Zitos Mažeikaitės kelias į gimtuosius namus…

Gilius pėdsakus literatūros kelyje paliko poetas Justinas Marcinkevičius, kurio pramintais takais šiuo metu eina ne vienas kraštietis. Tarp jų – ir Zita Mažeikaitė – Lietuvos poetė, vertėja, į lietuvių kalbą išvertusi ne vieną žymų kūrinį ir parašiusi keletą eilėraščių rinkinių. Gruodžio 12 dieną, sugrįžusi į gimtąjį kraštą, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje poetė pasidalijo gyvenimiška patirtimi su skaitytojais bei pristatė naują savo knygą „Esanti“.


Rašytoja gimė ir augo Ingavangio kaime ir, kaip ji pati teigė, gyvenime, ir kūryboje labai daug lemia vieta, kurioje žmogus auga, todėl Ingavangis poetei – ypatingas kraštas. Visgi Zita Mažeikaitė prisipažįsta, jog pirmasis eilėraštis parašytas būtent Prienuose. Autorė, kaip vakar prisimena, jog tuomet eilėraštis gimė, gulint ligoninėje: „<…> buvo šalta ir tuščia“,¸ – pasakojo ji.
Pristatymo metu Z. Mažeikaitė daug kalbėjo apie gyvenimišką patirtį: prisiminimus iš mokyklos, gyvenimą kaime, miesto tėkmę ir kitus dalykus. Gyvenimiška patirtis, sujungusi praeitį ir dabartį, nugulė ir ketvirtojoje autorės eilėraščių knygoje „Esanti“.
Kartu su poete knygos pristatyme dalyvavo ir literatūros kritikė, knygos „Esanti“ redaktorė Janina Riškutė. Literatūros kritikė šią rašytoją apibūdino, kaip gerą stebėtoją, sugebančią profesionaliai perkelti vaizdinius iš savęs, iš atminties į eilėraščius. Anot jos, poetei netenka ieškoti žodžių dirbtinai, nes ji turi turtingą žodyną, todėl vos keliomis eilutėmis poetė sugeba perduoti emocijas. Jos pasakojimai santūrūs ir vaizdingi, kuriuos paskaičius, žmonės iš karto gali matyti vaizdą.
Zita Mažeikaitė yra parašiusi 4 poezijos knygas, 2010 metais tapo Poezijos pavasario laureate. Už nuopelnus literatūros pasaulyje kraštietė pripažinta ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: 1991 m. apdovanota Švedų rašytojų premija, 1997 m. – Šiaurės šalių Ministrų Tarybos premija, 2010 m. – Švedijos akademijos premija.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *