Stovykla pralėkė akimirksniu – vasaros nuotaika išliks ilgam

Artėja nauji mokslo metai, o Nemajūnų dienos centre vykusios vaikų vasaros stovyklos „Stovyklaukime, draugaukime, pramogaukime“ dalyviai dar gyvena patirtais įspūdžiais – jie norėtų tai pakartoti ir kitais metais.

„Tradiciškai į stovyklą kviečiame vaikus nuo 7 metų, todėl tarp stovyklautojų daugiausia pradinukų. Visgi labai nudžiugino, kai būsimi penktokai pareiškė norą į stovyklą sugrįžti kasmet… kol baigs dvyliktą klasę,“ – šypsosi vaikų vasaros stovyklos projekto vadovė, Nemajūnų dienos centro direktoriaus pavaduotoja Jūratė Dirginčienė. Anot jos, toks stovyklautojų nusiteikimas rodo, kad stovykla yra reikalinga, o jos programa sudomino vaikus.

 

Kiekvienoje pamainoje stovyklavo po 13 vaikų, o per vasarą Nemajūnų dienos centras priėmė beveik 40 mokinių. Stovykla buvo skirta visiems Birštono savivaldybėje gyvenantiems ar savivaldybės ugdymo įstaigose besimokantiems vaikams. Ją pagal Vaikų vasaros socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programą iš dalies rėmė Birštono savivaldybė, todėl šeimoms savaitės trukmės stovykla kainavo po 90 eurų. Dirbantiems tėvams, ieškantiems, kuo užimti vaikus, tai patrauklu, nes kelialapiai į komercines stovyklas yra daug brangesni. Todėl trys stovyklos pamainos buvo užpildytos vos per dvi dienas.
Vaikai į stovyklą atvyko su nakvyne. Vadovams Helmanui Lik, Povilui Juozaičiui ir Ivetai Simanaitytei teko didelė atsakomybė pasirūpinti mažųjų saugumu visas 24 val. per parą, juos užimti įdomia veikla. Buvimas atskirai nuo šeimos pasiteisino – vaikai tapo daug savarankiškesni, įgijo taip reikalingų bendravimo įgūdžių, stovyklaujantys nebe pirmą kartą noriai paglobojo naujokus.
Sudarant programą, buvo svarbu, kad vaikai kuo daugiau sužinotų apie Birštoną ir Lietuvą. Jiems pasiūlytos dvi išvykos į muziejus – Valdovų rūmus, Trakus ir atsinaujinusį Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejų. Nors pradžioje buvo nerimo, kaip tokio amžiaus vaikai priims muziejininkų pasakojimus, ar jiems nenusibos ekspozicijų salėse, vaikams patiko, jie įsiminė nemažai faktų ir kitų detalių, o įgytas žinias panaudojo edukacinėje pamokėlėje, iš modilino lipdydami herbus. Ir jų aplankyti atvykusiai merei Nijolei Dirginčienei papasakojo apie Lietuvos valdovus, Gediminaičių stulpus bei Jogailaičių kryžius.
Stovyklos dienotvarkė buvo labai intensyvi ir įvairi, pakako veiklos nuo ryto iki vakaro. Vaikai susitiko su žirgų augintoja Asta Kavaliauskaite, kuri leido pajodinėti žirgais Žvėrinčiaus miške, pašerti augintinius. Aktyvaus laisvalaikio įrangos nuomos punkte „Laisvalaikio terapija“ jie išbandė riedučius, paspirtukus, šaudė lankais į taikinius. Apžvelgė vaizdingas Nemuno kilpas iš naujojo Birštono bokšto, maudėsi Birštono ežerėliuose, šėlo Kauno batutų parke „Jumps space“.
Nemajūnų dienos centre stovyklos dalyviai sulaukė įdomių bei kūrybingų svečių. Studijos „Kvapnūs papuošalai“ įkūrėja Agnė Ragovskytė – Aleškevičienė parodė, kaip patiems pasigaminti aliejukų ir muiliukų su žolelėmis ir kitais natūraliais ingredientais.
„Budrugana Lietuva“ rankų šešėlių teatro artistai pakvietė pasižiūrėti spektakliuką ir surengė kūrybines dirbtuves. Jose dalyviai sužinojo šešėlių teatro paslapčių ir gudrybių, mokėsi savo rankomis sukurti skirtingus šešėlinius personažus. Tai buvo nauja ir intriguojanti patirtis.
Pageidaujant stovyklautojams, buvo surengtas vakarėlis su šokiais, dainomis ir spalvingais burbulais. Nemajūnų dienos centras turi ne tik reikiamą aparatūrą surengti karaokei. Sporto aikštynai, treniruokliai, biliardo stalas vaikus viliojo kuo daugiau laiko praleisti aktyviai, be telefonų ir kompiuterių. Paraginti lengvosios atletikos trenerio Povilo Juozaičio, vaikai mankštinosi ir žaidė.

.

Penkios stovyklos dienos pralėkė labai greitai. Jeigu pirmoje stovykloje prieš trejus metus jaudinosi visi – vaikai nuolat skambindavo tėveliams, o šie pasiilgę lankydavo atžalas, šiemet to nebuvo. Net ir vakarais vaikai neturėjo kada liūdėti, nes juos suburdavo įdomūs kino seansai.
Suaugusieji, pasirūpinę vaikų vasaros poilsiu, tikisi, kad stovykloje užsimezgusios pažintys nenutrūks ir mokiniai toliau bendraus susitikę mokykloje. Kitas naudingas dalykas, kurio vaikai išmoko, tai – gebėjimas būti komandoje ir kartu įveikti pasitaikančius iššūkius.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *