Onutė Rutkauskienė: „Prienų globos namuose jaučiuosi kaip namie“

Prienų globos namai įsikūrę gamtos apsuptyje, ant Nemuno kranto, visai šalia linguojančio Žvėrinčiaus miško. Tai – valstybinė įstaiga, kurioje gyvena garbaus amžiaus žmonės, neretai turintys sveikatos sutrikimų. Nuo birželio mėnesio čia gyvena ir kaišiadoriškė Onutė Rutkauskienė.
Moteris kilusi iš Kaišiadorių, tačiau jaunystės laikais jai teko pagyventi ir pačiuose Prienuose. Nors jos gyvenimas, kaip ir daugelio to meto žmonių, nebuvo lengvas, tačiau Onutė iš praeities atgaivina prisiminimus apie Prienus, miestas, anot jos, yra labai pasikeitęs, žinoma, į gerąją pusę. Su amžiumi pablogėjus sveikatai, moteris atsidūrė slaugoje Kaišiadoryse, tačiau ten sklido geras „gandas“ apie Prienų globos namus, todėl Onutė labai norėjo čia patekti. Tiesa, garbaus amžiaus moteris svarsto, jog norą praleisti senatvę Prienuose galėjo paskatinti ne tik geri atsiliepimai, sklindantys po visą Lietuvą, bet ir nostalgija šiam kraštui.
Onutė jau beveik pusę metų gyvena Prienų globos namuose ir, kaip pati teigia, čia ji yra laiminga. Pozityvumu trykštanti moteris patenkinta viskuo – ir sveikatos priežiūra, ir virtuve. Ypač ją žavi aplinka: šiuose Globos namuose viskas švaru, gražu, papuošta užimtumo specialistės Eugenijos rankomis. Vis dėlto jaukią aplinką kuria ne gražios sienos, o žmonės, todėl labiausiai gyventoja džiaugiasi paprastu žmogišku ryšiu ir dėmesiu. Švelnios socialinių darbuotojų rankos glosto moters galvą, o žodžiai sielą…
Žmonės jau spėjo ir pamiršti didžiųjų metų švenčių šurmulį ir vėl įsisukti į kasdienę rutiną, o šv. Kūčių vakaras Onutės atmintyje išliks dar ilgai. Moteris atvira širdim prisipažįsta, jog taip jaukiai, kaip čia, švenčių tikruose savo namuose nebūtų sutikusi: „Čia ir kunigėlis buvo pasveikinti, ir direktorė plotkelę kartu su visais gyventojais laužė, ir stalai turtingi“, – pasakojo Globos namų gyventoja, pridurdama, jog ir Naujus metus atšventė kaip pridera. Čia, Globos namuose, moteris šventė ir tradicines Oninių varduves, kurios taip pat įstrigo atmintin.
Už atsidavimą savo darbui, nepaprastą rūpestį ir gerą širdį Onutė Rutkauskienė yra dėkinga visam Prienų globos namų personalui. Jos teigimu, tai nepaprastai geros širdies žmonės, kurie šių namų gyventojus apgaubia neišblėstančia meile, šiluma ir leidžia pasijausti tarsi namuose. Nuoširdų ačiū Onutė su šypsena taria savo mergaitėms (taip jas ir vadina moteris): slaugytojų padėjėjoms Astai Česynienei, Vilei Voverienei, Romai Martinkienei, Dainorai Naujalienei, slaugytojai Laimutei Kandrotienei bei visam sveikatos priežiūros personalui (vadovė Jūratė Laučiūnienė, pavaduotoja Dalia Matulienė), kasdien besirūpinančiam čia gyvenančių žmonių sveikata. O.Rutkauskienė taip pat dėkinga ir Buities skyriaus, kuriam vadovauja Nijolė Leonavičienė, darbuotojams, direktorei Ingai Barkauskienei bei, žinoma, socialiniams darbuotojams (vadovė Dalė Šimukauskienė), kurie Onutei yra kur kas daugiau nei Globos namų personalas – tai tarsi jos šeima ir, kaip sakė pati O. Rutkauskienė: „Pas jas klausi, kaip pas mamą ar sesę“.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *