,,Revuonos“ pagrindinės mokyklos komandos įspūdžiai Kroatijoje

Jau prasidėjo antri Erasmus+ projekto ,,CODING in a cultural Europe” įgyvendinimo metai. Spalio 13–19 dienomis Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos šeštokai Ieva Rukaitė, Augustas Kuzminskas ir septintokės Milda Ferevičiūtė ir Meda Danilevičiūtė kartu su direktore Ilona Balčiukyniene ir projekto koordinatore Adele Berezovskaja dalyvavo susitikime vienoje Kroatijos mokykloje Požegos mieste.

Lėktuvas nusileido Kroatijos sostinės Zagrebo oro uoste, kur mus pasitiko kroatai mokytojai, su kuriais nuvykome į Požegą. Čia laukė šeimos, kurios priėmė mūsų mokinius. Buvo smagu pamatyti pažįstamus veidus, nes keletas Kroatijos mokinių jau svečiavosi Prienuose.

Pirmadienio rytą oras buvo labai geras, todėl projekto dalyvių priėmimo ir pasveikinimo ceremonija vyko mokyklos kieme. Mokyklos choras padainavo gražią dainą, mokiniai šoko ir vaidino pagal pasaką „Raudonkepuraitė“, grojo styginių instrumentų ansamblis. Sveikinimo žodžius sakė mokyklos direktore Kornelija Syblak, projekto koordinatorius Marko Šipek ir savivaldybės atstovas.

Visi susipažinome žaisdami žaidimą Hello-Bingo – vieni prie kitų prieidavome, prisistatydavome, šio to paklausdavome ir paprašydavome pasirašyti. Marko Šipek mums aprodė mokyklą. 4 klasės mokytoja Krunoslava kartu su mokiniais padainavo dainelę, geografijos mokytojas Ivan Šumiga pademonstravo pamokos medžiagą išmaniojoje White lentoje, technologijų klasėje mus maloniai pasitiko mokytoja Marina Rajnovič ir vienas mokinių pademonstravo, ką jie veikia technologijų pamokose.

Po kavos pertraukėlės kiekvienos šalies mokiniai pristatė savo namų darbus į kultūros paveldo sąrašą įtrauktus miestus ar vietoves. Mokiniai jaudinosi, nes reikėjo stovėti prieš bendraamžius ir kalbėti angliškai. Buvo sukurti labai įdomūs filmai, pateiktys ir pasakojimai naudojant e-book programą.

Mokytojai dalyvavo Požegos miesto techninės kultūrinės bendruomenės organizuotose dirbtuvėse ir išbandė populiarų 3D spausdinimą, bandė modeliuoti objektą kompiuteryje. Labai patiko PubQuiz dirbtuvės, kuriose pasitikrinome savo žinias. Koordinatorių ir mokytojų susirinkimo metu buvo pristatytos projektinės veiklos, suplanuotos paraiškoje ir atliktos šiais mokslo metais. Projekto koordinatorius priminė, kad medžiaga turi būti sukelta į eTwinning Mobility Tool ir Google Drive platformas. Buvo suderintos datos kitiems vizitams ir aptartos numatytos veiklos.

Moksleiviai žaidė žaidimus, kuriuos seneliai ir tėveliai Kroatijoje žaisdavo laisvalaikiu, paskui dirbo su Scratch programa ir dalyvavo web žaidimų kūrimo dirbtuvėse. Pasitelkę vaizduotę ir kūrybiškumą, piešė mokyklinę uniformą ir sudarė pamokų tvarkaraštį robotams sukūrė antrą istorijos apie robotus dalį (pirmoji buvo sukurta vizito Prienų ,,Revuonos“ pagrindinės mokyklos metu).

Aplankėme Sv. Nedelja esančią įspūdingą kompaniją RIMAC Autobobili, kuri projektuoja ir gamina 3D elektrinius sportinius hyper automobilius. The Neandartal muziejuje Krapinoje mes sužinojome ir stebėjome visą gyvybės evoliuciją nuo pat akmens amžiaus.

Apsilankėme Kroatijos aviacijos mokymo centre, kuris buvo specialiai suprojektuotas, pastatytas ir aprūpintas aukščiausiais sraigtasparnių lėktuvo įgulos narių mokymo kokybės standartais. Heli Center Toplice yra išskirtinis centras Europoje, kuriame įdiegtas pilno skrydžio simuliatorius. Taigi čia mes visi patyrėme nepakartojamų potyrių, nes valdėme sraigtasparnį.

Gamtos draustinyje Kopački Rit prie Dravos ir Dunojaus santakos ėjome mediniu taku per pelkes, plaukėme upe ir grožėjomės vaizdais, paukščiais, net matėme, kaip didžiulis erelis pagavo žuvį.

Lankėmės valstybiniame žirgyne Dakove, kuris įkurtas 1506 metais ir puoselėja senas žirgų veisimo tradicijas. Klausėme gido pasakojimo, grožėjomės suaugusiais ir mažais Lipizzano žirgais.

Vienos iš projekto dalyvės septintokės Mildos Ferevičiūtės įspūdžiai labai šilti: „Kroatija mane sužavėjo ne tik įspūdinga gamta, bet ir gerais, maloniais bei draugiškais žmonėmis. Vieni iš jų mus maloniai sutiko bei priėmė pasisvečiuoti savo šeimose visą savaitę. Gyvenome mažame, bet labai gražiame mieste Požege. Kartu su savo draugais kroatais, ispanais, anglais, turkais, lenkais dalyvavome įvairiose mokyklos veiklose.

Turėjome galimybę ne tik išbandyti įvairias kompiuterines programas, žaisti žaidimus, bet ir pažinti šį gražų ir svetingą kraštą. Didesniame nei Požegas mieste Krapinoje aplankėme blizgančių, naujų, sportinių automobilių gamyklą, muziejuje papildėme savo žinias apie žmogaus atsiradimą bei mokėmės pilotuoti sraigtasparnius. Plaukiojome laivu, grožėjomės gamta. Buvome žirgyne, kur mūsų laukė būrys ilgakarčių žirgų, iš jų nė vienas neliko nepaglostytas. Grįžę iš žirgyno, turėjome krautis lagaminus ir ruoštis ilgai kelionei namo.

Taigi ir kelionė, ir projektas buvo nuostabus. Draugiški žmonės bei graži aplinka mums paliko labai didelį įspūdį.“

Nuostabaus grožio Kroatijoje laikas prabėgo greitai. Atsisveikinimo vakaro metu buvo įteikti suvenyrai ir dalyvio sertifikatai.

Projekto koordinatorė Adelė Berezovskaja, mokyklosdirektorė Ilona Balčiukynienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *