Tiki ir nepraranda vilties…

Lapkričio 22 dieną Birštono savivaldybės ūkininkai su gausiomis šeimomis, draugais bei artimaisiais rinkosi į kasmetinę Birštono savivaldybės ūkininkų šventę. Kartu su ūkininkais buvo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, mero pavaduotojas Vytas Kederys, Administracijos direktorė Jovita Tirvienė, Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministras Andrius Palionis, Lietuvos žemės ūkio rūmų direktorius Sigitas Dimaitis, Prienų ūkininkų sąjungos pirmininkas Martynas Butkevičius. Renginio pradžioje merė Nijolė Dirginčienė pasveikino susirinkusius savivaldybės ūkininkus, pasidžiaugė, kad Birštono krašto ūkininkai atsakingai prižiūri savo ūkius, domisi pažangiomis technologijomis. Šiais metais Savivaldybės merės padėkomis apdovanoti ūkininkai: Edita ir Giedrius Baranauskai, Daiva ir Algis Kabašinskai.
Šventės metu buvo pagerbti ir geriausiai tvarkomų Birštono savivaldybės sodybų „Gražiausia sodyba 2019“ konkurso nugalėtojai, kuriantys gražią, išpuoselėtą aplinką, besirūpinantys ne tik savo namų, bet ir Birštono kurorto jaukumu, įvaizdžiu. Padėkos ir atminimo ženklai skirti:
Neringai ir Ovidijui Balčiūnams – už sodybos originalumą, žaliųjų erdvių formavimą ir aplinkos gražinimo tradicijų puoselėjimą Birštono savivaldybėje.
Marijai ir Vytautui Smolskams – už sodybos stiliaus vientisumo išlaikymą ir aplinkos gražinimo tradicijų puoselėjimą Birštono savivaldybėje.
Rasai ir Sigitui Buzams – už sodybos gėlynų, želdinių įvairovę ir aplinkos gražinimo tradicijų puoselėjimą Birštono savivaldybėje
Aldonai Suchockienei – už išradingą želdinių, gėlynų formavimą ir aplinkos gražinimo tradicijų puoselėjimą Birštono savivaldybėje.

Iš seniūno Jono Kederio pateiktos statistikos:
. Birštono savivaldybėje yra įregistruotos 424 žemės ūkio valdos.
. Registruoti 338 ūkininkų ūkiai, iš jų – 25 jaunųjų ūkininkų ūkiai.
. Vidutinis registruotos valdos dydis – 15,35 ha, ūkininko ūkio – 4,98 ha. Vyrauja smulkūs ūkiai.
. 2019 metais žemės ūkio naudmenas ir pasėlius deklaravo 341 žemės ūkio valdų valdytojas, iš jų per e.valdžios vartus – tik 8, kiti atėjo deklaruoti į skyrių.
. Visas deklaruotas plotas – 5314,3 ha (2018 m. – 6047,78 ha). Tarp deklaruotų plotų: žieminiai kviečiai – 1509,94 ha, žieminiai rapsai – 603,75 ha, ankštinės kultūros – 310,5 ha, daugiametės pievos – 976,92 ha, bulvės – 27,2 ha ir kt. kultūros.
. Didžiausią žemės plotą dirba jaunasis ūkininkas Paulius Radvila. Modernūs, pasižymintys aukštos žemdirbystės kultūra, yra ir Jono Gradecko, Alvydo Radvilos, Kęstučio Radvilos, Virginijos Rukienės, Vytauto Lėcko ūkiai.
. Galvijus laiko 73 ūkių šeimininkai (2018 – 97). Laikomų galvijų skaičius – 548 (pernai buvo 612).
. Savivaldybėje yra 55 pieninių karvių laikytojai. Jie laiko 204 karves. Didžiausias – Vytauto Lėcko ūkis, kiti laiko nuo 1 iki 10 karvių.
. Keliuose ūkiuose užsiimama ir žemės ūkio produkcijos perdirbimu: Giedriaus Baranausko (paukštininkystės), Valdo Mockevičiaus (aliejaus spaudimo), Valerijaus Šuvalovo (sūrių gamyba), Edmundo Valatkos (mėsos gaminių gamyba).
. Dauguma ūkininkų užsiima mišria žemės ūkio veikla.
. Ūkininkai dalyvauja iš Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto finansuojamose Kaimo plėtros plano programose: Rizikos vandens telkinių būklės gerinimas, Ekstensyvus pievų tvarkymas ganant gyvulius, Specifinių pievų tvarkymas, Parama smulkiems ūkiams, Žemės ūkio valdų modernizavimas.
. Ūkininkai taip pat aktyviai naudojasi Savivaldybės Žemės ūkio paramos fondo parama.

 

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *