Konferencijoje – apie lyderystę sveikatos priežiūros sektoriuje

Prienų rajono savivaldybėje vyko Sveikatą stiprinančio Kauno regiono (SSKR) 7-oji konferencija tema „Lyderystė sveikatos priežiūros sektoriuje – teorija ir praktika“, kurioje buvo aptarti sveikatai palankūs politiniai sprendimai savivaldybėse, jose veikiančių sveikatos stiprinimo institucijų veiklos, funkcijų pasidalinimo ir tarpusavio sąveikos teisiniai pagrindai.

Lyderystė sveikatos sektoriuje – ši misija svarbi ir Kauno regiono plėtros tarybos pirmininkei, Birštono merei Nijolei Dirginčienei, ir Tarybos nariui, Kauno rajono merui V.Makūnui, ir prof.hab.dr. F.Pundziui.

Viena iš konferencijos aktualijų – bendruomeninio aktyvumo, sveikatos sektoriaus specialistų lyderystės ir sveiko mikroklimato darbo kolektyvuose poreikis. Taip pat kalbėta apie inovacijų vietą visuomenės sveikatos vadyboje, pasidalinta gerąja patirtimi. Be dviejų posėdžių, vyko ir vieša ekspertų diskusija, dalyvius pakvietusi išsakyti savo įžvalgas, kokių asmenybių ir lyderių reikia sveikatos sektoriaus institucijoms, kokiomis savybėmis jie turi pasižymėti.
Į konferenciją susirinko Kauno regiono plėtros tarybos nariai, septynių savivaldybių merai, merų pavaduotojai, administracijų atstovai, visuomenės sveikatos specialistai, medikai, mokslo darbuotojai, ekspertai, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, nevyriausybinių organizacijų nariai. Skirtingo lygmens institucijų ir specialistų įsitraukimas rodo, kokį didelį dėmesį visuomenės sveikatai, jos problemų sprendimui, veiksmų suderinimui tarp sektorių skiria bendradarbiaujantys Sveikatą stiprinančio Kauno regiono grupės nariai.
Konferencijos dalyvius pasveikino Prienų rajono savivaldybės vicemerė Loreta Jakinevičienė, parodžiusi dėmesį svečiams ir pasidžiaugusi, jog svarbi konferencija pirmą kartą atkeliavo į Prienus. Kauno regiono plėtros tarybos pirmininkė, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė sveikinimo kalboje teigiamai įvertino regiono savivaldybių lyderystę, siekiant teigiamų pokyčių sveikatos srityje. Jos teigimu, Kauno regionas išskirtinis kurortinio gydymo tradicijomis, savivaldybėse sukurta sveikos gyvensenos infrastruktūra, daug dėmesio skiriama vaikų, jaunimo, šeimų sveikatos stiprinimui. Pasidalinusi Birštono kurorto sveikatinimo tradicijomis, N.Dirginčienė kolegas kvietė savo savivaldybėse kurti sveikesnę gyvenamąją aplinką, daugiau dėmesio skirti ligų prevencijai, skatinti organizacijų ir piliečių iniciatyvas, būti lyderiais šioje srityje.
N.Dirginčienės išskirtinė padėka buvo skirta prof. Irenai Misevičienei, kurios iniciatyva prieš keletą metų sukurtas sveiko Kauno regiono tinklas, kuris greitai buvo priimtas į Pasaulio sveikatos organizacijos globojamą Europos sveikų regionų tinklą.
SSKR atstovas – konsultantas Europos sveikų regionų tinklui prof. hab.dr. Juozas Pundzius pažymėjo, jog Kauno regionas pasižymi inovatyvumu, jame buvo duotas startas visuomenės sveikatos biurų kūrimuisi, jo politikai įžvelgė poreikį įsitraukti į tarptautinį judėjimą, savi-valdybėse daug pastangų įdėta į mokyklų bazių, pėsčiųjų, dviračių takų, rekreacinių zonų, lauko treniruoklių ir sporto aikštelių kūrimą. Bet, pasak jo, to nepakanka, būtina motyvuoti žmones gyventi sveikiau, atsisakyti pasyvaus gyvenimo būdo, kviesti mankštintis, sportuoti, rinktis sveikesnę mitybą ir kt. „Ne tik sveikatos organizatoriai, bet ir kiekvienas iš mūsų – ir paštininkai, ir pieno surinkėjai, ir verslo atstovai – savo darbo vietose, bendruomenėse, gali tapti sveikatinimo ambasadoriais,“ – pabrėžė profesorius, linkėdamas nebijoti imtis ir asmeninės atsakomybės.
Gražiais Kauno rajone įgyvendintų sveikatai palankių iniciatyvų pavyzdžiais su konferencijos dalyviais pasidalino savivaldybės meras Valerijus Makūnas. Jis patikino, kad rūpintis žmonių sveikata gali kiekvienas, kai suderinami gyventojų poreikiai, politikų tikslai ir asmeninis užsidegimas. Jo teigimu, Kauno rajone, skirtingai nei kitose savivaldybėse, neuždaromi nepelningi medicinos punktai ir šeimos gydytojų kabinetai, taip siekiama, kad sveikatos priežiūros paslaugos būtų prieinamos visiems. Greitosios medicinos pagalbos stoties postai išdėstyti visoje rajono teritorijoje, kad operatyviai pasiektų atokiausias rajono vietoves, sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui priklauso 42 ugdymo įstaigos, o mokyklose organizuotą sveiką maitinimą švediško stalo principu SAM įvardino sėkmės istorija. Kauno rajono savivaldybėje sukurtos efektyvios sveikatinimo programos, vyksta sveikos gyvensenos ugdymo veiklos ir vaikams, ir senjorams, atidarytos aktyvaus laisvalaikio erdvės. „Visų šių paslaugų kompleksas veikia, o investicijos ir pastangos atsiperka,“ – sakė meras. Kauno rajono gyventojai savo sveikatą vertina geriausiai Lietuvoje, o vidutinė gyvenimo trukmė siekia 77 metus.
„Didžiausi tikslai ir geriausi rezultatai pasiekiami tik bendradarbiaujant, dalinantis mintimis, darbais, pasitikint partneriais. Lyderystės pagrindas – komanda, nes tik išvien dirbant įgyvendinami tikslai, įprasminami darbai ir įvykiai,“ – šie patyrusio savivaldos atstovo žodžiai konferencijos dalyvius skatino kalbėtis, diskutuoti, dalytis ir ieškoti būdų, kaip pasiekti reikšmingų pokyčių sveikatos stiprinimo srityje bei įgyvendinant konferencijos rezoliucijoje išsikeltus tikslus, pagrįstus Lietuvos sveikatos 2014 – 2025 metų strategijos principu „Sveikata visose politikose“. Apie pagrindinius šios strategijos uždavinius savo pranešime kalbėjo konferencijos viešnia Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Loreta Ašoklienė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *