Būti šviesos spinduliu kitiems, pačiam skleisti šviesą – didžiausia laimė, kurią gali pasiekti žmogus…

„Gyvenimo“ laikraščio Padėkos dienos baigiamoji šventė

Paramos ir labdaros fondo „Idėjų vartai“ nominacija „Už pilietiškumą“ įteikta Remigijui Ulevičiui iš Veiverių seniūnijos.
„Gyvenimas yra atsitiktinumai, ir kai mes išgirstam žodį gaisras, sudegė namai, tai, visų pirma, kyla klausimas, ar visi gyvi ir kur jie gyvens. Antras pojūtis, išgirdus, kad galima paaukoti, yra užuojauta ir auka. Vienų auka tokia, kita tokia… Nesvarbu, kas kiek gali, nes esmė yra prisidėjimas ir dovanojamas gerumas. Bet gyvenimas eina tolyn… Visi užjaučia, paaukoja ir išeina į savo darbus, o nelaimės ištiktas žmogus lieka vienas. Jis lieka vienas tik tada, jeigu jis neturi tokio kaimyno, koks yra Remigijus Ulevičius. Pirmiausia, ką padarė jų šeima – į savo trijų asmenų šeimą priėmė gyventi nelaimės ištiktus 6 žmones. Pabandykit įsivaizduot, kaip tai gali atrodyt… Tai, be abejo, yra didelis apsisprendimas ir darbas, bet pabandykit suprasti, ką reiškia visų suneštą ir po kruopelytę suaukotą paramą sudėti į vieną vietą ir surasti būdus, ką su tais pinigais padaryt, kad šeima vėl įgytų pastogę. Ir šiandien tų visų pastangų rezultatas – šeima jau turi kur gyventi. Ačiū Jums, Remigijau, už dovanotą gerumą, už įdėtas pastangas ir, dovanodamas šį angelą, linkiu, kad jis neštų tik laimę Jūsų šeimai bei apsaugotų nuo negandų,“ – sakė fondo steigėjas Gintautas Bartulis, sveikindamas nominantą.


Šios Padėkos dienos graži naujiena – Seimo nario, žemės ūkio ministro Andriaus PALIONIO įsteigta nominacija „Už veržlumą ir naujas iniciatyvas kaime“. O pirmąja šios nominacijos laureate tapo Prienų rajone Šiauliškių kaime esančio „Aušros žirgyno“ įkūrėja ir savininkė Aušra RATAUTĖ.

„Iš tiesų tikrai nesitikėjau tokio įvertinimo, nes Prienų krašte esu tik devynerius metus ir labai džiaugiuosi, kad Prienų kraštas mane priėmė. Noriu padėkoti žmonėms, kurie padeda man vykdyti savo veiklą, bei „Gyvenimui“, kad mane atrado, pakalbino ir šiandieną aš stoviu čia. Prienų krašte mane žavi gamta. Mes nuolat keliaujame į gamtą, miškus, kurie yra išskirtiniai. Pasinaudodama proga, taip pat noriu paprašyti – mylėti savo gamtą, tausoti ją, gerbti, nešiukšlinti, nes tai yra ne tik medžiai ar žolė, o natūralus reabilitacijos centras,“ – sakė Aušra Ratautė.


„Metų žmogaus“ rinkimuose „Gyvenimo“ skaitytojai aktyviai balsavo ir už Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytoją metodininkę, dailininkę Aušrą DELTUVIENĘ.

A.Deltuvienė dirba ir moko vaikus dailės paslapčių „Revuonos“ pagrindinėje mokykloje, ruošia juos konkursams, olimpiadoms. Vaikai tampa rajoninių, respublikinių ir tarptautinių konkursų nugalėtojais. Kadangi ir čia netrūksta entuziazmo ir sumanymų, tai laikas tirpte tirpsta. Jau aštuonioliktus metus mokykloje jos organizuojama paroda „Žiemos improvizacija“ turi didelį pasisekimą, sulaukia vis daugiau darbų. Taip pat ir kiekvienais metais organizuojama rajoninė paroda – konkursas, skirtas Motinos dienai.
Jau studijuodama gerbiama Aušra pradėjo dalyvauti studentų kūrybinių darbų parodose. 2005 metais Aušra Deltuvienė buvo priimta į Lietuvos tautodailininkų sąjungą. Dar 2001 metais surengusi pirmą autorinę keramikos ir akvarelės darbų parodą Birštono mieste, Aušra nuolat dalyvauja ne tik savo šalies, bet ir tarptautinėse parodose. Jos darbai buvo eksponuojami Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje. Kas pažįsta dailininkę Aušrą Deltuvienę, net nesuabejotų, kad jos darbai – tai jos pasaulis, toks skaidrus, subtilus, šiek tiek paslaptingas, lengvas, bekraštis.


Birštoniečiai „2019 metų žmogumi“ išrinko Birštono gimnazijos fizikos mokytoją, direktoriaus pavaduotoją ugdymui Danguolę KEDERIENĘ.
„Visas mano tikėjimas vaikšto mokyklos koridoriais, visos mano mintys sudėtos į mokyklos klases“… Manytume, kad šie mūsų žymaus kraštiečio poeto Justino Marcinkevičiaus žodžiai labai tinka ir pristatant gerbiamą Danguolę Kederienę.
Danguolė Kederienė jau 35 metus moko fizikos ir, kaip teigia jos mokiniai, yra „žiauriai gera“ mokytoja – reikli, bet turinti subtilų sveiko humoro jausmą. O mokytoja, vėlgi, mokinių žodžiais tariant, tvirtina, kad mokykloje ji tiesiog „kaifuoja“!
Šalia pedagoginio darbo D.Kederienė dirba ir vadovaujantį darbą. Iki Užuguosčio pagrindinės mokyklos uždarymo ji buvo šios mokyklos vadovė, Birštono gimnazijoje ji eina direktoriaus pavaduotojos ugdymui pareigas, tad jai rūpi ne tik jos dėstomo dalyko ar vienos klasės, bet ir visos gimnazijos pasiekimai bei veikla.
D.Kederienė aktyviai dalyvauja Birštono vienkiemio bendruomenės veikloje, todėl jai nesvetimi visų šalia esančių žmonių džiaugsmai ir rūpesčiai.
Gerbiama Danguolė taip pat dainuoja bendruomenės ansamblyje, šoka Birštono kultūros centro senjorų šokių kolektyve „Jievaras“. Danguolė ir Vytas Kederiai gali džiaugtis ir išaugintais trimis šauniais, savo gyvenimus kuriančiais vaikais.
„Tikriausiai nėra geresnio jausmo, kaip kiekvieną rytą tu gali eiti į vaikystės ir svajonių šalį, mokyklą, ir ten džiaugtis tave supančiais žmonėmis ir jausti jų širdies šilumą. Turiu pasakyti, kad aš taip pat myliu visą Prienų kraštą, nes esu šio krašto dukra, myliu savo žilabarzdį gimtąjį Užuguostį, myliu Birštono vienkiemio žmones, myliu savo gražuolį Birštoną. Sakykit, argi tai nėra laimė, kai gali mylėti iš karto tiek daug ir būti mylimas ir švęsti gyvenimą bei būti apdovanotas už tą meilę plačiąja prasme?“ – sako Danguolė Kederienė.


Metų projekto nominacijoje laureatu tapo Birštono apžvalgos bokštas.
Liepos mėnesį lankytojams atvertas 51 m aukščio Birštono apžvalgos bokštas Nemuno kilpų regioniniame parke yra aukščiausias toks bokštas Lietuvoje. Kadangi jis pastatytas ant Škėvonių gūbrio, lankytojai, pakilę iki bokšto apžvalgos aikštelės, iš tiesų atsiduria net 137 m virš jūros lygio. Iki šiol Nemuno kilpų kraštovaizdį buvo galima pamatyti tik pakilus oro balionu, parasparniu arba nuotraukose, o dabar – ir užkopus 300 bokšto laiptelių. Jais lipant galima pailsėti specialiai įrengtose šešiose atokvėpio vietose.
Bokštas tęsia lietuvių medinių gynybinių pilių architektūros tradiciją, primena bokštų formą ir siejasi su vėlyvesne bažnyčių varpinių architektūra.
Nominaciją priėmusių Nemuno kilpų regioninio parko direktorės Dalios Križinauskienės ir Birštono savivaldybės merės Nijolės Dirginčienės nuomone, tai labai svarbus objektas Birštonui.
D.Križinauskienė: Mes visi gyvename nuostabaus grožio gamtinėje aplinkoje. Iš visų keturių pusių mus supa Nemunas: iš rytų ir iš vakarų, iš pietų ir iš šiaurės. O kad tą grožį pamatytume, reikia truputėlį pakilti virš žemės. Dėl to ir buvo sugalvotas šitas projektas – pastatyti apžvalgos bokštą aukščiausioje Nemuno kilpų regioninio parko vietoje.
N.Dirginčienė: Projektą vykdė saugomų teritorijų tarnyba, bet, patikėkit, Birštonui taip pat teko nemenkas darbas – ir derinti, ir prižiūrėti projektą, bet kol kas mes bokšto dar neturime, dar laukiame vyriausybės nutarimo, kuriuo bus perduotas bokštas Birštono savivaldybei ir jau tada mes tapsim tikrais bokšto savininkais.


Birštono savivaldybės nominacija už Birštono vardo garsinimą skirta AB Birštono sanatorija „Versmė“.

Birštono sanatorija „Versmė“, švenčianti savo veiklos 50 metų jubiliejų, sėkmingai atsinaujina visose srityse: nuo infrastruktūros atnaujinimo iki naujų procedūrų ir paslaugų plėtros. „Versmė“, išlaikydama klasikinio sanatorinio gydymo tradicijas ir kartu diegianti inovatyvias gydymo metodikas siekia žmonėms sudaryti kuo geresnes ir įvairesnes sąlygas sveikatintis ir reabilituotis. Sanatorija, aktyviai propaguodama bei puoselėdama tradicinį sanatorinį gydymą natūraliais gydomaisiais veiksniais, garsina savo ir Birštono kurorto vardą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų.
Vien tik per praėjusius metus sanatorijoje apsilankė netoli 1,5 tūkstančio užsieniečių iš įvairių pasaulio šalių: Vokietijos, Izraelio, Rusijos, Latvijos, Lenkijos, Rumunijos, Estijos ir daugelio kitų šalių. Ateities vizijose viena iš siekiamybių – skleisti informaciją apie klasikinį sanatorinį gydymą, apie Birštono gamtos turtus – mineralinį vandenį, gydomąjį purvą, kad kuo daugiau užsienio piliečių žinotų apie jų teikiamą naudą ir gydytis bei poilsiauti vyktų į Birštoną.
AB Birštono sanatorijos „Versmė“ direktorė Rasa Noreikienė, dėkodama už įvertinimą, tvirtino, kad Birštonas yra nuostabus: jis turi neįkainojamus gamtos turtus, klimatą, purvą, vandenį ir mums yra patikėta garbė atnešti tas neįkainojamas gamtos vertybes iki žmogaus iš žemės gelmių.


Jau daugiau kaip dvidešimt metų tarp „Gyvenimo“ sambūrio nominacijų steigėjų yra ir Seimo narys Vytautas Kamblevičius. Šiemet jo padėka yra skirta nominacijos „Sėkmės žingsniai“ laureatams – birštoniečiams Gražinai ir Daliui DULSKAMS.
Matyt, logiška, kad balsuojant už Metų žmogų, tarp kurių buvo pasiūlyta ir Gražina Dulskienė, ne vienoje atsiųstoje anketoje buvo įrašytas ir Dalius. Ir nors Gražina daugiau rūpinasi grožio salonu, o Dalius – maitinimo paslaugų verslu, bet kartu jie, ieškodami naujų sprendimų ir plėsdami verslą, teikia kurortui labai reikalingas paslaugas.

Gražina Dulskienė: „Norime padėkoti, kas mus pastebėjote, kas mus įvertinote. Mes esame paprasti Birštono gyventojai, kurie mylim savo darbą ir stengiamės tai daryti gerai.“

Seimo nariui Vytautui Kamblevičiui dėkojame už Prienų rajono mokykloms ir bibliotekoms padovanotas „Gyvenimo“ laikraščio prenumeratas 2020-iems metams.


Seimo narės, kraštietės Rasos Budbergytės nominacija už ryžtą ateitį kurti Lietuvoje, skirta birštoniškiui Pauliui JŪRUI, UAB „Birštono pramogos“ ir vandenlenčių parko Birštone „Wake park“ įkūrėjui.
Paulius – birštonietis. Į savo gimtąjį miestą jis grįžo po gyvenimo Londone ir Vilniuje. Kurorte jis įkūrė vandenlenčių parką, šalia kurio atsirado ir batutai.
Paulius prisimena turėjęs abejonių, ar Birštone atsiras susidomėjusiųjų šia pramoga. Vis dėlto ryžosi – 2014 m. į kurorto savivaldybę atėjo su konkrečia idėja, jau buvo ir vietą nusižiūrėjęs: „Vienas iš šių ežerėlių buvo užimtas, šalia Vytautas Mineral SPA“, prie kito pliažas, tad beliko trečias. Daugiau vandens telkinių mieste nėra, pasirinkimui pritarė ir draugai. Tad mes dviese su kolega ir sugalvojom. Dabar viskas gerai“, – sako Paulius.
Jis taip pat neslepia, kad įranga vandenlenčių sportui ir batutai kainavo nepigiai, investicijos siekė apie 100 000 eurų. Ar atsipirks? Paulius sako, kad tiksliai neapskaičiavęs, bet jeigu vasaros bus geros, tuomet dirbti verta. Dabar šis sportas išgyvena tikrą populiarumo bumą. Pasak Pauliaus, niekas nebūtų pagalvojęs, kad lietuviai pirmaus Europoje pagal įsteigtų vandens parkų skaičių.


Europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės padėka „Už atsakingą socialinį darbą“ įteikta ir Birštono savivaldybės Nemajūnų dienos centro socialinio darbuotojo padėjėjai Onai SIMANAITIENEI.

Padėką įteikė EP narės Vilijos Blinkevičiūtės padėjėjai Lina Šaltienė ir Rimantas Kairelis.

Ona Simanaitienė Nemajūnų dienos centre dirba nuo 2012 m. Ji teikia paslaugas neįgaliems ir pagalbos stokojantiems garbaus amžiaus žmonėms jų namuose. Onutė kruopščiai ir atsakingai vykdo pareigas, jai nėra neįveikiamų darbų. Ji – tas žmogus, kuris būna šalia, prireikus ne tik fizinės, bet ir dvasinės pagalbos, kuris ne tik išklauso, bet ir geba įžvelgti žmogaus akyse daugiau negu pasako žodžiai. Nuolankus kito žmogaus priėmimas, neprimetant savo valios ar supratimo, pagarba ir nuoširdumas lydi šią darbuotoją, padedant žmonėms įveikti atsirandančius sunkumus. „Geriausia diena, kai žmogui nieko neskauda, jo nuotaika būna gera. Vieną dieną – geriau, kitą – prasčiau. Visada ieškau išeities, kaip padėti, kokį sprendimą geriausia atrasti“, – taip apie savo darbo dieną kalba Onutė.
Geras pavyzdys užkrečia. Abi Onutės dukros taip pat pasirinko darbą socialinių paslaugų srityje.


Birštono švietimo bendruomenė Metų mokiniu išrinko Birštono gimnazijos II klasės mokinį Roką ZDANAVIČIŲ.
Rokas yra universalus moksleivis: gerai mokosi, aktyvus neformalioje veikloje: groja fortepijonu, šoka jaunimo tautinius šokius, žaidžia krepšinį. Rokas yra įvairių muzikos festivalių, sporto varžybų ir šokių festivalių dalyvis, prizininkas ir laureatas. Tarptautinio muzikos konkurso „Dresder Wintersterne“ 1-osios vietos laimėtojas, Nacionalinio Petro Vyšniausko konkurso nugalėtojas. Kartu su Birštono sporto centro krepšinio komanda Rokas iškovojo „Mažąją krepšinio taurę“. Tautinių šokių kolektyvas „Kupolė“, kuriame šoka Rokas, 2019 metais tapo respublikinio konkurso „Aguonėlė“ laureatu.

Dėkodamas už nominaciją, Rokas sakė, kad jam visada smagu sulaukti įvertinimo už tai, ką mėgsta daryti, todėl ir savo bendraamžiams jis linkėjo, būti visada aktyviems, surasti savo pomėgius ir niekada nesakyti sau, jog neturi laiko.

Šventės metu Rokas kartu su mokytoju Mindaugu Bivainiu atliko lietuvių liaudies dainą „Oi girioj“. Būtent su šiuo kūriniu birštoniškiai tapo Nacionalinio P.Vyšniausko konkurso laureatais.


Birštono geriausių sportininkų rinkimuose sporto bendruomenė savo balsus atidavė už irkluotoją Paulių Černevičių.
Iš Prienų kilęs Paulius Černevičius – Lietuvos irklavimo keturvietėje porinėje valtyje 2019 metų čempionas, tarptautinių regatų vienvietėje valtyje finalininkas, Pasaulio ir Europos jaunimo čempionatų dalyvis. Šią sporto šaką pasirinkęs prieš šešerius metus, Paulius iki šiol treniruojasi Birštone pas trenerį Vytautą Domarką, su kuriuo jį sieja tarpusavio supratimas ir humoro jausmas. O treneris auklėtinį vertina ne tik už laimėtojui būdingus gebėjimus, bet ir už gerąsias charakterio savybes: garbingumą, dėmesingumą ir draugiškumą.
Sportininko tikslas – 2020 m. sėkmingai baigti Kauno technikos kolegijos antrąjį kursą. Derindamas studijas su intensyviomis treniruotėmis, Paulius tikisi patekti į Lietuvos irklavimo jaunimo rinktinę ir dalyvauti Pasaulio jaunimo iki 23 metų čempionate.


Daugėja iniciatyvų, tampame aktyvesni, daugėja ir nominacijų. Džiaugiamės, kad tarp mūsų nominacijų mecenatų ir „Eglės sanatorija“. Jų padėka yra susijusi su sveikos gyvensenos propagavimu. Šiemet sanatorijos pardavimų vadovė Viltė Liaugodienė padėką įteikė Kristinai Gaubienei.

Kristina – sertifikuota jogos meistrė, vedanti jogos užsiėmimus Birštone ir Prienuose. Ji taip pat aktyviai dalyvauja įvairiuose sveikatinimo projektuose.


Šventės pabaigoje savo pasirodymu mus pradžiugino Birštono meno mokyklos dainininkai ir muzikantai. Sesės Austėja ir Adrija Suchockaitės (mokytoja Ramunė Liutvynskienė) atliko Roko Radzevičiaus ir Rimvydo Stankevičiaus dainą „Sudainuokim Lietuvą“. Sveikiname sesutes, sėkmingai pasirodžiusias Lietuvos vaikų ir mokinių televizijos konkurso „Dainų dainelė“ zoninėje atrankoje. Padėkos dienos šventėje joms akompanavo Rokas Zdanavičius, Mindaugas Bivainis, Kęstutis Didvalis ir Romanas Lykovas.


Prieš trejus metus „Gyvenimo“ laikraštyje gimė naujos rubrikos „Nedaloma Lietuva“ ir „Renkuosi Lietuvą“. Publikacijose su šiomis rubrikomis laikraštyje pasakojama apie užsienyje gyvenančius kraštiečius, apie tai, kaip sugrįžusiems į gimtinę sekasi kurti gyvenimus Lietuvoje. Taip gimė ir nominacija „Už ryžtą ateitį kurti Lietuvoje“ Šios nominacijos mecenatė – Seimo narė Rasa Budbergytė. Šiemet savo padėką ji įteikė Renatai ir Tadui VIDŽIŪNAMS iš Pakuonio.
Daugiau kaip dešimt metų ši šeima praleido užsienyje. Renata ir Tadas augina du vaikus, penkerių metų Mėtą ir devynerių Gustą, kurie mokosi Pakuonio pagrindinėje mokykloje. Ją yra baigusi ir pati Renata. Vėliau ji įgijo pradinių klasių mokytojos specialybę.
Ištekėjusi ji kartu su vyru išvyko į užsienį. Vidžiūnai trylika metų praleido Airijoje. Gyvendami Airijoje stengėsi, kad vaikai kalbėtų lietuviškai, skaitė lietuviškas knygas.
Šeima statėsi namą Pakuonyje, šalia Renatos tėvų, nes turėjo svajonę grįžti į Lietuvą. 2017 metais jų svajonė išsipildė ir Vidžiūnai grįžo atgal. Renata dirba Birštone, „Eglės sanatorijoje“, o Tadas Kaune, „Cofee adress“ įmonėje. Abu tėvai dalyvauja bendruomeninėje veikloje, skatina į ją jungtis ir vaikus. Renata dar labai džiaugiasi tuo, kad šalia tėvų netoliese įsikūrusi ir sesuo su šeima. Visiems gera gyventi kartu.


Nominacija „Už Prienų rajono savivaldybės garsinimą“ įteikta Editai SKALSKIENEI.

„Ilgai galvojome ir netgi buvom „įkritę į duobę“, nes norėjom ko nors ypatingo ir iš tiesų radom ypatingą žmogų, kuris buvo šiek tiek primirštas ir dirba socialinį darbą, nors garsina ne tik Prienų kraštą, bet ir visą Lietuvą. Edita nuo 17 metų turi aistrą, kurią paveldėjo iš savo tėčio. Ta aistra ją lydi ligi šiol, per ją ji susirado kitą aistrą, savo vyrą, su kuriuo kartu gyvena ir kartu sklando. Toje aistroje gimė du sūnūs, kuriuos jie gražiai užaugino. Edita ir toliau sklando ir šiuo metu yra vienintelė moteris, kuri atstovauja Lietuvai tarptautiniuose sklandymo čempionatuose, turnyruose, yra atskirų grupių nugalėtoja ir prizininkė. Edita, jūs esate tas žmogus, kuris garsina mūsų kraštą, ir ačiū Jums už tai. Linkiu, kad nebūtų žaibų, kurių jūs taip bijote,“ – kalbėjo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė kartu su meru Alvydu Vaicekausku, sveikindami nominantę.


Europos Parlamento narės Vilijos Blinkevičiūtės padėka už atsakingą socialinį darbą įteikta Romualdai RADŽIUKYNIENEI iš Stakliškių seniūnijos.

Romualda Juodžiukynienė yra ilgametė Stakliškių seniūnijos darbuotoja. Seniūnijoje ji dirba nuo 1982 m. kovo mėn. Dirbo buhaltere, kasininke, socialine darbuotoja, o pastaraisiais metais specialiste, dirbančia socialinį darbą. Romualda yra pareiginga, atsakinga, sąžininga, tolerantiška, draugiška, nuoširdžiai bendraujanti ir paslaugi darbuotoja. Ji atsakingai planuoja ir organizuoja savo darbą, tinkamai sprendžia seniūnijos gyventojų socialines problemas, yra gerbiama kolegų ir seniūnijos gyventojų.


Ne vienerius metus tarp Padėkos dienos mecenatų yra ir Juozo Palionio paramos ir labdaros fondas, palaikantis jaunimo ugdymo ir kūrybinės veiklos iniciatyvas. Šį kartą jų padėkos buvo skirtos:
Jiezno gimnazijos mokytojai metodininkei Vilmai MEKIONYTEI, fizikos gudrybių vaikus mokančiai jau 32 metus…
Praėjusiais metais Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei interneto portalų vykdytame projekte „Ačiū už pamokas“, Vilma Mekionytė įsiterpė į lyderių penketuką ir buvo apdovanota ministro padėka.
Daugiau kaip du tūkstančiai skambinusių mokinių, jų tėvų dėkojo mokytojai už naujas idėjas, įdomias pamokas, supratimą ir atjautą.
…Ir buvusiai tikybos mokytojai, dabar „Varnelės“ kepyklėlės savininkei Renatai VALATKIENEI.
„Džiaugiuosi, kad pastebėjote mano meilę knygoms, kurios mane lydi nuo pat mažens. Pirmas dalykas, kurį aš padariau, įkūrusi savo kepyklėlę, padėjau knygų ant palangių. Aš be galo džiaugiuosi, kai žmonės, atėję pas mane į kepyklėlę ir prisėdę prie stalelio, ne maigo telefono mygtukus, o varto knygas. Noriu visiems palinkėti, kad dalintumėtės tuo, ką turite: paslauga, knyga, bandele ar kavos puodeliu, nes tai, ką jūs darote iš širdies, tikrai visada sugrįžta,“ – sakė Renata Valatkienė.
Nominantes pasveikino fondo narė Valė Petkevičienė.


Šiemet prie Padėkos dienos mecenatų prisijungė ir LR Žemės ūkio rūmai. Šventėje dalyvavęs rūmų direktorius Sigitas Dimaitis ir savivaldos organizatorė Prienų rajone Rita Ramanauskienė rūmų padėką skyrė Snieguolei ir Justinui Mikailoms iš Šilavoto seniūnijos.
Mikailų šeima ūkininkauja Šilavoto seniūnijoje 30 ha ūkyje. Jie ne tik puikūs ūkininkai, bet svarbiausia – šioje šeimoje auga 10 vaikų. Vyriausiajai dukrai jau 27-eri, ji ištekėjusi, augina vaikučius. Vienas sūnus – miškininkas, kitas – stalius. Viena dukra mokosi kolegijoje, bus aukštos kategorijos virėja, dar viena pasirinko veterinarės specialybę, kiti vaikai dar mokosi mokykloje. Jauniausiam sūnui – devyneri. Visi vaikai darbštūs, padeda ūkyje, patys augina triušius, ožkas ir kitus gyvūnus. Nors, pasak Mikailų, šiandien ir nelengva verstis nedideliame pieno ūkyje, bet jie stengiasi, tiki ateitimi ir džiaugiasi, kad ir jau pradedantys savarankišką gyvenimą jų vaikai renkasi Lietuvoje.
Šią gražią šeimą gausiais plojimais sveikino ir visi dalyvavusieji Padėkos dienoje.


Tarp Padėkos dienos rėmėjų daugelį metų yra ir Swedbankas. Šioje šventėje banko Marijampolės regiono valdytoja Gintarė Levickienė ir Prienų filialo darbuotoja Daiva Banionienė įteikė nominacijas „Už krašto istorijos, kultūros vertybių bei tradicijų puoselėjimą“.

Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro direktorės Dalės Vertinskienės nuomone, jeigu nebūtų aktyvių jiezniškių, tai kultūros darbuotojų idėjos liktų tik popieriuje arba nugultų stalčiuje.

Reikšmingu akcentu praėjusių metų renginių paletėje tapo Jiezno krašte vykdytas projektas, skirtas Pasaulio lietuvių metams.
Pelekonių kaime vykęs renginys buvo skirtas žymaus kraštiečio, kalbininko, Ročesterio universiteto profesoriaus Antano Klimo 95-osioms gimimo metinėms paminėti. Šalia profesoriaus tėviškės esančioje autentiškoje Bartusevičių sodyboje vyko edukacinės kalbos pamokos, buvo parengti pranešimai apie Pelekonių kaimo gyventojų pavardžių ir pravardžių raidą, iš autentiškų atsiminimų parašyta pjesė ir suvaidinta apie paskutinę dieną Klimų sodyboje prieš iškeliaujant Antanui Klimui iš Lietuvos.
Šis projektas gražiai suvienijo kultūros darbuotojus, gimnaziją, bendruomenes ir seniūnaičius.


Padėka „Už krašto istorijos, kultūros vertybių bei tradicijų puoselėjimą“ skirta ir Šilavoto Davatkyno bendruomenės pirmininkei, muziejininkei Viktorijai BIELEVIČIENEI.

Vienas pirmųjų Viktoriją pasveikino brolis dailininkas Petras Lincevičius, praėjusiais metais papuošęs Prienus žymaus kraštiečio Mato Šalčiaus portretu.

„Ar pastebėjote, kad kai nuoširdžiai tikite tuo, ką darote, dedate nepaprastai daug pastangų, atsiranda „sniego lavinos efektas“? Aplinkybės ima klostytis palankiai, apsupa begalė bendraminčių ir pagalbininkų.
Taip nutiko ir man. Turėjau svajonę ir daug dirbau dėl jos. Šilavote (Prienų r.) buvusiame NKVD štabe Prienų rajono savivaldybė skyrė patalpas laisvės kovų ekspozicijai. Reikėjo ne tik patalpų, bet ir remonto – skyrė lėšų. Reikėjo patalpose įrengti ekspoziciją – Lietuvos kultūros taryba skyrė finansavimą mano parengtam projektui.
Ir, žinoma, nepaprastai svarbu, kad tai, ką darau, yra reikšminga ne tik man.
Prienų krašto muziejus turės naujas patalpas ir Laisvės kovų ekspoziciją. Jau greitai visi turėsime naują registrinį paveldo objektą.
Tiesiog taip nutiko. Visiems linkiu turėti svajonių, bet nepamiršti, kad dėl jų reikės kovoti, daug dirbti ir nenustoti tikėti sėkme,“ – savo facebook paskyroje po padėkos dienos rašė Viktorija.


Prieniškiai „Metų sportininko“ nominacijai šiemet pasiūlė Prienų badmintono sporto klubo narį Augustą VALATKĄ.

Padėką ir Seimo narės, Europos šachmatų čempionės ir Pasaulio čempionatų prizininkės Viktorijos Čmilytės- Nielsen atminimo dovaną Augustui įteikė Seimo narės padėjėjas Viktoras STRUPS.

Jo treneris – Algirdas Kepežinskas. Vieneri įtemptų treniruočių metai su šiuo treneriu atnešė puikių rezultatų. Praėjusiais metais Lietuvos asmeniniame badmintono čempionate U17 grupėje Augustas iškovojo 3 vietą, dvejetų kategorijoje kartu su porininku tik per plauką liko nuo medalių. Po sėkmingo pasirodymo Lietuvos badmintono taurės varžybose šešiolikmetis suaugusiųjų žaidėjų reitinge iš 80 -tos vietos pakilo į 30-tą.
Sparčiai tobulėjantis Augustas Valatka yra Lietuvos jaunimo rinktinės narys, Baltijos jaunimo čempionato dalyvis. Trenerio Algirdo Kepežinsko teigimu, jo auklėtinis yra darbštus, atsakingas, fiziškai stiprus, todėl yra pajėgus siekti aukštesnių tikslų.
Augustas užsibrėžęs šiemet tapti Lietuvos jaunimo iki 19 metų badmintono čempionato prizininku ir patekti į šalies rinktinę. Badmintonas jam ne tik sportas, bet ir galimybė atsipalaiduoti nuo mokslo ir gyvenimo sunkumų. „Su rakete jaučiuosi laimingas“, – sako Augustas.


Prienų švietimo bendruomenė geriausia 2019 m. Prienų rajono moksleive išrinko Prienų „Žiburio“ gimnazijos IId klasės mokinę pakuoniškę Karoliną MASKVYTYTĘ.
Gabi mokinė savo žiniomis, darbštumu ir atsakingumu džiugina daugelio dalykų mokytojus.
Praėjusiais metais ji tapo geografijos, istorijos, lietuvių ir rusų kalbų rajoninių olimpiadų ir Česlovo Kudabos geografijos konkurso respublikinio etapo nugalėtoja, fizikos ir chemijos olimpiadų prizininke. Lietuvių jaunųjų kalbininkų konkurse buvo apdovanota II laipsnio diplomu. Mergina žaidžia futbolą, dalyvauja maratonuose.
Karolinos auklėtoja Roma Ruočkienė ją apibūdina, kaip kuklų, santūrų, bet taip pat ir atkaklų, ryžtingą jauną žmogų, kuris, reikalui esant, atskubės į pagalbą, patikėtą užduotį atliks iki galo ir nesustos pusiaukelėje, siekdamas savo tikslų.
„Man pasisekė, kad esu Karolinos auklėtoja ir galiu iš arti stebėti jos tobulėjimą. Nesiskųskim dabartiniu jaunimu, jis – motyvuotas ir sąmojingas, o Karolina to pavyzdys,“ – sako Roma Ruočkienė.


Gražių darbų nuveikusius žmones sveikina ir Prienų bendruomenė. Jų nominacija „METŲ SPINDULYS“ tradiciškai skiriama jaunajam miesto atstovui – vaikui ar jaunuoliui – kaip padėką už puoselėjamą bendruomeniškumą ir kaip paskatinimą augti ir dalintis tuo, kuo esi unikalus. Šiemet Prienų bendruomenės pirmininkė Loreta Jakinevičienė nominacijas įteikė Martynai Vaitkūnaitei ir Arnui Rasimavičiui.


Tradicinė Europos Parlamento nario Bronio Ropės nominacija „Už ūkininkavimo tradicijų tęstinumą ir aktyvų dalyvavimą Lietuvos ūkininkų sąjungos skyriaus veikloje“ šiemet skirta jaunam, žingeidžiam ir aktyviam ūkininkui Aivarui JONUČIUI.

Aivarui dar tik – dvidešimt treji ir augo jis Kaune. Bet jau nuo pat mažens visos jo vasaros, savaitgaliai prabėgdavo senelių Burokevičių ūkyje Stakliškių seniūnijoje. Čia jis dirbo viską, ką reikėjo: grėbė šieną, šėrė gyvulius, net melžė karves. Todėl, matyt, nereikėtų ir stebėtis, kad Aivaras pasirinko veterinarijos studijas ir ryžosi tapti gyvulininkystės ūkio šeimininku, modernaus ir konkurencingo pieno ūkio šeimininku.
Aivaras domisi naujovėmis, kitų patirtimi. Jis kartu su Prienų krašto ūkininkais lankėsi Lenkijos Suvalkų krašto šeimos pieno ūkiuose, dalyvauja seminaruose ir gilinasi į ūkininkų problemas. Praėjusiais metais Aivaras atstovavo Prienų krašto ūkininkams protesto akcijoje Briuselyje, dalyvavo kitose akcijose.

Antroji Bronio Ropės padėka skirta Šilavoto seniūnijos Ingavangio bendruomenei. Europos Parlamento nario B.Ropės padėjėja Rūta Bičiuvienė ją įteikė bendruomenės pirmininkei Rasai JUOCEVIČIENEI ir pavaduotojai Aldonai ALEKSYNAITEi-BANIULIENEI. Ingavangio bendruomenės žmonės džiaugiasi, kad būtent šių iniciatyvių moterų dėka jų bendruomenė antram gyvenimui prikėlė buvusios mokyklos pastatą ir turi jaukius namus, kuriuose vyksta įdomūs renginiai, edukacijos, prisimenamos tradicijos ir senieji amatai.


2019 metais „Gyvenimo“ laikraščio puslapiuose skelbėme rašinių konkursą „Mano kaimo, miestelio, miesto vardas“.
Viena iš jo laureačių tapo Jurbarko krašte gyvenanti buvusi istorijos mokytoja Saliamonė KAMINSKIENĖ, kuri, pasitelkusi vaizduotę, savo gimtojo Norkūnų kaimo ir jo žmonių Balbieriškio seniūnijoje atminimui parašė sakmę apie narsius Norkūnų pilies gynėjus ir jų palikuonis. S.Kaminskienės teigimu, nuo tų menamų laikų daug vandens pratekėjo Nemunu, tačiau iš žilos senovės atkeliavęs Norkūnų vardas neišnykęs, jo istoriją garbingai tęsia šio panemunės kaimo gyventojai.
Įdomu tai, kad Saliamonė, dabar jau pensininkė, savo pirmąją publikaciją – kritinę repliką – tuometinio „Naujo gyvenimo“ satyros skyreliui „Nikodemas Niuksas“ parašė būdama vos vienuolikos metų.

Taip pat džiaugiamės, kad į konkursą įsijungė ir trisdešimt trys „Žiburio“ gimnazijos gimnazistai. Dėkojame jiems ir jų mokytojai Snieguolei Vanžodienei.


UAB „Prienų kompiuteriai“ vadovas Darius Kulieša:
„Talentus atrandame kasdien“ nominacija atsirado, norint pastebėti talentingus jaunus žmones. Šios dienos nominantas yra žmogus, kurį aš pažįstu apie 10 metų – tai Andrius Aukštakalnis. Su Andriumi susipažinome labai paprastom aplinkybėm – jis ateidavo pas mane į informatikos pamokas „Žiburio“ gimnazijoje. Tai buvo turiningas, kartais juokingas laikas. Andrius tikriausiai nepamiršo, kai toks mokytojas Kulieša išvarė jį už durų dešimčiai minučių su laikrodžiu, nes klasėj vyko kažkokie tai reikalai. Žinoma, viskas vyko juoko forma. Šiandien pasiskambinau savo sūnui ir sakau: „Šiandien robotikos būrelio nebus“, o telefone buvo spengianti tyla ir tik vėliau klausimas: „Ar aš esu tuo tikras“. <..> Vien tik dėl šito įspūdžio aš supratau, kad, Andrius yra teisingam kely“.


Jau kelerius metus iš eilės su savo krašto šviesuoliais mūs „Vidupio“ bendruomenės pirmininkas Alfonsas Vitkauskas, padėkas skiriantis aktyviems bendruomenės žmonėms. Šiemet jis dėkojo istorijos mokytojai Vaidai ABRAMAVIČIŪTEI-MALIŠAUSKIENEI ir jos padėjėjui Mantui Chalbakui.
Bendruomenės pirmininkas šiems žmonėms dėkingas už vietos žmonių telkimą prasmingiems darbams, renginių organizavimą ir jų vedimą.

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *