Vieni kitiems svarbūs ir reikalingi

Birštono neįgaliųjų draugija – viena iš gausiausių ir aktyviausių visuomeninių organizacijų kurorte, skatinanti savo narius įsitraukti į įvairias veiklas, besirūpinanti jų socialiniais, buities ir sveikatos poreikiais, Dienos centre organizuojanti laisvalaikio užimtumą, puoselėjanti renginių tradicijas. Kiekvienais metais ypač gausiame draugijos narių ir svečių būryje minima Tarptautinė neįgaliųjų diena.

Neįgaliuosius sveikina Birštono savivaldybės vicemeras V.Kederys, Administracijos direktorė J.Tirvienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja M.Astašauskienė.

Lapkričio 28 dieną į Birštono parapijos bendruomenės namus susirinkusius draugijos narius šia proga sveikino Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys, Savivaldybės administracijos direktorė Jovita Tirvienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Milda Astašauskienė, Savivaldybės tarybos narys Juozas Aleksandravičius, Birštono nevyriausybinių organizacijų, Alytaus r. neįgaliųjų draugijos atstovai. Nuoširdžius LR Seimo nario, žemės ūkio ministro Andriaus Palionio sveikinimus ir dovanas neįgaliesiems perdavė ir jo padėjėja Valė Petkevičienė. Svečiai sveikinimo kalbose akcentavo didelį draugijos įdirbį, buriant negalios paliestus žmones, rengiant ir vykdant neįgaliųjų socialinės integracijos projektą, linkėjo visuomenės narių supratimo, sveikatos, drąsos ir atkaklumo įgyvendinant užsibrėžtus tikslus.
Birštono neįgaliųjų draugijos pirmininkės Julijos Senavaitienės teigimu, tokie susibūrimai – tai gera proga neįgaliesiems išeiti į visuomenę, pabendrauti su likimo bičiuliais, parodyti nuoširdų dėmesį vienas kitam. Jai norėtųsi, kad neįgalūs žmonės aktyviau dalyvautų draugijos gyvenime, jaustųsi esantys svarbūs ir reikalingi, žinotų, kad jų problemos rūpi ir kitiems. Todėl draugijos pirmininkė linkėjo didesnio pasitikėjimo vieniems kitais. Juolab šiuo nelengvu laikmečiu, kai neįgalūs žmonės dėl nedidelių pensijų, sveikatos sutrikimų, kylant kainoms, keičiantis kompensuojamųjų vaistų tvarkai, tampa ypač pažeidžiami.
Birštono neįgaliųjų draugijoje yra 316 narių, šiemet keturi iš jų išėjo Anapilin. Pastaraisiais metais draugijoje pastebima narių kaita: vyresnio amžiaus žmonės natūraliai pasitraukia, į veiklą įsilieja jaunesni nariai. 51 narys turi sunkią negalią, 295 – su vidutiniais specialiaisiais poreikiais. Iki šių metų Neįgaliųjų dienos centre dirbo 14 darbuotojų, jų skaičius keliais etatais sumažėjo, nes Savivaldybės tarybos sprendimu socialinės globos paslaugos buvo perduotos Nemajūnų dienos centro socialiniams darbuotojams.
Neįgaliųjų dienos centre nariams teikiamos siuvimo, skalbimo, kirpimo, masažo, pavėžėjimo paslaugos. Ypač pasiteisina pernai gautas naujas autobusiukas su keltuvu, pritaikytas neįgaliųjų su judėjimo negalia pervežimui. Draugijos nariai juo pavėžėjami į kitų miestų gydymo įstaigas konsultacijoms ir tyrimams, dializėms. Žmonės labai patenkinti, kad jų fizinę būklę ir savijautą pagerina profesionaliai atliekamas masažas.
Tvarkant dokumentus, teikiant paraiškas ir ataskaitas, svarbi centre dirbančio informacinių technologijų specialisto pagalba, jis konsultuoja ir draugijos narius, norinčius išmokti darbo su kompiuteriu pagrindų.
Dienos centre taip pat vyksta floristikos užsiėmimai, suburtas vokalinis ansamblis.
J.Senavaitienė pasidžiaugė, kad kasmet susidaro grupė draugijos narių, kurie nori keliauti ir pažinti kitas šalis. Šiemet birštoniečiai kartu su Alytaus r. neįgaliaisiais aplankė Varšuvą ir Vokietijos miestus. Kiekvieną vasarą nariams organizuojamos išvykos prie jūros į Palangą ir Šventąją, visgi pirmininkė paragino narius aktyviau pasinaudoti galimybe pailsėti Šventosios neįgaliųjų reabilitacijos centre.
Nuo pat 1996 m. Neįgaliųjų draugija puoselėja tradiciją kasmet pasveikinti jubiliejinių gimtadienių sulaukusius narius. Šiemet jubiliatų sąrašas buvo itin ilgas – jame net 59 pavardės. Kiekvienam jų įteikta po mažą dovanėlę, susirinkusieji juos pagerbė plojimais. Sveikinimus vainikavo Alytaus miesto neįgaliųjų ansamblio „Dzūkijos atgaiva“ (vadovas Kęstutis Baranauskas) koncertas.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *