Judėjimas yra gyvenimas!

Tai – šūkis, tampantis vis aktualesniu šiuolaikinėje visuomenėje. Judėjimo sistema – fiziologinė organizmo sistema, kurią reikia prižiūrėti ir jai vystantis, ir visą likusį gyvenimą, todėl rūpintis, kaip ji veikia, reikia nuolat.

FMR gydytojos L.Patinskienė ir A.Mituzaitė.

Dėl fizinio pasyvumo įvairiomis ligomis suserga 6 proc. viso pasaulio žmonių ir ši priežastis užima antrą vietą po rūkymo neigiamų sveikatai faktorių lentelėje. Lietuvos sporto universiteto prof. Albertas Skurvydas, remdamasis naujausiais pasaulio mokslininkų tyrimais, tvirtina, kad derinant sveiką mitybą ir fizinį aktyvumą sumažėja tikimybė išvengti net 36 lėtinių ligų. Pavojingiausios – širdies ir kraujagyslių, cukrinis diabetas, krūties ir storosios žarnos vėžys, depresijos. Įrodyta, kad aktyvi raumenų veikla turi tiesioginį poveikį formuojantis naujiems tarpneuroniniams ryšiams mūsų galvos smegenyse. Tai turi įtakos ir Alzhaimerio ligos, ir senatvinės demencijos profilaktikai.

Visuomenė Lietuvoje ir Europoje sensta. Mokslininkai (JAV) eksperimento būdu įrodė stulbinantį faktą – senėjimo slenkstis ir lėtinių ligų sukeliamos problemos, kasdien aktyviai judant po 30 minučių, pasistūmėja net 16,5 metų.
Fizinis aktyvumas yra natūralus biologinis organizmo poreikis. Profesorius A.Skurvydas pateikia duomenis, liudijančius apie tai, kad pusvalandis aktyvaus judėjimo kasdien žmogaus laimės indeksą padidina net 8 procentais.
Taigi sveikai gyventi gali būti smagu ir tik mes patys sprendžiame, ar galime sau leisti sirgti. Birštone mes turime idealią aplinką judėjimo įgūdžiams ugdyti ir juos tobulinti. Tai – gausybė pasirinkimų ir judesio terapijos variantų: dviračių takų infrastruktūra, mini treniruokliai parkuose, pasivaikščiojimo takai, Kneipo sodas ir kt. Sanatorijose plačiai taikoma ypatinga judesio procedūra – mankšta vandenyje. Grupinė mankšta baseine teikia ne tik naudą, bet ir didžiulį malonumą. Mankšta baseine treniruoja visą kūną, gerina koordinaciją. Dėl vandens poveikio sąnariai nepatiria tokio didelio krūvio, kaip sausumoje, didinama raumenų jėga ir ištvermė. Vandenyje pratimus galima atlikti lengviau nei sausumoje, mankštos efektyvumui padidinti, o vėliau atsipalaiduoti naudojami įvairūs plaukmenys.
Kalbėti apie mankštos, vaikščiojimo ar įvairių sporto šakų įtaką sveikatai galima daug ir įvairiais aspektais, tačiau mes medikai-reabilitologai šiandien matome ir kitą tikrovės pusę. Didėjantis (augantis) sunkių susirgimų procentas, iš to sekantis svarbių biosocialinių funkcijų netekimas kartais baigiasi neįgalumu ar pakitusiais gyvenimo kokybės rodikliais. Žmonės, atvykę medicininei reabilitacijai po sunkių ligų ar traumų, judesio terapiją atranda naujai. Tai – intensyvus, kartais net varginantis darbas su specialistais-kineziterapeutais, ergoterapeutais ir net psichologais.

Gydomoji mankšta „Tulpės“ sanatorijos baseine.

Gali kilti klausimas, ką noriu pasakyti išdėstydama šias mintis? Atsakykime sau į klausimą klausimu, ar esu savo organizmo, fizinio kūno šeimininkas.
Niekas nenori sirgti. Medikai vieningai sutaria – žmogus nėra bejėgis. Genetika, paveldimumas turi įtakos ligų išsivystymui, tačiau tai dažniausiai lemia tik 5–10 proc. ligų atvejų. Likusieji 90 proc. – paties žmogaus pastangos, kurios dedamos arba ne, siekiant išvengti ligų.
Pirminė ligų profilaktika remiasi taisykle: esu sveikas, tačiau ką daryti, kad toks ir išlikčiau. Antrinė profilaktika: jaučiuosi sveikas, bet organizme jau gali vystytis patologiniai procesai. Tretinė profilaktika: noriu pasveikti ir siekiu, kad liga nesugrįžtų.
Informacijos apie judesio formas – gausybė įvairiuose šaltiniuose. Tai – įvairios mankštos, šiaurietiškas vaikščiojimas, joga, bėgiojimas ir dar daug kitų.
Pilnas arsenalas priemonių aktyviai veiklai yra ir Jūsų kasdieninėje aplinkoje. Birštone yra ypatingų ir specifinių priemonių: tai sveikatinimo erdvės, pritaikytos įvairiai aktyviai raumenų veiklai. Senojoje kurorto erdvėje visada yra gausu lankytojų Kneipo sode (poveikis aprašytas vietoje esančiuose stenduose). Kviečiame ir naujai pažinčiai su Birštonu – sveikatinimo kurortu. Kas rytą 8:10 val. „Tulpės“ kineziterapeutai laukia Jūsų mankštoje Kneipo sode! Sveikata – Jūsų rankose, nepriklausomai nuo to, koks Jūsų amžius.
Liucija Patinskienė
VšĮ „Tulpės“ sanatorijos direktorė,
FMR gydytoja

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *