Apie rūpestį Lietuvos žemelės šventumu

Seimo narys Kęstutis Bacvinka netrukus gali tapti dar viena Lietuvos politikos žvaigžde. Pirmasis jo bandymas įsirašyti į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) žvaigždyną buvo vėlyvą šių metų pavasarį. Ne itin sėkmingas. Šis seimūnas, apie kurį daugelis ligi šiol nėra net girdėję, pateikė Seimui svarstyti įstatymo pataisą, kuri uždraustų Lietuvos žemės gelmėse laidoti suskystintą anglies dvideginį. Uždraustų iš principo, bet kuriuo pavidalu ir bet kurioje (natūralioje ar naujai suformuotoje) gelmių ertmėje.
Pono Bacvinkos žvaigždė būtų panaši į Tauragės rajono savivaldybės Žygaičių seniūnijos bendruomenės, kuri prieš kelerius metus savo akcijomis užkirto prieigą prie šventų Lietuvos žemelės gelmių amerikiečių energetikos kompanijai „Chevron“, ketinusiai Vakarų Lietuvoje ieškoti skalūnų kilmės dujų.
Tos bendruomenės veiklos pasekmės šiandien akivaizdžios – galimi investuotojai pasitraukė, mes – lietuviai – taip ir nesužinojome, turime tų dujų, ar ne, o, pasak „Tauragės kurjerio“ laikraščio publikacijų, šią vasarą, žygaitiškių namuose ir be jokių skalūnų dujų iš vandentiekio kartais pliaupia limonado spalvos vanduo, kuris teoriškai turėtų būti geriamas. Priežastys gali būti įvairios, tačiau šiandien jos – tik antraeilės svarbos.
Tai štai, pavasario sesijoje p. Bacvinkos iniciatyvą nugesino Energetikos ministerija (EnMin), nes ji iš esmės torpedavo EnMin su JAV kompanijomis „Net Power“ ir „8 Rivers Capital“ pasirašytą tarpusavio supratimo memorandumą, kuris sudėjo pamatus galimai amerikiečių investicijai į gamtinėmis dujomis varomos 300 megavatų galios elektrinės projektą, grįstą eksperimentine technologija: jėgainė gamintų elektros energiją, kurios ją importuojančiai Lietuvai trūksta, o anglies dvideginio išlakas skystintų, jas laidotų arba pramoniniu pavidalu parduotų rinkoje. Tokia technologinė kombinacija tokiai jėgainei leistų veikti be valstybės subsidijų. Subsidijos, deja, yra chroniška Europos Sąjungos (ir ne tik jų) šalių liga, dėl kurios į energijos gamybą investuoti neapsimoka. Ir tąja liga serga visos žinomos technologijos: branduolinės, jėgainės varomos akmens anglimis, gamtinėmis dujomis, vandeniu, vėju ar saule.
Vargu, ar p. Bacvinka supranta, kad savo pataisomis veja lauk didelius ir svarbius investuotojus iš šalies. Jis kartu su LVŽS lyderiu Ramūnu Karbauskiu rūpinasi šventos Lietuvos žemelės gelmių švarumu. Kaip skelbia „Lietuvos rytas“, jie remiasi Lietuvos mokslininkų nuomone.
Aš tuo labai abejoju, nes šiek tiek nutuokdamas apie politikos žanrus, žinau, su kokiomis fanfaromis moksliniais tyrimais grįstos išvados pas mus skelbiamos. Kaip taisyklė, žinių agentūrų BNS arba ELTA konferencijų salėse, pakvietus dešimtis žurnalistų. Apsidraudžiamoji nuomonė, esą „kažkas galėtų įvykti“ – nėra reikalas, grįstas mokslo tyrimu.
Nesu specialistas ir, tiesą sakant, nežinau, ar yra rimto pagrindo abejoti, kad su p. Karbauskio siejamų verslo struktūrų importuojamos rusiškos kilmės trąšos tikrai kenkia tai pačiai šventai Lietuvos žemelei, kuria šiuo atveju rūpinasi LVŽS. Tačiau puikiai įsivaizduoju, kad bent jau šios Seimo daugumos vyravimo metu joks mokslininkas ar mokslo įstaiga į tą klausimą nesiims atsakyti. Dėl visiems suprantamų priežasčių ir ypač dėl nesėkme pasibaigusių ankstesnių iniciatyvų Seime.
Taip, „Net Power“ ir „8 Rivers Capital“ siūloma technologija yra eksperimentinė. Taip, anglies dvideginio laidojimą žemės gelmėse draudžia keletas ES valstybių. Tačiau faktas ir tai, kad ateityje Lietuvai neužteks krivių-krivaičių podraug su vaidilutėmis kūrenamų aukurų energijos. Kad ir kokius užkeikimus neūbautum.

Rytas Staselis

Rubrikoje Nuomonė. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *