Biblioteka kvietė kurti, pajausti, atrasti…

Lapkričio 28 dieną į Birštono viešosios bibliotekos Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyrių sugužėję jaunieji skaitytojai, tėveliai ir svečiai, pakviesti į projekto „Kurk. Pajausk. Atrask“ baigiamąjį renginį, pateko į nuostabų fantazijų pasaulį, kuriame persipynė visos šio projekto metu vykdytos kūrybinės veiklos, buvo sužadinti vaizdo, garso, skonio, kvapo ir lytėjimo pojūčiai.

Bibliotekos vedėja A.Jaskūnienė dėkoja projekto partneriams, dalyviams ir kolegėms.

Bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė ir projekto vadovė Solveiga Pempienė projekto šūkiu tapusia fraze „Birštonas yra kūryba“ pakvietė susirinkusiuosius kartu pasidžiaugti puikiais projekto rezultatais, įgyvendintais tikslais bei uždaviniais, pristatė vaikų, jaunimo ir profesionalių kūrėjų kurtą video apie biblioteką.
Žiūrovų vaizduotė beregint įsišėlo, kai netikėtai vidun, lydimi žiemiško oro gūsio, užklydo keisti personažai, pakvietę į žaidybinį spektaklį pagal mažųjų birštoniečių ir vaikų rašytojo Virgio Šidlausko sukurtą pasaką apie Birštoną.
Naudojant projekte sukurtą butaforiją: didžiulę erdvinę (angl. „pop-up“) knygą, dekoracijas, spalvingus herojus, užburiančius kvapus bei 3D spausdintuvu atspausdintus instrumentus, aktoriai (tarp kurių – birštonietė Giedrė Kederytė) pasakojo neįtikėtiną istoriją, nutikusią Birštone, valdant Vytautui Didžiajam. Aktorių rankose herojai atgijo ir prabilo, jų dialogus keitė šokis, muzika, dainos, skleidėsi Birštonui būdingos spalvos ir kvapai.

Profesionalios aktorės suvaidino pasaką, kurią sukūrė rašytojas V.Šidlauskas su vaikais.

Sukurta magija patalpoje liko tvyroti ir užvertus knygą… Ko gero, jos kerus pajuto visi projekto dalyviai ir partneriai, kurie nuo šių metų kovo buvo įsitraukę į kūrybines dirbtuves su būriu profesionalių menininkų bei kūrėjų.
Aktorė, studijos „Šilkaus pupa“ įkūrėja, radijo stoties „Tėvystės įkvėpimai“ kūrėja Kristina Savickytė projekto dalyvius nukreipė kūrybiškumo keliu, suorganizavusi paskaitą-diskusiją apie vaikų ir paauglių kūrybinių galių plėtojimą, pakvietusi skaityti teatralizuotas pasakas.
Vadovaujant tik projektui suburtai kūrybinei knygos komandai – dailininkei, grafikei, vaikiškų knygelių iliustratorei Aušrai Kiudulaitei, dailininkei Elenai Selenai (Prancūzija) ir grafikei, knygrišei Vasarei Krugždaitei – projekto dalyviai sukūrė nuostabią erdvinę knygą.
V. Krugždaitei įrišus knygą, specialiai dirbtuvėms iš Prancūzijos grįžusi dailininkė Elena Selena jaunuosius bičiulius kvietė mokytis karpymo meno, kurti iškilias detales. A. Kiudulaitė juos supažindino su iliustravimu, įvairiomis jo technikomis, spalvų derinimo ypatumais.
Renginių organizatoriai „Čiulba ulba“ ir savęs pažinimo renginių bei aromatų degustacijų vedėja Kristina Jan vaikus ir jų tėvelius pakvietė kurti natūralius kvapus, primenančius Vytauto parko pievą, Žvėrinčiaus mišką, Nemuną, oro balionus ir biblioteką. Šiuos aromatus žiūrovai galėjo pajusti ir spektaklio metu.
Taip pat mažieji dalyvavo daug gerų emocijų dovanojusiuose teatro užsiėmimuose su teatru vaikams „Pradžia“, jaunimas išbandė 3D spausdinimo technologiją.
Paskutinių projekto užsiėmimų – kūrybinių video dirbtuvių vaikams ir paaugliams metu buvo sukurtas į biblioteką kviečiantis filmukas. Savo specialybės paslaptimis pasidalino profesionalus režisierius, operatorius Tautvydas Rasiulis. Filmukas buvo parodytas baigiamojo renginio metu ir sulaukė žiūrovų nuostabos bei plojimų. Birštono bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė nuoširdžiai padėkojo ne tik režisieriui, bet ir jaunajam projekto dalyviui, pagrindiniam aktoriui Benui Židoniui.
Direktorė simbolines dovanėles įteikė ir projekto „Kurk. Pajausk. Atrask“ partneriams.
Bibliotekos veikla, skatinančia vaikų, paauglių ir šeimų kūrybiškumą, pasidžiaugė projekto aptarime dalyvavęs Birštono savivaldybės vicemeras Vytas Kederys.
Svarbu tai, kad visi projekto užsiėmimai bibliotekos lankytojams buvo nemokami. Šią galimybę suteikė Lietuvos kultūros taryba, Kultūros ministerija ir Birštono savivaldybė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *