Rajono mokyklos paminėjo Žydų genocido dieną

Praeito laikmečio pamokos

Nuo masinių žydų žudynių praėjo jau beveik šimtas metų, tačiau holokaustas iki šiol laikomas vienu iš baisiausių įvykių Lietuvos istorijoje. Rugsėjo 23 dieną Lietuvoje minima Žydų genocido diena, kuri primena lietuviams apie skaudžius praeities įvykius. Istorijos nepakeisime ir neištrinsime, tačiau nustumti užmarštin jos taip pat negalima, todėl praėjusį pirmadienį Balbieriškio pagrindinės mokyklos ir Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendruomenės dalyvavo pilietinėje akcijoje, skirtoje žydų genocido aukoms atminti.

Genocido dienos minėjime Balbieriškyje dalyvavo Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Žakas Gercas.

Minėjimai prasidėjo žygiais į masinę žydų žudynių vietą Prienuose, kur mokiniams buvo surengtos netradicinės istorijos pamokos.
Prienų „Žiburio“ gimnazijos moksleiviams pamoką vedė istorijos mokytoja Vilija Juodsnukienė. Pasak jos, žydai neatsirado iš niekur, jie šimtmečius kūrė Lietuvą, čia gyveno ir dirbo. Todėl mokytoja retoriškai kėlė klausimą: kaip žmonės, sėdėję vienas šalia kito gimnazijos suole, vieną dieną gali tapti priešais – vienas auka, o kitas budeliu. „Šią dieną reikia minėti dėl to, kad tokie įvykiai nepasikartotų. Mes turime žinoti tiesą. Ar galima pasiekti visišką teisingumą? Turbūt nebe… Ar galima neminėti, negal-voti apie tai, sakyti, kad aš nežu-džiau ar kad tada nebuvau net gimęs? Manau, taip pat negalima. Žinoti tiesą, kas buvo kuo (kas – pasaulio teisuoliu, kas – budeliu, o kas – auka), mano nuomone, yra privalu“, – genocido minėjimo dienos reikšmę akcentavo Vilija Juodsnukienė.
Vasario mėnesį „Žiburio“ gimnazistai lankėsi Jeruzalės atminties muziejuje „Jad Vašem“, skirtame holokausto aukoms atminti. Tuomet žiburiečiai Izraelyje atliko nemenką darbą – išvertė Prienuose nužudytų žydų pavardes į lietuvių kalbą. Šios pavardės nuskambėjo ir akcijos „Įvardink ir atmink“ metu.

„Ringučio“ šokėjai atliko žydišką šokį.

Balbieriškio mokyklos atstovai su žydų tragedija supažindino pradinių klasių moksleivius. „Atminties keliu“ į žudynių vietą Prienuose žygiavę mokiniai kelionę pradėjo nuo buvusių Prienų kareivinių, kuriose karo metu buvo kankinami žydų tautybės žmonės. Vėliau netradicinė pamoka persikėlė į Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centrą, kuriame Balbieriškio tolerancijos centro vadovas, istorijos mokytojas Rymantas Sidaravičius, vaikams pasakojo apie Balbieriškį, buvusį žydų „štetlą“ (miestelį, kuriame žydų bendruomenė sudarė didžiąją dalį). Miestelyje savo veiklą plėtojo prekybininkai, parduotuvių, kavinių savininkai, čia dirbo batsiuviai, krovinių išvežiotojai ir kitokių profesijų atstovai – visi jie buvo tokie patys žmonės, kaip ir mes, tik lemtis jų kitokia…
Apie toleranciją žydams kalbėjo ir Kauno žydų bendruomenės pirmininkas Žakas Gercas, kuris teigė, jog žmogų reikia vertinti ne pagal tautybę ar odos spalvą, o pagal tai, kaip jis pats save pateikia.

Prienų „Žiburio“ gimnazijos direktorė Irma Kačinauskienė kartu su moksleiviais ir mokytojomis akcijos „Įvardink ir atmink“ metu skaitė Prienų r. žuvusių holokausto aukų pavardes.

Renginio metu vaikus bene labiausiai sudomino trumpametražis filmas apie II Pasaulinį karą ir ištrauka iš filmo „Vilniaus getas“. Nors minėjime dalyvavo jaunesnių klasių moksleiviai, jų akys išdavė, kad jie puikiai supranta, regis, nepamatuojamus tragedijos mastus ir jų reikšmę.
Žydai – tai meniški žmonės, kurie visais laikais kūrė ne tik verslus, bet ir kultūrinį gyvenimą. Jie mėgo muziką, šokį, teatrą, todėl minėjimo metu skambėjo Neringos Garmuvienės atliekamos dainos, o pradinių klasių mokinių tautinių šokių kolektyvas „Ringutis“, vadovaujamas mokytojos Ramutės Švedienės, atliko žydišką šokį.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *