„Ir gražumėlis gi tų Nemuno krantų!“

Septynerius metus į įvairius renginius ir veiklas visoje Lietuvoje kvietęs bendras muziejų projektas 2019 m. pradėjo antrąjį plėtros etapą – nacionalinės kultūrinės tapatybės formavimo ir puoselėjimo programą „Tėvynės ieškojimas“. Jis skirtas Lietuvos Respublikos atkūrimo 30-mečiui 2020 m. pažymėti. Šių metų temos „Lietuvos kraštovaizdžiai: vandenų kultūrinė atmintis“ renginiais, kurie vyksta 60-tyje Lietuvos muziejų, siekiama įvardyti ir aktualizuoti Lietuvos upių, upelių, ežerų, šaltinių, Baltijos jūros, marių ir kitų vandens telkinių kultūrinę atmintį. Tokio tikslo siekia ir rugsėjo 14 d. Birštono sakraliniame muziejuje pristatyta kilnojama paroda „Birštonais pasruvę Nemuno krantai“. Ji skirta ir kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto 150-osioms gimimo metinėms. Tema neatsitiktinė – jis dažnai poilsiavo Birštone prie Nemuno ir įkvėptas jo grožio plačiai garsino mūsų kurorto vardą.

Kilnojamąją parodą, skirtą J.Tumui-Vaižgantui, pristatė dr.R.Zajančkauskienė.

– Juozas Tumas-Vaižgantas yra viena iš ryškiausių XX a. pirmos pusės asmenybių Lietuvoje, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas – lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp to meto rašytojų. Šia paroda mes, muziejininkai, norime paskatinti kūrybiškai pažvelgti į jo meilę Birštono gamtai, jos grožiui, – pristatydama parodą, kalbėjo muziejininkė dr. Roma Zajančkauskienė.
Paroda puikiai eksponuota, didžiuliuose stenduose nuotraukos su Vaižgantu Birštone, citatomis.
„Ir gražumėlis gi tų Nemuno krantų! Birštono kilpos kilpelėje suvalkiečių pusėje pušynas (…). Puikiausias pasaulyje parkas kurortui.“
„Birštono kurortas (…) guli panemunėje, greta Birštono miestelio, gražioje Nemuno įlankoje.“
„Parudimėje ties bažnyčia mažame liūne vėl verda verdenės, jau tikrieji „birštonai“, dar stipresnio sūrumo vandens neg Vytauto (kalno) ašarėlės.“
„Sūrieji Vytauto ašarėlių vandens tai puikiausi reguliatoriai pilvui.(…) Šiltosios vonios čia tokio veiksmo reumatikams, artritikams, neurastenikams, jog duok Europos patogumų, Birštoną padarysi daug garsesnį už visų vokiečių ir čekų „Badus“.
Tai tik keletas Birštoną liaupsinančių Vaižganto citatų. Jis daug rašė apie kurortą, sėmėsi sveikatos ir ragino: „Birštonuokimės, birštonuokimės, kolei jauni esame, nebus laiko birštonuotis, kai kišenes iškratysime“…
R. Zajančkauskienė džiaugėsi, kad rengiant parodą aktyviai dalyvavo moksleiviai, jie gausiai atvyko ir į ekspozicijos pristatymą. Buvo puiki proga susipažinti su Vaižgantu ne tik per literatūrą, bet ir jo požiūrį – kaip jis jautėsi kurorte, matė jo kraštovaizdį.
– Vaižgantas labai mylėjo Birštoną. Dabar Vaižgantui meilę rodome mes, – sakė muziejininkė.
Ši paroda, skirta J. Tumui-Vaižgantui, kurorte jau trečioji. Pirmoji surengta 2010 m., kurioje jis pristatytas, kaip viena ryškiausių Lietuvos asmenybių. Antroji buvo 2016 m. J. Tumo-Vaižganto skulptūros (autorius Gediminas Piekuras) Birštone atidengimo proga.
Rugsėjo 20 d. J. Tumui Vaižgantui būtų sukakę 150-metų. Ta proga 2019-uosius Seimas paskelbė J. Tumo Vaižganto metais, vyksta daug jam skirtų renginių, o rugsėjo 20 d. prie Kauno Vytauto bažnyčios bus atidengta ir skulptūra. Jos autorius – taip pat G. Piekuras.
Paroda Birštone vyks iki spalio 20 d.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *