nevyriškas išsireiškimas, bet, jai pakilus į orą, nervinuosi. Edita – puiki sklandytoja, skraido geriau nei aš. Ji pasaulyje buvo trečia, aš – tik ketvirtas. Tokį rezultatą pasiekiau 1993 m. Švedijoje…
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *