„Tegul žydi laisvė“

Praėjusį savaitgalį visoje Lietuvoje skambėjo Baltijos kelio aidai, primenantys ypatingą mūsų šalies istoriją ir tuometinį nenumaldomą laisvės troškimą. Praeitą penktadienį Prienų kultūros ir laisvalaikio centro kieme vyko jubiliejinių, jau 30-ųjų, Baltijos kelio metinių minėjimas.


Renginio pradžioje trumpai pristatyta pilietinės akcijos už laisvę istorija ir faktai, priverčiantys didžiuotis kiekvieną lietuvį: šis taikaus pasipriešinimo simbolis įtrauktas į Gineso rekordų knygą, kaip ilgiausia (apie 600 km) žmonių grandinė, 2009 m. UNESCO paskelbė, kad Baltijos kelias oficialiai įtrauktas į saugomų istorinės atminties dienų sąrašą. Ši iniciatyva tapo įkvepiančiu įvykiu daugeliui kovotojų už laisvę visame pasaulyje, o šiemet Baltijos kelią bandys atkartoti ir Honkongo aktyvistai, kurie sako, jog įkvėpimo semiasi būtent iš lietuvių, latvių ir estų.

Prieš 10 metų Europos Parlamentas priėmė nutarimą – rugpjūčio 23 dieną paskelbti Europos diena stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti, todėl iškilmėse pagerbti už laisvę kovoję didžiavyriai.
Minėjimo metu Lietuvos trispalves išskleidė simbolinį Baltijos kelią atkūrusi delegacija, rugpjūčio 23-iąją vyko į Širvintų rajoną (38,5 km). Būtent šioje vietoje prieš 30 metų rinkosi Prienų rajono žmonės, tą ypatingą dieną ne tik rankomis, bet ir širdimis susikibę į gyvą grandinę.
Susirinkusiuosius sveikino Prienų rajono vicemerė Loreta Jakinevičienė ir mero patarėja Agnė Dargužienė. Savivaldybės atstovės įteikė Prienų vėliavas kultūrinio mototurizmo „Ryterna modul Mototourism rally 2019”, skirto Baltijos kelio 30-mečiui, delegacijai, atstovaujančiai Prienų kraštui. Atstovavimo simboliai įteikti komandos nr. 601 kapitonui Mantui Krūveliui, komandos nr. 604 kapitonei Beatai Migonei ir šių komandų nariams. Koncertinę programą „Susikibę širdimis“ dovanojo solistas Arnoldas Stonys ir koncertmeisterė Donata Domarkaitė.
„Šiomis dienomis džiaugiamės, kad vyksta tiek daug renginių šiai datai atminti, bet to Baltijos kelio nė vienas iš jų atstoti, arba nė vienas iš jų jam net iš tolo pritapti negalėtų. Baltijos kelias – didžiausia ir svarbiausia akcija, išreiškianti Baltijos šalių nepriklausomybės atgavimo siekius“, – sakė renginio vedėja Zita Kuzmickienė.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *