Ligonių kasos: sveikatą prieš naujuosius mokslo metus pasitikrino tik pusė vaikų

Per pirmąjį šių metų pusmetį šeimos gydytojai profilaktiškai prieš mokyklą ar darželį patikrino tik pusę paprastai per metus pasitikrinančių vaikų. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai ragina tėvus neatidėlioti vizito su vaikais pas šeimos gydytojus, nes rudenį galima tikėtis prie gydytojų kabinetų kasmet nusidriekiančių eilių.
„Per pirmuosius šešis šių metų mėnesius pasitikrino vos per 220 tūkstančių darželinukų ir moksleivių, kai paprastai Lietuvoje profilaktiškai pasitikrina daugiau nei 440 tūkstančių vaikų per metus. Šių paslaugų galėtų būti suteikta ir daugiau, jei tėvai suskubtų pasirūpinti savo vaikų sveikatos patikra“, – sako VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Oksana Burokienė.
Kasmet profilaktiškai tikrintis sveikatą pas savo šeimos gydytoją bei gydytoją odontologą privaloma visiems vaikams iki 18 metų. Už šią patikrą sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis sudariusiose gydymo įstaigose mokėti nereikia, nes vaikai yra draudžiami valstybės, o jiems suteiktos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis. Pavyzdžiui, šiemet per pusmetį vaikų profilaktiniams sveikatos tikrinimams finansuoti buvo išleista beveik milijonas eurų iš PSDF biudžeto.
Kaip ir kiekvienais metais, ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikų tėvai turi pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu ugdymo įstaigoms iki rugsėjo pradžios. Todėl tėvelius raginame suskubti ir nedelsiant pasirūpinti vaiko profilaktiniu sveikatos tikrinimu, nelaukiant naujų mokslo metų pradžios, kai gydymo įstaigose susidaro eilės. Rekomenduojama kreiptis į tą gydytoją, prie kurio vaikas yra prirašytas, nes jis geriausiai žino savo paciento sveikatos būklę“, – atkreipia dėmesį O. Burokienė.
Pasak jos, kasmet apsilankyti vaikui pas gydytoją reikia ne dėl formalumo, o tam, kad būtų išsamiai patikrinta jo sveikata. Šeimos gydytojas patikrinimo metu įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas gydytoją specialistą konsultacijai arba tyrimams.
Tuo tarpu gydytojas odontologas profilaktinio tyrimo metu patikrina vaiko dantų ir žandikaulių būklę ir, prireikus, skiria gydymą. Kartu tai puiki proga PSDF lėšomis silantuoti vaikų nuo 6 iki 14 metų krūminius dantis ir taip apsaugoti juos nuo karieso.
VLK primena, kad nuo praeitų metų birželio visi duomenys, susiję su vaiko sveikatos pažymėjimu, visose Lietuvos gydymo įstaigose turi būti tvarkomi elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad ir profilaktinį vaiko sveikatos patikrinimą atliekantis šeimos gydytojas, ir gydytojas odontologas duomenis apie vaiko sveikatos būklę turi įvesti į elektroninį vaiko sveikatos pažymėjimą. Jis galioja vienerius metus nuo išrašymo dienos.
Pernai profilaktiniams vaikų sveikatos tikrinimams apmokėti buvo išleista 3,4 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų.
VLK informacija

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *