Fizikos mokslas – ne tik įdomus, traukiantis, bet ir maloniai šaltas

Ištisus mokslo metus mokytis vien klasėje mokiniams yra ganėtinai nuobodu, tad būtinos pamokos kitokiose – netradicinėse erdvėse. Jų metu daug sužinoma ir pamatoma, mokinys įgauna motyvacijos mokytis ir plėsti savo turimas žinias. Pamokas netradicinėse erdvėse neretai veda Jiezno gimnazijos fizikos mokytoja V.Mekionytė, kuri kartu su savo mokiniais yra aplankiusi KTU, LEI bei kitų aukštųjų mokyklų laboratorijas. Tad ir šį kartą Jiezno gimnazijos III ir 8 klasių mokiniai, vadovaujami šios mokytojos, išvyko į Kauno tvirtovės VII forto edukacijos centrą, kuriame organizuota pamoka apie magnetizmo reiškinį bei chemines reakcijas, susijusias su šaltu azotu.
Pamokos metu mes, mokiniai, sužinojome, kas yra feramagnetikai, paramagnetikai, diamagnetikai. Domėjomės, ką gi reiškia šios sudėtingai skambančios mokslinės sąvokos, bei atlikome įvairius bandymus su magnetais. Vėliau pamoka persikėlė į chemijos laboratoriją, kurioje stebėjome bandymus su skystu azotu bei šaltu ledu, sužinojome, jog šios medžiagos yra ne tik stingdančiai šaltos, bet ir pavojingos žmogaus gyvybei. Taigi, supratę, jog su jomis reikia elgtis itin atsargiai, tinkamai pasirengėme ir pradėjome. Stebėjome įdomią reakciją: kas gi nutiks, jei ant pripūsto baliono užpiltumėme… azoto? Ogi balionas susitraukė, kaip susigūžia niekuo neapsirengęs žmogus, išėjęs šaltą žiemą į lauką. Itin patiko karšto vandens bei šalto azoto reakcija. Suskaičiavusi iki trijų, laborantė į šalto azoto pripildytą talpą įpylė karšto vandens… Laboratorijoje pasigirdo negarsus „bum“, o patalpa prisipildė baltų tirštų garų. Dar vėliau pūtėme burbulus: šie buvo ne paprasti, o balti, pirštinėta ranka juos buvo galima paimti ir palaikyti, nes juos gaminant naudotas sausas ledas.
Visą dieną trukusias pamokas užbaigėme saldžiai: gaminomės ledus, kurių sudėtyje – sausas ledas, žymiai šaltesnis už įprastąjį. Taigi pamoka netradicinėje erdvėje buvo ne tik naudinga, bet ir labai patiko, nes ne tik sužinojome daug naujų dalykų, bet ir įgavome motyvacijos dar atkakliau mokytis fizikos – įstabaus gamtos mokslo.
Mantas Kalinkevičius
Jiezno gimnazijos
III klasės mokinys

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *