Birštono „Kupolė“ – respublikinio festivalio „Aguonėlė“ laureatė

Gruodžio 7–8 dienomis Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko Lietuvos vaikų liaudies sceninių šokių konkursinio festivalio „Aguonėlė‘2019“ šokių grupių nacionalinis turas. Dvi dienas Prienuose liaudiškų šokių ritmais ant parketo sukosi ir dėl geriausiųjų vardo varžėsi 58 kolektyvai iš visos Lietuvos.

Atsižvelgiant į kolektyvų sudėtį, šiame ture konkurso dalyviai varžėsi jaunučių ir mergaičių, jaunių, jaunuolių, merginų bei jaunimo kategorijose. Tradiciškai pagal nustatytus kriterijus (kiekvienos amžiaus grupės šokėjų repertuaro pasirinkimą, tinkamą šokių atlikimo manierą, meninį lygį, sceninę kultūrą, originalumą, tvarkingus kostiumus, naujų kūrinių įtraukimą į programą) šokėjus vertino kompetentinga komisija.
Jaunuolių liaudiškų šokių grupių varžytvuvėse pirmoji pasirodė Birštono kultūros centro „Kupolė“ (vad. Birutė Brazdžiūtė). Pranokęs varžovus iš Kretingos, Jurbarko, Šakių, Šilutės, Molėtų ir Radviliškio, kolektyvas tapo „Aguonėlės“ laureatu bei susigrąžino geriausiųjų šokėjų vardą, kurį buvo iškovojęs 2008 metais. Tiesa, tuomet „Kupolė“ laureatu tapo jaunimo grupėje, tačiau per dvylika kolektyvo gyvavimo metų „Kupolės“ šokėjai ne viename respublikiniame konkurse įrodė, jog yra nusipelnę šio titulo.
Kaip teigė vertinimo komisijos pirmininkė Snieguolė Einikytė, jaunuolių šokių kolektyvai pademonstravo itin aukštą pasirengimo bei meistriškumo lygį ir kartelę iškėlė taip aukštai, jog komisijai buvo itin sunku išrinkti geriausius iš geriausių. Konkursas „Aguonėlė“ prisideda prie lietuviškų tradicijų puoselėjimo, todėl S. Einikytė jaunuoliams linkėjo saugoti savo lietuvišką tapatumą: „Niekada nepamirškite savo prigimtinių šaknų, kur bebūtumėte, visada gerbkite savo šalį, mylėkite savo kultūrą, perduokite žinias savo šeimoms, draugams, stebėkite vieni kitus, mokykitės ir skleiskite liaudišką šokį, šitaip mes tęsime savo istoriją“, – kalbėjo komisijos pirmininkė.
Lietuvių liaudies šokiai – tai lietuvių tautos meno dalis, tradicinės choreografijos palikimas, kuriuo išreiškiamas tautos charakteris, atspindintis tautos gyvenimo būdą, tikėjimą, istoriją. Konkursas „Aguonėlė“, vykstantis jau 43 metus, prisideda prie liaudiško šokio tradicijų išsaugojimo ir perdavimo ateities kartoms, o gausus dalyvių susidomėjimas konkursu rodo, jog liaudiško šokio tradicija dar ilgai išliks gyva.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *