Degančios žvakutės – padėka organų donorams ir jų šeimoms

Spalio 11 dieną Prienų Laisvės aikštėje, minint Pasaulinę organų donorystės ir transplantacijos dieną, visi, pritariantys šiam kilnaus dovanojimo aktui ir turintys už ką padėkoti, galėjo uždegti žvakutes – iš jų buvo suformuotos širdys, simbolizuojančios didžiausios žmogaus meilės išraišką žmogui.
Jauni žmonės, tėvai su vaikais, medikai, visuomenės sveikatos specialistės, kitų įstaigų darbuotojai ir pavieniai žmonės aktyviai įsitraukė į asociacijos „Gyvastis“ organizuojamą padėkos organų donorams ir jų šeimoms iniciatyvą. Kaip sakė Prienų rajono savivaldybės Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vyriausioji specialistė Edita Jakimavičiūtė, savivaldybės gyventojai šioje akcijoje dalyvauja antrus metus, keletas iš atėjusiųjų į aikštę išreiškė savo apsisprendimą po mirties dovanoti savo organus transplantacijų laukiantiems žmonėms ir pasirašė sutikimus donoro kortelei gauti. Kiti tai gali padaryti užsukę į savivaldybę, Prienų visuomenės sveikatos biurą ar elektroniniu būdu.
Penktadienį žvakutės degė 18-oje šalies miestų, jos buvo skirtos pagerbti 1675 organų donorams. Per 49 metus nuo pirmosios inksto transplantacijos būtent tiek organų donorų buvo Lietuvoje.
Asociacijos „Gyvastis“ duomenimis, šiuo metu kokio nors organo persodinimo operacijos Lietuvoje laukia maždaug 400 asmenų, tarp jų – 15 vaikų, toks skaičius šalyje išlieka jau daugelį metų.
Lietuvos asociacija „Gyvastis“ – vienintelė organizacija Lietuvoje, vienijanti  organų transplantacijos laukiančius ir su persodintais donoro organais gyvenančius žmones. „Gyvastis“ skleidžia organų donorystės idėją, teikia pagalbą sergantiesiems ir jų artimiesiems, bendradarbiauja su medikais.  Įkurta dar 1993 m., „Gyvastis“ turi padalinius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Marijampolėje, Alytuje, Vilkaviškyje.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *