Nepamirštama kelionė laikmečiu

Mokytojo dienos proga Prienų „Revuonos“ pagrindinės mokyklos mokytojai vyko į savaitgalio pažintinę edukacinę kelionę po lenkiškąjį pajūrį.
Pirmiausia atvykome į Griunvaldą – Žalgirio mūšio lauką, kuriame 1410 metais liepos 15 dieną Vytauto ir Jogailos vadovaujama Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė sumušė Vokiečių ordino kariuomenę. Vykstame į Malborko pilį, kryžiuočių vadinamą Marienburgu („Marijos tvirtovė“). Tai – didžiausia Europoje plytinė viduramžių pilis, kurioje 1274-1457 m. buvo įsikūrusi Didžiojo Kryžiuočių ordino būstinė. Pilies kompleksą supa tvirta gynybinė siena, kurią puošia gausybė bokštelių. Pilies viduje apžiūrėjome gyvenamuosius apartamentus, sargų stebėjimo postus ir koridorius, koplyčią, Žiemos ir Vasaros menes, celes, prabangias Ordino pasitarimų sales, valgomuosius, buitines bei kitas patalpas. Sužinojome, kad šioje pilyje buvo kalinamas LDK Kęstutis. Malborko pilis yra įtraukta į UNESCO Pasaulio kultūros paveldo sąrašą. Ekskursija po vieną didžiausių ir geriausiai išlikusių viduramžių gynybinės architektūros pavyzdžių paliko didelį įspūdį.
Kelionę tęsėme į Hanzos pirklių miestą – Gdanską. Miestas skirtingais istorijos laikotarpiais priklausė tai vokiečiams, tai lenkams, tai Prūsijai. Vokiečiai šį miestą vadino Dancingu. Praėjome Karališkuoju keliu, vedančiu pro miesto vartų kompleksą: tai Aukštieji, Auksiniai ir Žalieji vartai. Čia gausu Renesanso stiliaus viduramžiškų pastatų bei monumentų – stačiais stogais siaurose, vėjuotose gatvelėse. Prabangūs pirklių brolijos Artūro rūmai, Neptūno fontanas, Aukso namai, pagrindinė Senamiesčio gatvė – Ilgasis turgus, Rotušė, žavioji krantinė – mėgstama pasivaikščiojimų vieta. Antra pagal dydį ir pati didžiausia Europoje iš plytų pastatyta ankstyvosios gotikos stiliaus Šv. Mergelės Marijos katedra, kuri yra pati didžiausia plytinė katedra Europoje. Ši ankstyvosios gotikos katedra buvo pastatyta XIV-XVI a. Teigiama, jog į šią katedrą vienu metu gali sutilpti apie 25 tūkstančius žmonių! Viena pagrindinių jos įžymybių – tai XV amžiuje pagamintas astronominis laikrodis. Pasakojama, kad šio laikrodžio autoriui buvo išdurtos akys, idant jis nepagamintų kito tokio šedevro. Pasivaikščiojome šurmuliuojančia Marijos gatvele, kuri sužavėjo mažomis juvelyrų dirbtuvėlėmis, gintaro parduotuvėlėmis, gatvės kavinėmis. Laisvu laiku grožėjomės Motlavos upės krantinėje stovinčiais senoviniais pirklių namais, senojo uosto panorama.
Kitos dienos ankstų rytą išvykome į Gdansko priemiestį Olivą, kuris garsėja savo parku su alpiniais sodais, įveistais nuo 1920 m., žiemos sodais, vandens kaskadomis, taip pat nuostabia medžių alėja, pasodinta net 17 a. Parko prieigose lankytojus kviečia į vidų ilgiausia Lenkijoje rokoko stiliaus Olivos katedra (XIII a.), kuri  ilgą laiką buvo Rytų Pamario kunigaikščių laidojimo vieta. Akį traukė išraiškingos baltos skulptūros – Kosų giminės antkapis bei baroko formų sakykla. Vertingiausias katedros paminklas – vargonai, laikomi geriausiais vargonais Europoje. Jie buvo pastatyti 1763–1788 m. rokoko stiliumi ir sudaryti iš 7876 įvairaus diametro vamzdžių.
Paskutinis miestas, kurį aplankėme, buvo Sopoto kurortas – populiariausias Baltijos pakrantės kurortas, triukšmingumu kiek primenantis lietuviškąją Palangą. Sopote, Miško Operos pastate (pastatytas 1909 m.) vyksta garsiausi Lenkijoje kasmetiniai tarptautiniai dainų festivaliai. Pasivaikščiojome pagrindine Monte Cassino didvyrių gatve – vietinių vadinama tiesiog Monciak, pakeliui pamatėme šypseną keliantį kreivąjį namą, pasigrožėjome įspūdingos architektūros aukštos klasės viešbučiu „Grand hotel“. Teigiama, kad medinis Sopoto molas yra ilgiausias Europoje (511 m), nuo kurio atsiveria puikus Baltijos jūros reginys.
Už galimybę pabūti kartu, patirtus teigiamus įspūdžius, už suorganizuotą edukacinę išvyką tariame nuoširdų AČIŪ mokyklos direktorei Ilonai Balčiukynienei ir Mokyklos tarybos pirmininkei Editai Ramanauskienei.
Įspūdžiais pasidalino
Vita Pikčilingienė 

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *