„Sniego susitikime“ dėmesys saugumui

Atvira ir saugi Europa

Sausio 16–17 dienomis Trakų rajone vyko tryliktasis Užsienio reikalų ministerijos organizuojamas „Sniego susitikimas“, kuriame daugiau nei 100 Lietuvos ir užsienio saugumo politikos ekspertų tradiciškai diskutavo transatlantinei bendruomenei svarbiais klausimais.
Susitikimo metu aptartos aktualios transatlantinių santykių, Rusijos, Kinijos, artimųjų rytų, hibridinių grėsmių temos bei Irano–Irako situacija. „Lietuva ir kitos Baltijos šalys turi čia ką pasakyti: ar tai būtų energetinis saugumas, ar strateginė komunikacija, ar kibernetinės grėsmės. <…> Net ir kalbėdami apie karinį planavimą bei kitus dalykus, mes taip pat kalbame ir apie tai, kaip svarbu kovoti su neteisingomis naujienomis“, – teigė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Anot L. Linkevičiaus, analizuojant saugumo ir jo spragų užpildymo klausimus, Lietuva turi būti dėkinga partneriams, kurių indėlis matomas ir reikalingas, tačiau ir mes patys turime rimtai į tai pažiūrėti. Ministro teigimu, „Sniego susitikimo“ metu buvo kalbama apie tai, jog svarbus ne tik lėšų skyrimas gynybai, bet ir tai, kaip tos lėšos bus panaudotos. „Gali paskirti pinigus <…> ir juos naudoti kokiems nors nacionaliniams iššūkiams, tačiau tai neužpildytų kolektyvinio saugumo spragų“, – komentavo užsienio reikalų ministras. L.Linkevičius džiaugėsi ir, jo nuomone, puikia diskusija su amerikiečiais, kurioje pavyko išgryninti JAV politikos ypatumus bei svarbą Europoje.
Praėjusią savaitę įvykę pasikeitimai Rusijos vyriausybėje „Sniego susitikime“ taip pat sulaukė ekspertų dėmesio. Visgi, ekspertų nuomone, vargu ar galima tikėtis kokių nors ypatingų permainų.
Paklaustas, kaip vertina Seime pristatytą memorandumą dėl būtinybės kurti ir rengti visuotinį pasipriešinimą prieš Astravo atominę elektrinę (AE), ministras teigė, jog reikia dirbti nuosekliai, profesionaliai ir kryptingai, nekeliant pernelyg didelių aistrų ir panikos. Jo manymu, būtų neteisinga, jei apie savo šalį sukurtume įspūdį, kaip apie kokią nors nestabilumo zoną. „Tai, pagaliau, gali ir investicijoms pakenkti“, – pabrėžė L. Linkevičius, akcentuodamas, kad dėl Astravo AE reikia daryti viską, kas tik yra įmanoma, pasitelkiant ir regiono partnerius, tarptautines organizacijas, Europos Komisiją. Pasak ministro, ne ką mažiau reikšmingas bendradarbiavimas ir su pačia Baltarusija, ypač svarbu įtikinti Baltarusijos žmones, jog tai, ką mes sakome, yra aktualu ne tik regionui, ne tik Lietuvai, bet ir jiems patiems. Ministro teigimu, besibaigiant elektrinės statybos darbams, visi, o ypač Baltarusija, turi dėti maksimalias pastangas, kad būtų įvykdyti visi saugumo reikalavimai dar prieš jos paleidimą.
Po susitikimo Linas Linkevičius džiaugėsi, jog šiemet diskusija buvo atvira, kaip niekada anksčiau. „Mes norim, kad ekspertai galėtų kuo atviriau kalbėti, bet ne visada tai pavyksta, nes visuomet būna prieštaravimų“, – sakė užsienio reikalų ministras.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *