Draugystės kelionė į Naisius ir Kryžių kalną

Vasarai pasitinkant rudenį, Prienų rajono neįgaliųjų draugijos nariai drauge su bičiuliais iš Jiezno žmonių su negalia sąjungos buvo išvykę į draugystės kelionę. Už pakvietimą vykti drauge visų dalyvių vardu tariu nuoširdų ačiū gerbiamai Augenijai.


Kelionės neįgaliesiems svarbios ne tik dėl pažintinių tikslų. Tai – galimybė pabūti drauge kitoje aplinkoje, galimybė pamiršti rūpesčius, tai, kad skauda.
Naisiuose mus pasitikusi maloni gidė labai įdomiai pristatė Naisių krašto istoriją kultūros centre įkurtame istorijos muziejuje. Kelionė prasidėjo nuo Saulės aikštės, kurios vartų kryptis iš rytų į vakarus – tarsi nuoroda ir simbolinis raktas į pažinimo tako gale esantį Alkos kalnelį. Labai įdomus ir 2014 metais suformuotas prieverpstės formos genofondinis Baltų žolynų muziejus. Plačiau pasidomėti paskatino gidės pasakojimas apie Baltų areną, apie po atviru dangumi įkurtą Inkilų muziejų. Medinių Naisių skulptūrų ansamblį papildančios skulptūros Šventežerio pakrantėje – žalčių. Jėgų ir šilumos Ugnies aikštėje suteikė deivės Gabijos skulptūra, tikima, kad, švenčių metu suliepsnojus ugniai, prie jos galima gauti ir palaiminimą. Alkos kalno viršukalnėje įrengtas aukuras, kalbama, taip pat suteikia jėgų. O mes džiaugėmės, kad turėjome jėgų iki jo ateiti, nepristigome stiprybės ir jėgų visai kelionei. Aplankėme ir Laimės ežero salą puošiančias stilizuotas skulptūras. Ši sala vadinama Angelų ir triušių, nes šiltuoju metų laiku gyvena įvairių rūšių triušiai.
Šiaulių krašto literatūriniame muziejuje už poeto Z.Gaidamavičiaus – Gėlės poezijos skaitymą, dalyvavimą viktorinoje neįgalieji buvo apdovanoti simbolinėmis dovanėlėmis. Magėjo kuo greičiau pamatyti žemaitukus, jų geras akis Žemaitukų žirgyne. Iš jo patraukėme į Keramikos dirbtuves, kur mūsų jau laukė puodžius. Labai įdomiai jis pristatė molio lipdymo, žiedimo, glazūros technologijas, buvo galima nusipirkti ir suvenyrų, kuriuos parvežėme artimiesiems lauktuvių.
Sugrįžę į Naisių kultūros centrą, aptarėme Baltų dievų muziejaus įdomybes, pailsėjome prie bendro vaišių stalo. Ir tęsėme draugystės su jiezniečiais kelionę į Kryžių kalną. Tai vieta, kurioje vieni meldėsi, kiti vaikštinėjo, kabino savo rožinius, padėjo kryželius, prašydami sveikatos bei Dievo užtarimo. Už visų draugijos narių sveikatą pasimeldėme bendroje maldoje prie Prienų neįgaliųjų draugijos prieš daugelį metų pastatyto kryžiaus.
Grįžtant į namus autobuse skambėjo draugystės dainos. Viliamės, kad graži bendrystė su Jiezno žmonių sąjungos nariais tęsis ir keliausime bei dainuosime drauge dar ne kartą.
Irena Valatkevičienė
Prienų rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *