„Kiekviena ginčo situacija yra vertinama individualiai“

Į „Gyvenimo“ redakciją kreipėsi Prienų miesto gyventoja, UAB „Anvilita“ priklausančioje parduotuvėje, esančioje Kauno g., Prienuose, pirkusi žiurkėną. Moteris teigia, kad būtent šioje parduotuvėje praėjusių metų rugpjūtyje su dukrele nusipirko žiurkėną. Jai buvo žadėta, kad gyvūnėlis gyvens apie dvejus metus, o dabar jis nudvėsė. Moteris mano, kad jai buvo parduotas senas gyvūnas. Ji kreipėsi į parduotuvę, kur, jos teigimu, jai iš pradžių buvo pažadėta gyvūnėlį pakeisti, bet vėliau atsisakyta. Gal dėl to, kad pirkėja neišsaugojo čekio ir ji nepajėgs įrodyti, jog pirko būtent šioje parduotuvėje? Dėl kritusio gyvūnėlio ypač išgyvena mažametė dukrelė, nesuprantanti, kodėl teta, pažadėjusi duoti kitą gyvūnėlį, dabar jo neduoda…
Kaip šią situaciją vertina kita pusė, t.y. parduotuvės savininkė – UAB „Anvilita“. Bendrovės direktorės, vet. gydytojos Virginijos Krištopavičienės atsiųstame atsakyme redakcijai rašoma:
„Situacija su klientės nepasitenkinimu dėl įsigyto gyvūno – žiurkėno, kuris gyveno apie 6 mėn. ir nugaišo, mums yra žinoma. Suprantame išgyvenamą netektį dėl įsigyto šeimos nario ir neišsipildžiusių lūkesčių. Tačiau kartais laikant gyvūnus, atsitinka įvairių nenumatytų ir skausmingų situacijų, jie ir suserga, krenta.
Gyvūnėliai, kuriais mes prekiaujame, yra įsigyjami iš patikimų veisėjų, kliniškai patvirtinti ir veterinarijos gydytojų apžiūrėti, jauno amžiaus ir sveiki gyvūnai. Norint įsigyti gyvūną pardavėjos-konsultantės suteikia pirminę informaciją apie jį, gyvūnėlio teorinę gyvenimo trukmę, reikiamas laikymo sąlygas. Šiuo atveju žiurkėno gyvenimo trukmė galima apie 2–3 metus, tačiau, kiek gyvūnas išgyvens, nusakyti yra sudėtinga. Tai priklauso nuo tolimesnės gyvenimo kokybės, kuriai įtakos gali turėti daugelis sąlygų, tokių kaip: mityba, priežiūra, laikymo sąlygos (kambario temperatūros svyravimai, skersvėjis ir kt.), stresas, vaikų elgesys su gyvūnu, ligos, traumos arba genetika. Įsigijus gyvūną naujasis augintinio šeimininkas prisiima atsakomybę dėl tolimesnės gyvenimo kokybės ir laikymo sąlygų užtikrinimo. Įmonė savo veikloje vadovaujasi Lietuvos Respublikos sudarytomis ir priimtomis mažmeninės prekybos taisyklėmis pagal Civilinio kodekso 6.362 straipsniu Nekeičiamų ir negrąžinamų daiktų sąrašą, kuriame apibrėžiama, kad „Mažmeninės prekybos taisyklėse nustatyta, kad augalai, gyvūnai ir tinkamos kokybės maisto prekės nekeičiami ir negrąžinami.“
Mums nėra malonu dėl tokios susidariusios situacijos ir aplinkybių, todėl tikimės abipusio supratingumo.“
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento Prienų skyriaus vedėjas Gediminas Banys pokalbio telefonu metu mums taip pat patvirtino, kad įmonė, prekiaujanti gyvūnėliais, turi vadovautis įstatymuose ir tvarkose numatytomis taisyklėmis. Jų tarnybos pareiga – prižiūrėti, ar gyvūnai parduotuvėje laikomi tinkamomis sąlygomis, yra sotūs.

Manydami, kad su panašiomis problemomis gali susidurti, o gal ir susiduria, ir daugiau žmonių, dėl komentaro šia tema kreipėmės į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Neabejojame, kad tarnybos atsiųstame komentare pateikta informacija ir pirkėjams, ir pardavėjams dar kartą primins apie jų teises bei pareigas:
„Informuojame, kad vadovaujantis Civilinio kodekso 6.228(6) straipsnio 1 dalimi, prieš sudarydamas vartojimo sutartį, verslininkas privalo aiškiai ir suprantamai suteikti vartotojui būtiną, teisingą, išsamią ir neklaidinančią informaciją apie parduodamas prekes ir teikiamas paslaugas. Pareiga įrodyti, kad informacija yra tinkamai suteikta vartotojui, tenka verslininkui. Verslininkas, neįvykdęs arba netinkamai įvykdęs pareigą suteikti informaciją vartotojui, turi atlyginti dėl to vartotojo patirtus nuostolius.
Papildomai informuojame, kad vartotojas, manantis, kad jo teisės ir teisėti interesai buvo pažeisti, vadovaudamasis Vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatomis, pirmiausia privalo raštu kreiptis į pardavėją arba paslaugos teikėją ir nurodyti savo reikalavimą. Pardavėjas arba paslaugos teikėjas privalo neatlygintinai išnagrinėti vartotojo kreipimąsi ir, kai nesutinka su vartotojo reikalavimais, privalo ne vėliau kaip per 14 dienų nuo vartotojo kreipimosi gavimo dienos pateikti vartotojui išsamų, motyvuotą rašytinį atsakymą, pagrįstą dokumentais. Vartotojas, nesutikdamas su gautu atsakymu, turi teisę kreiptis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą dėl vartojimo ginčo nagrinėjimo alternatyvia (ne teismo) tvarka.
Būtina pažymėti, kad kiekviena ginčo situacija yra vertinama individualiai, remiantis ginčo šalių pateiktais objektyviais įrodymais bei kitomis ginčui svarbiomis aplinkybėmis. Jei Tarnyba objektyviai negali įvertinti vartotojo reikalavimo pagrįstumo, vadovaujantis Vartotojų teisių apsaugos įstatymo nuostatomis, Tarnyba turi teisę nutraukti vartojimo ginčo nagrinėjimą.
Taip pat atkreipiame dėmesį, kad visi teisėti vartotojo reikalavimai yra tenkinami tik pateikus pirkimą įrodantį dokumentą.“
Parengė Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *