Neleiskime nuvysti neužmirštuolės žiedui

Apniukusį Sausio 13-tosios rytą Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mokiniai kartu su mokytoja Regina Budžiuliene atskubėjo į Veiverių krašto istorijos atminties muziejų. Juos sukvietė šio muziejaus l.e.p. muziejininkė Snieguolė Kleizaitė ir LPKTS Prienų skyriaus pirmininko pavaduotoja Dalytė Raslavičienė.


Mokinius jos pasitiko prie Veiverių valsčiaus savanoriams skirtos lentos, kuri įmontuota prie muziejaus sienos. Mokiniai uždegė 14-ka žvakelių, skirtų žuvusiems 1991 m. Sausio 13-ąją, kartu sugiedojome Lietuvos himną. Pakvietėme į muziejaus salę istorijos pamokai, trispalvės fone atidavėme pagarbą žuvusiesiems – prie jų portretų buvo uždegtos žvakės. Muziejininkė perskaitė laisvės gynėjų vardus ir pavardes, juos pagerbėme tylos minute.
Dalytė Raslavičienė pasidalino prisiminimais apie Sausio 13–osios įvykius. Ji buvo viena iš liudininkių, kuri daug dienų ir naktų iki šios baisios nakties praleido prie degančių laužų. Ji pasakojo, kad žmonės buvo neabejingi vieni kitiems, viena moteris, pamačiusi, kad Dalytė žvarbiu oru neturi pirštinių, padovanojo jai savo megztas pirštines. Kai D.Raslavičienė su pilnu autobusu tremtinių iš budėjimo grįžo į Veiverius, kelionė buvo siaubinga – kas penkis kilometrus juos stabdė kareiviai, išvarydavo iš autobuso, tikrindavo rankinukus, todėl visus išvargino įtampa.
„Nespėjau pailsėti, o vyras prikėlė ir, televizoriuje pamačius, kas vyksta, mane ištiko šokas. Pagalvojau, Dieve, saugok likusius tremtinius ir visus kitus. Paskambino gerb. Veiverių parapijos klebonas Kazimieras Skučas, kad kviesčiau žmones, ieškočiau transporto – reikia vykti prie Juragių radijo ir TV stoties,“ – kalbėjo D.Raslavičienė. Visą pasakojimą, kuris truko beveik valandą, mokiniai labai įdėmiai klausėsi. Išklausėme ir mokinių paruoštą programą.
Šiuo metu D.Raslavičienė rašo atsiminimus apie tas praleistas dienas ir naktis, galbūt iš jos metraščio išsirutulios ir knyga. „Rikiuoju mintis labai atidžiai, be pagražinimų, melo, kurio neretai pasitaiko kitose knygose,“ – teigia buvusi ilgametė tremtinių vadovė.
Atsisveikinant su mokiniais, sutarta susitikti Vasario 16-ąją ir Kovo 11-ąją.
Mieli mokiniai, lai nenuvysta neužmirštuolės žiedas jūsų širdelėse ir tuomet, kai gyvų Sausio 13-osios liudininkų nebeliks…
Veiverių krašto istorijos atminties muziejaus informacija

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *