Sukurta galimybė atkurti ryšį su išnykusiomis vietovėmis: ten gyvenusieji galės dalintis atsiminimais

Tęsdamas didžiulio susidomėjimo sulaukusį Vietovardžių metams skirtą projektą ir atsižvelgdamas į visuomenės poreikį, Registrų centras sudarė interaktyvią galimybę REGIA žemėlapyje suradus išnykusias tėvų, senelių ar prosenelių gimtąsias vietas – palikti savo prisiminimus, istorijas, pasidalinti vaizdine informacija.
Šiemet Lietuvos žemėlapyje, pasitelkus archyvinius duomenis, buvo pažymėta apie 2,5 tūkst. istorinių – daugiausia sovietmečiu panaikintų kaimų ir viensėdžių – vietovių. Pažymėtos tikslios jų ribos.
„Pažymėtos istorinės vietovės sužadino visuomenės susidomėjimą – vieni pradėjo ieškoti savo senelių ar prosenelių gimtųjų vietų, kiti dairėsi žinomų žmonių tėviškių, treti netgi organizavo gražiausių išnykusių vietovardžių rinkimus. Nusprendėme šį ryšį sustiprinti, sukurti išliekamąją vertę – išsaugoti ne tik tikslias gyvenviečių ribas, vietovardžius, kitus duomenis, bet ir gyvas, asmenines istorijas, kurių daugelį girdėjome žodžiu. Norime, kad susipažinti su jomis galėtų ir tie, kuriems tai gali būti aktualu, svarbu, asmeniška“, – sako Registrų centro Komunikacijos skyriaus vadovas Tadas Valančius.
Registrų centro sukurtas funkcionalumas leidžia gyventojams prie konkrečios REGIA žemėlapyje pažymėtos išnykusios vietovės palikti savo istoriją ar atsiminimą apie šią gyvenvietę. Jos taps matomos kitiems vartotojams, ieškantiems tų pačių vietovių – taip buvę gyventojai ar giminaičiai turės progą atkurti ryšį, praturtinti žemėlapį turiniu, prisiminimais, sukurti tvaresnį jų palikimą.
Istorinius Lietuvos kaimus ir viensėdžius surasti interaktyviame REGIA žemėlapyje lengva – atsidarius konkrečios savivaldybės žemėlapį dešinėje esančiame turinyje pasirinkus „Adresų registro objektų ribos“ reikia pažymėti „Istorinės gyvenamosios vietovės“. Tuomet žemėlapyje bus pažymėtos visos toje savivaldybėje esančios buvusios gyvenvietės. Pažymėjus konkrečią gyvenvietę galima pamatyti dokumento, kurio pagrindu vietovė buvo panaikinta, informaciją, o nuo šiol – ir palikti savo istoriją ar prisiminimą.
Atnaujindamas REGIA žemėlapį ir nuolat pildydamas jame pateikiamų duomenų pjūvius Registrų centras siekia, kad REGIA taptų ne tik patogiu įrankiu savivaldybėms ir jų gyventojams, bet ir Registrų centro atvirų duomenų platforma, padėsianti žmonėms rasti naudinga ir aktualią informaciją.

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *