Dalyvavo ir debatuose…

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje vyko Rebekos Unos knygos „Šeštadienį, aštuntą valandą“ pristatymas, kuriame dalyvavo Prienų „Žiburio“ gimnazijos II klasės mokiniai su lietuvių kalbos mokytojomis Ž.Juršiene bei R.Pūriene. Psichologinė drama „Šeštadienį, aštuntą valandą“ – ilgiausiai rašyta autorės knyga, jos sukūrimo procesas užtruko dešimtmetį. 2017 m. knygos rankraštis tapo „Alma littera” organizuojamo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtojas, išrinktas geriausiu iš 16 pateiktų kūrinių.


Knygos „Šeštadienį, aštuntą valandą“ tematika – sudėtinga, nes joje kalbama apie paauglius, patyrusius seksualinę prievartą, emocines vaikystės traumas ir kitas, visuomenei ypač jautrias, problemas. Kalbėdama pagrindinės knygos herojės Alos – perspektyvios gimnazistės, debatų varžybose narsiai sprendžiančios pasaulio problemas, laisvalaikiu prižiūrinčios kaimynės vaiką Jorį, lankančios vienišas senutes ir t.t. – vardu, autorė Rebeka Uno susitikime dalyvavusius gimnazistus pakvietė įsijausti į skaudžias patirtis išgyvenusių paauglių charakterius ir, pasiskirsčius į penkias grupes, stengtis įsivaizduoti, kaip jaučiasi paauglys su negalia, paauglys, patyręs draugo savižudybę, smurtą vaikystėje, užpuolimą, pagalvoti, kaip jaučiasi paauglys, kuris vaikystėje buvo tėvų apleistas. Dirbdami grupėse gimnazistai ieškojo išvardintų situacijų sprendimo būdų, atvirai diskutavo, papildydami vienas kitą.
Kadangi knygos autorė, kaip ir pagrindinė knygos veikėja Ala, labai mėgsta debatus, gimnazistai turėjo galimybę pasitreniruoti lavindami iškalbą ir mąstymą inscenizuotuose debatuose apie Walt Disney kompanijos simbolį Peliuką Mikį. Dviem drąsiausiems mokiniams reikėjo per keletą minučių sugalvoti argumentų, įrodančių, kad Peliuko Mikio personažas priklauso suaugusiems, kitiems dviem – kad personažas yra skirtas vaikų pasauliui. Po trumpos diskusijos autorė skaitė knygos veikėjos Alos argumentus, kadangi tokia pačia tema debatai vyko ir knygoje „Šeštadienį, aštuntą valandą“.
Rebeka Una – knygų vaikams ir paaugliams autorė, anglų kalbos mokytoja. Rašytojos debiutinė knyga „Atjunk“ (2015 m.) pelnė dvi premijas – Prano Mašioto premiją kaip geriausia knyga vaikams ir paaugliams bei Metų knygos premiją, už kurią balsavo visos Lietuvos skaitytojai. „Atjunk“ taip pat išrinkta į reikšmingiausių vaikų knygų šimtuką ir pateko į populiariausių 2016 m. lietuvių autorių grožinės literatūros knygų penketuką. Kitos rašytojos knygos: „Pijus ir Nikolas“, „Barbora ir pelkių senelis“, „Aš esu Tomas, seklys“, „Labas, aš Tadas“ ir antroji „Aš esu Tomas, seklys“ dalis „Kiemo seklys Tomas“.
Susitikimas su rašytoja Rebeka Una buvo organizuotas įgyvendinant projektą „Literatūrinės dirbtuvės. Laisvai, linksmai ir kūrybingai“. Projektą vykdo Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, iš dalies finansuoja  Lietuvos kultūros taryba ir Prienų rajono savivaldybė.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos informacija

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *