Atliekos išdavikės: akylai prižiūrėtojai padėjo išsiaiškinti aikštelės teršėją

Nuo seno žinomą posakį „Pasakyk, kas tavo draugas ir pasakysiu, kas tu“, šiais laikais galima keisti kitu – „Pasakyk, kaip palieki atliekas ir žinosiu, kas tu“.
Netikite? Paklauskite Prienų konteinerių aikštelių priežiūros specialistės Loretos, kuriai ne vietoje išmestos atliekos padėjo lengvai išsiaiškinti jų savininką. Bandymas su juo susisiekti nebuvo itin sėkmingas, bet atliekas kažkas „stebuklingai“ sutvarkė.

Taip numestos atliekos konteinerių aikštelėje „išdavė“ jų savininką.

O buvo taip. Lapkričio 19 dienos rytą Loreta, kaip įprastai, važiavo apžiūrėti konteinerių aikštelių, džiaugdamasi, kad vos per pora savaičių nuo jos darbo pradžios aikštelės tapo daug tvarkingesnės, švaresnės, be baisių atliekų krūvų prie konteinerių.
Bet netrukus tokias smagias mintis jos lyg vėjas nupūtė. Prie Prienuose, Statybininkų-Stadiono gatvių sankirtoje esančios aikštelės moteris net sustingo – prieš jos akis aikštelėje riogsojo didžiausia atliekų krūva. Sąvartynas!
„Ko tik ten nebuvo! Drabužiai, maisto atliekos stiklainiuose, įvairiausi kiti daiktai, kai kurie taip sumesti, o kai kurie sukrauti į dvi didžiules kartonines dėžes. Priėjusi paverčiau vieną dėžę – žiūriu, užklijuotas siuntos lapelis, ant kurio yra ir vardas bei pavardė“, – pasakojo Loreta.
Nufotografavusi šį lapelį ji nuvyko pas kolegę ir duomenų bazėje patikrino, ar yra registruotas toks atliekų turėtojas. Buvo. Ir netrukus Loreta jam paskambino.
Telefonu atsiliepusi moteris paaiškino esanti vyriškio, kurio pavardė buvo nurodyta ant dėžės, motina. Išgirdusi, kodėl norima susisiekti su jos sūnumi, ji kategoriškai nenorėjo su tuo sutikti. „Mano sūnus yra advokatas, jis tikrai nebūtų taip pasielgęs“, – pareiškė moteris.
Išgirdusi, kad yra tai patvirtinantys įrodymai, ji ėmė svarstyti, kad galbūt konteineriai buvo perpildyti, neturėjo kur dėti atliekų, tai ir paliko prie jų. Bet konteineriai perpildyti nebuvo. „Tai gal valkatos ko nors ieškodami tą dėžę iš konteinerio ištraukė“, – toliau svarstė moteris.
„Ne, į konteinerį įmestos dėžės ištraukti neįmanoma“, – paaiškino aikštelių priežiūros specialistė, prašiusi pasakyti atliekų turėtojo telefono numerį, kuriuo galėtų su juo susisiekti ir perspėti, kad sutvarkytų tai, ką priteršė.
„Telefono numerio man nepasakė. Tą pačią dieną po pietų nuvažiavau į tą pačią aikštelę, vildamasi, kad gal atliekos bus sutvarkytos, bet jos teberiogsojo, kur buvusios. Tik – lapelis su adresu nuo kartoninės dėžės buvo nuplėštas“, – pasakojo Loreta.
Ir kokia buvo jos nuostaba, kai atvažiavusi į tą pačią aikštelę kitos dienos rytą viską rado sutvarkyta – nei dėžių, nei palei konteinerius besimėtančių stiklainių su maisto likučiais. Tik drabužiai. Tvarkingai sulankstyti ir į vieną krūvą sudėti.
„Sudėjau aš tuos drabužius, o kas sutvarkė visa kita – nežinau“, – šyptelėjo Loreta, kiekvieną dieną patikrinanti visas Prienų konteinerių aikšteles, patarianti atliekas atnešantiems gyventojams, kaip jas išrūšiuoti, išklausanti jų pastabas, informuojanti vežėjus, kada metas ištuštinti bebaigiančius prisipildyti konteinerius.
„Dirbu šį darbą tik pora savaičių, bet vaizdas aikštelėse jau labai pasikeitė. Žinoma, pasitaiko, kad kažkas patingi didžiulę kartono dėžę išlankstyti ir palieka ją prie konteinerio, bet tokių baisių šiukšlių krūvų, kaip kad buvo iš pradžių, kasdien matyti jau tikrai netenka“, – pasakojo Loreta.
Aikštelių priežiūros specialistė prižiūri visas Prienų mieste įrengtas konteinerių aikšteles, bet daugiausia dėmesio skiria toms, kuriose dėl netinkamai rūšiuojamų atliekų kyla daugiausia problemų.
Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemą kuriančiose savivaldybėse iš viso bus įdarbinti penki aikštelių priežiūros specialistai. Tai daroma, siekiant užtikrinti tvarką aikštelėse, skatinti žmones geriau rūšiuoti ir mažinti mišrių atliekų kiekį, išvengiant rinkliavos didinimo būtinybės.
ARATC informacija 

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *