Į naujų knygų sutiktuves pakvietė brolis ir sesuo

Retai taip būna, kad į kūrybinį vakarą pakviestų du tos pačios šeimos nariai – sesuo ir brolis. Praėjusį penktadienį itin gausiai susirinkusieji į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą su naujų knygų sutiktuvėmis galėjo nuoširdžiai pasveikinti kuklius, bet talentingus Prienų krašto kūrėjus Ramutę Bidvienę ir Jurgį Montvilą.

R.Bidvienė ir J.Montvila vos spėjo pasirašinėti savo knygose – jų norėjo įsigyti daugelis vakaro dalyvių.

Ramutės Bidvienės knyga „Baltakartis“ iš leidyklos pas skaitytojus iškeliavo 2019 m. Tai – antrasis autorės eilėraščių rinkinys vaikams ir trečioji parašyta knyga. Jurgiui Montvilai poezijos knyga „Toks mylintis žmogus“ yra pirmoji. Tačiau, ko gero, jos pasirodymas Jurgio pažįstamųjų nenustebino, daugelis žinojo, kad jis senokai rašo ir įvairiuose renginiuose yra girdėję jo skaitomas eiles. Visgi J.Montvila kaip kūrėjas labiausiai išgarsėjo, kai Prienų krašto himnui parašė žodžius ir laimėjo skelbtą konkursą.
Jaukia ir šilta vakaro įžanga tapo jo vedėjos Zitos Kuzminskienės įžvalgos apie talentais apdovanotus autorius ir jų kūrybą, atlikėjos Romos Ruočkienės sudainuoti romansai bei svajingas valsas, kurį renginio dalyviams dovanojo standartinių šokių pasaulinio reitingo šokėjai Laura Montvilaitė ir Nerijus Stukas. Tokia romantine gaida visiems, po to pasisakiusiems, ir norėjosi tęsti knygų pristatymą bei jų autoriams išsakyti pačius nuoširdžiausius palinkėjimus.
Pasaulio lietuvių centro, kuris išleido abi knygas, direktoriaus Valdo Kubiliaus teigimu, kalbant apie autorius, reikėtų prisiminti tvirtus jų pamatus – talentingą šeimą, menišką aplinką, kurioje Jurgis ir Ramutė užaugo. Jų mama buvo audėja tautodailininkė, iš jos šiuos gebėjimus perėmė vyresnės dukros Irena Makauskienė ir Ramutė Bidvienė – ši liaudies meistrė už savo darbus buvo apdovanota ir „Aukso vainiku“. Broliui Jurgiui labiau artimas medis ir jo drožyba, nuo ankstyvos jaunystės jis rašo eiles, tik skaityti viešai jas pradėjo palyginti neseniai, paskatintas sesės.

Pasaulio lietuvių centro direktorius V.Kubilius prisiminė J.Montvilą ir kaip aktyvų Sąjūdžio dalyvį.

J.Montvila priklauso Prienų krašto kūrėjų klubui „Gabija“, kuriame su bendraminčiais pasidalina kūrybinėmis idėjomis, ne kartą jo eilėraščiai buvo spausdinti ir laikraštyje „Gyvenimas“. Vis dėlto, kaip sakė jo prezidentė Rasa Zdanevičienė, poezijos knygos pasirodymas net ir jai buvo staigmena.
V.Kubilius autoriui persakė nuoširdžius sveikinimo žodžius, kuriuos J.Montvilai perdavė poetas Robertas Keturakis, prisidėjęs prie knygos pasirodymo, parašęs jai recenziją. Anot Pasaulio lietuvių centro direktoriaus, šio autoriteto paskatinti kūrėjai net ir vyresniame amžiuje išdrįsta praverti leidyklos duris, kad paskleistų savo kūrybą į viešumą. „Ne kiekvienas iš tų, kurie dar mokyklos suole yra bandę eiliuoti, tapo poetais, nes tai pašaukimas iš Dievo, sielos kalba,“ – kviesdamas vakaro dalyvius pasidžiaugti autorių kūryba, sakė V.Kubilius, pažįstantis J.Montvilą ir kaip aktyvų Sąjūdžio veikėją.
Šiltų žodžių abiem autoriams negailėjo ir Rasa Zdanevičienė. „Jeigu man tektų iškeliauti į emigraciją, būtinai pasiimčiau abi šias knygas, nes jose – Lietuva, kalba ir meilė – tos vertybės, kurios teiktų užuovėją ir atšiauriausiomis sąlygomis. Jūs esate apdovanoti – labai darbštūs ir kūrybingi žmonės,“– R.Zdanevičienė kalbėjo apie sesių Ramutės ir Irenos tautodailės gebėjimus, Ramutės poetinės kalbos grožį, o Jurgio pomėgius drožinėti, rašyti, vaidinti, šokti tautinius šokius.
„Gabijos“ kūrėjų klubo prezidentė R.Bidvienei dėkojo už tai, kad saugoja tyrą ir švarią, iš senelių ir prosenelių paveldėtą lietuvių kalbą. „Iš jūsų knygų vaikus aš mokyčiau taisyklingos lietuvių kalbos, rašybos ir skyrybos. Būtų labai smagu, jei seneliai jūsų „Baltakartį“ paskaitytų savo anūkams,“ – sakė ji.

Į kūrybinį vakarą susirinko itin daug autoriams svarbių žmonių.

Kaip knygos „Toks mylintis žmogus“ anotacijoje rašė redaktorius Robertas Keturakis, nors J.Montvilos eilėraščiuose „budi žmogus“, kamuojamas išgyvenimų, jausmų, abejonių, klystkelių, jo kūryboje „švyti šiltas tikėjimas, kuris ir yra laimės pagrindas“. Tad R.Zdanevičienė poetui dėkojo už gausiausią knygos skyrių, skirtą meilei, ir eilėraščius apie Tėvynę, kurie parašyti, remiantis tikrais išgyvenimais, bei liudija autentiškus įvykius – Atgimimą, Sausio 13-osios įvykius ir kt. Šiek tiek netikėta jai knygą baigianti Jurgio satyra, kurioje nemažai saviironijos.
Po svečių pasisakymų atėjo metas pasklaidyti Jurgio ir Ramutės knygas, išgirsti jų kūrybos. Pirmoji savo eilėraščius, skirtus vaikams, skaitė R.Bidvienė. Klausytojai pajuto iš eilių sklindantį gerumą, jaukumą, šmaikštumą, gamtos, augalijos ir gyvūnijos grožį. Autorė sakė norėjusi mažuosius supažindinti su juos supančia aplinka, paskatinti ją tyrinėti. Jai staigmeną padarė „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai ir mokytoja Rima Lyberienė, išmokę ir padeklamavę eilėraščių iš knygos „Baltakartis“.
Kaip ir sesuo, Jurgis Montvila buvo kuklus, kitiems išvardinus jo talentus ir gebėjimus, jis pasirinko į klausytojus kreiptis eilėmis iš savo pirmosios knygos, ir jam tai puikiai sekėsi. Jurgis – geras skaitovas ir mėgėjų teatro studijos „Langas“ aktorius, kuriam, kaip išdavė studijos vadovė Alma Vaišnienė, naujausiame spektaklyje pagal A.Čechovą patikėtas pagrindinis vaidmuo. Keletą Jurgio eilėraščių įtaigiai paskaitė ir profesionalus aktorius Rimvydas Jurkša.
Didžiausia dovana kūrėjams, ko gero, ir tapo toks nuoširdus palaikymas – į kūrybinį vakarą susirinko jų artimieji, buvę ir esami kolegos, bendraminčiai, Sąjūdžio laikų bendražygiai, meno ir kultūros srities, „Dvariuko“ bendruomenės atstovai, kiti prieniečiai. Savivaldybės mero vardu sveikinimus ir gėles kūrybinio vakaro „kaltininkams“ perdavė Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algis Marcinkevičius.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *