Šventupės vingiais…

Gegužės mėnesį Prienų rajone prasidėjęs vasaros švenčių maratonas eina į pabaigą – vienus iš paskutinių šio sezono linksmybių akordų praėjusį šeštadienį (rugpjūčio 24 dieną) sugrojo Išlaužo šventė „Šventupės vingiais“.


Lietuvai minint Vietovardžių metus, Išlaužo miestelis gali didžiuotis legendų skrynios lobiais. Mat Išlaužo vardas turi ne vieną kilmės istoriją. Žmonių pasakojimuose apie miestelio vardo kilmę sakoma, kad, kur dabar įsikūręs Išlaužas, ten buvo didelis miškas. Kartą pakilusi vėtra išlaužė daugybę medžių, kuriuos žmonės panaudojo namų statybai ir taip išlaužymo vietoje atsirado Išlaužo kaimas. Kitas padavimas byloja apie tai, kad mišką išlaužė didžiulis lokys, taip padaręs vietos sodyboms kurtis. Net ir miestelio herbe vaizduojama viena iš jo kilmės legendų – medį laužantis lokys. Taigi, pasak istorijų, kaimo vardas kilo nuo žodžio „išlaužyti“, o Išlaužo vietovardis sakytinėje ir rašytinėje kalboje vartojamas jau 275 metus.
Kaip ir kiekvienas miestelis, taip ir Išlaužas turi savas tradicijas, kuriančias kaimo veidą. Vieša paslaptis, jog šis, tarp Kauno ir Prienų įsikūręs miestelis, nuo seno garsėja žuvininkyste, todėl dar prieš prasidedant šventei seniūnijos parke kvepėjo gardžia žuviene. Šiemet sriubą virė Išlaužo, Purvininkų ir Šaltupės virėjai, kurie varžėsi dėl skaniausios žuvienės titulo.
Pasveikinti šio krašto žmonių atvyko ir Prienų r. vicemerė Loreta Jakinevičienė, įteikusi padėkas nusipelniusiems išlaužiškiams. Už bendradarbiavimą, nuoširdų dalyvavimą bendruomenės veikloje ir nuolatinę paramą, organizuojant Išlaužo seniūnijos renginius, padėkota Išlaužo parapijos klebonui Viliui Sikorskui, UAB „Kesberta“ direktoriui Robertui Grabauskui, UAB „Keliūta“ vadovui Kęstučiui Ruseckui; už bendradarbiavimą ir didžiausią finansinį indėlį, organizuojant tradicinę Išlaužo šventę – UAB „Jono ir Tomo autopaslaugos“ vadovui Tomui Zaleckui.
Susirinkusiuosius taip pat sveikino Išlaužo seniūnas Tomas Skrupskas, kuris džiaugėsi jubiliejinėmis Išlaužo metinėmis. Seniūnas taip pat pasveikino jubiliejinę darbo metų sukaktį švenčiančią bibliotekininkę Irmą Židonienę, Išlaužo seniūnijoje dirbančią jau 30 metų. Sveikinimo žodį tarė ir Išlaužo klebonas Vilius Sikorskas, kuris džiaugėsi dvigubai išaugusiu krikštų skaičiumi. Tai rodo, jog miestelis tampa patrauklus ir jaunoms šeimoms.
Šventine nuotaika užkrėtė Išlaužo vokalinis ansamblis, Ilgakiemio moterų vokalinis ansamblis „Jiesia“, Balbieriškio vyresnių liaudies šokių kolektyvas „Ringis“, folkloro ansamblis „Dūmė“, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro vokalinės grupės „Aksomas“, Alšėnų vokalinė grupė „Dainupė“ bei grupė „Lietuvaičiai“. Vaikus džiugino „Burbulų dėdė“, vaikiški atrakcionai ir kitos pramogos.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *