Savivaldybės delegacija lankėsi Elko apskrityje – aktyvių žmonių mieste

Elkas pelnytai vadinamas Mozūrijos sostine. Čia galima pailsėti nuo didmiesčių šurmulio, dalyvauti rekreaciniuose, sportiniuose ir kultūriniuose renginiuose. Kiekvienas apsilankęs Elke žino, kad šūkis „Elke, čia grįžtu“ nėra atsitiktinis. Patraukli geografinė padėtis prie Elko ežero leido miestui išsaugoti natūralų unikalumą.
Spalio 7–9 dienomis Birštono savivaldybės administracijos delegacija lankėsi Elko apskrityje, Lenkijoje. Administracijos direktorė Jovita Tirvienė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėjas Egidijus Dargis ir kiti delegacijos nariai jau pirmąją vizito dieną susitiko su Elko apskrities viršininku Mareku Chojnowskiu, Elko apskrities (Lenkija) administracijos atstovais, Elko apskrities sporto centro vadovu. Delegacija apsilankė rekonstruotame sporto centre-mokykloje, domėjosi čia vykdomomis veiklomis, finansavimu, sportininkų pasirengimo galimybėmis – puikiai įrengta treniruoklių sale, netrukus pradėsiančiu veikti irklavimo treniruočių baseinu, pirčių erdve, sportininkams skirtu masažo kabinetu. Įspūdį paliko išties gerai įrengta mokymo bazė, pastebėtina, kad centro šildymui naudojamas geoterminis šildymas bei aplinką tausojančios technologijos.
Birštono atstovai susipažino ir su Elko apskrities kultūros paveldu, miesto infrastruktūra bei jos pritaikymu įvairiems poreikiams. Aplankytas ir garsusis Koperniko parkas. Plutonas, Neptūnas, Uranas, Saturnas, Jupiteris, Marsas, Žemė, Venera, Merkurijus, Saulė – 10 granito rutulių, vaizduojančių šias planetas. Ant vieno iš suoliukų sėdi ir garsusis matematikas, lenkų astronomas Mikalojus Kopernikas. Miesto centre akį patraukė Jono Pauliaus II aikštė, kur yra Šventojo Tėvo paminklas, koncertų scena, apšviečiamas fontanas bei modernūs parko suoliukai. Įspūdį paliko modernios aikštės ir parkai, tai – puiki vieta pailsėti.
Elkas – aktyvių žmonių miestas, todėl Birštono savivaldybės delegacija netruko išbandyti važinėjimo dviračiu pramogą puikiais Elko dviračių takais. Nors rytinis oras nelepino, tačiau visi vieningai važiavo numatyta trasa, žvalgėsi po gražiąsias apylinkes. Nuotaikingas gidas pasakojo apie Elko miesto istoriją, nuolat stabtelėdavome ties svarbiausiais miesto statiniais.
Birštono komanda pateisino savo vardą. Birštoniečiai, pasiskirstę į dvi komandas, jėgas išbandė ir prie boulingo takelių – ir moterys, ir vyrai, nenusileisdami vieni kitiems, dalyvavo rungtyje. Po atkaklių varžybų, suskaičiavus taškus, rezultatas išties nudžiugino, todėl pelnytasis boulingo prizas iškeliavo į Birštono kurortą.
Paskutiniąją vizito dieną aplankytas istorinis Elko muziejus. Čia sužinojome, jog istorinis Elko siaurasis geležinkelis buvo įkurtas 1912–1918 metais. Yra vienas iš nedaugelio vis dar veikiančių „Siaurukų“ Lenkijoje. Dabar garvežio traukiamuose vagonuose patogiai susėdę vaikai ir suaugusieji darda po gražiausias Elko apylinkių vietas. Specialiai dėl Elko siauruko atvyksta turistų iš viso pasaulio. Kai kurie siauruko aistruoliai atvyksta kiekvienais metais ir ypač išsamiai tyrinėja garvežius ir lokomotyvus.
Vizito metu buvo pasidžiaugta sėkmingai su partneriais įgyvendinamu projektu LT-PL-3R-229 „Žaliųjų“ ir „mėlynųjų“ kelių jungtys gamtos paveldo teritorijose. Projekto tikslas – plėtoti pasienio regionus, naudojant veiksmingą ir tvaresnį gamtos paveldo naudojimą, sukuriant naujus ekologiško transporto takus, sprendimus ir ryšius tarp jų. Bendras projekto biudžetas – 916 022,98 Eur. Europos Sąjungos finansavimo dalis – 776 619,52 Eur. Aptartos Birštono savivaldybės ir Elko apskrities bendradarbiavimo galimybės sporto, turizmo srityse, pasidžiaugta abiejų miestų natūralumu.
Birštono savivaldybės atstovai grįžo pasisėmę patirties ir naujų idėjų, kurios galėtų tapti naujų projektų užuomazgomis. Su projekto partneriais aptarta, jog atsakomojo vizito Lenkijos projekto partnerio atstovai atvyks 2020 m. ir jiems bus pasiūlytos nepamirštamos veiklos mūsų kurorte – išbandyti sausumos ir vandens turizmo maršrutus!
Birštono savivaldybės informacija

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *