Berlyno parodoje „Žalioji savaitė 2020“ – tautinio paveldo produkcija

Ketvirtadienį Berlyne prasidėjo 85–oji tarptautinė žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2020“, kurioje dėmesys skiriamas ne tik žemdirbystės naujovėms, bet ir politikai. Lietuvos stende parodos lankytojams ir dalyviams pristatoma kokybiška lietuviška produkcija, vyksta verslo, taip pat dvišalių ir daugiašalių valstybinių susitikimų, kuriuose dalyvauja žemės ūkio ministras Andrius Palionis.

Sausio 17 d. žemės ūkio ministras Andrius Palionis susitiko su Ukrainos ekonomikos plėtros, prekybos ir žemės ūkio ministru Tymofij Mylovanov, Moldovos žemės ūkio, regioninės plėtros ir aplinkos ministru Ion Perju bei Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministru Anatolii Khotko, Sakartvelo delegacija. Susitikimų metu aptartos dvišalio prekybos skatinimo ir tarpvalstybinio bendradarbiavimo perspektyvos, maisto kokybės ir standartų klausimai.
Susitikimo su Latvijos, Estijos bei Lenkijos žemės ūkio ministrais metu kalbėta apie regioninio bendradarbiavimo galimybes ir naująją ES finansinę perspektyvą.
Sausio 18 d. rengiami Pasaulinis maisto ir žemės ūkio forumas bei konferencija „Maistas visiems! Prekyba siekiant užtikrinti saugų, įvairų ir tvarų maistą“, kuriame diskutuos ir įvairių šalių žemės ūkio ministrai.
Paroda „Žalioji savaitė“ paprastai pritraukia rekordinį skaičių lankytojų, ją aplanko Vokietijos bei kitų šalių žurnalistai, įvairių organizacijų, užsienio valstybių ambasadų, asociacijų atstovai, berlyniečiai ir šio miesto svečiai, atvykę iš kitų šalių gurmaniškam savaitgaliui. Pernai paroda sulaukė per 1600 dalyvių iš 66 šalių, joje per dešimt dienų apsilankė apie 400 tūkst. lankytojų. Lietuvos ekspozicija nuo seno turi savo prisiekusių gerbėjų būrį. Šįkart juos suintriguos rekordinio dydžio – 45 kg sveriančio – lietuviško šakočio pjaustymas ir degustacija.
L.Sadauskienės individualios įmonės darbuotojų šakotis, gavęs Šimtmečio maisto gaminio vardą, keptas lauke, su beržinėmis malkomis, 7 valandas. Jo gaminimui prireikė net 700 kiaušinių, 17 kg miltų, 15 kg sviesto, tiek pat kilogramų grietinės ir cukraus.
Parodos lankytojai turės galimybę įvertinti ir kitus lietuviškus išskirtinės kokybės gaminius: lietuvišką ruginę duoną, medaus desertus su šaltyje džiovintomis uogomis, medaus šokoladą, natūralias ir lukštentas kanapių sėklas, kanapių aliejų, kanapių baltymus, kanapių miltus ir kitus produktus, gurmaniškus žuvies gaminius, agurkų džemą, „Šušvės“ midų, limonadus iš lietuviškų uogų, rūkytos žvėrienos gaminius, įsigyti juvelyrinių dirbinių su gintaru ir žalvariu, juodosios keramikos, kitų suvenyrų, natūralios kosmetikos. Jų pasiūlys keturiolika Lietuvos gamintojų ir verslininkų.
Lietuviai pasižymi vaišingumu, todėl užsukusieji į Lietuvos ekspoziciją paskanaus barščių su grybais, žvėrienos dešrelių, troškintų kopūstų, didžkukulių ir kitų tautinio paveldo patiekalų. Kokybiškus maisto produktus tiekia Lietuvos ūkininkai, todėl parodos lankytojai maitinami trumposios grandinės principu – nuo ūkininko iki vartotojo.
Fotoreportažas ir įspūdžiai iš parodos „Žalioji savaitė 2020“ – kituose „Gyvenimo“ numeriuose.

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *