Birštono vasaros menų akademijos aidai

Liaudies dainų konkursas merės taurei laimėti

Dešimt dienų trukusiuose Birštono vasaros menų akademijos meistriškumo kursuose vyko smuiko, fortepijono, arfos ir dainavimo meistriškumo pamokos, smuikininkų ansamblio užsiėmimai, BVMA pedagogų ir kviestinių atlikėjų bei dalyvių koncertai, susitikimai, diskusijos.

Charlotte – su žiuri pirmininke A.Žigaityte-Nekrošiene ir mere N. Dirginčiene.

Vėlų rugpjūčio 1 dienos vakarą Vasaros menų akademijos dalyviai koncertavo Birštono „Eglės“ sanatorijoje, kur vyko liaudies dainos konkursas Birštono merės taurei laimėti.
Konkurse varžėsi 13 dalyvių: Ugnė Krikščiūnaitė, Domas Saulevičius, Alisa Gaičionok (Estija, Talinas), Lukas Katinas, Beata Krušinskaitė, Daura Buivydė, Gustas Grigaras, Charlotte Kilsch, Ignas Ščesnulevičius, Birštono vasaros akademijos jaunųjų smuikininkų ansamblis, Elzė Bisikirskaitė, Birštono meno mokyklos mokinių ir mokytojų ansamblis, jungtinis BVMA dalyvių ansamblis. Šauniems atlikėjams akomponavo Aušra Banaitytė, Roberta Daugėlaitė, Evelina Pilipavičiūtė-Juraškienė, Justas Čeponis ir Augustinas Eidukonis. Atlikėjus vertino specialiai suburta žiuri: Nijolė Dirginčienė (Birštono savivaldybės merė), Audronė Žigaitytė-Nekrošienė (kompozitorė, Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorė), Laimutė Raugevičienė (Birštono meno mokyklos direktorė), Zigmas Vileikis (Birštono kultūros centro direktorius) ir Batia Steinbock Lorenzen (pianistė, dueto „DUO LORENZEN“ iš Izraelio narė, Birštono vasaros menų akademijos fortepijono pedagogė).
Po dalyvių pasirodymo sveikinimo žodį tarė Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė. „Smagu, kad jau ne pirmą kartą galime rinkti geriausius iš geriausių. Visų

Birštono meno mokyklos mokytojų ir mokinių ansamblis, padainavęs „Strazdą“.

vardu noriu padėkoti Vasaros menų akademijos organizatorei Audronei Žigaitytei-Nekrošienei bei visiems akademijos dėstytojams, kurie kiekvieną dieną dirba ir padeda tobulėti čia atvykusiems muzikantams“, – sakė N. Dirginčienė. Kol komisija skaičiavo balsus, klausytojai turėjo galimybę išgirsti praėjusių metų konkurso nugalėtojos, pianistės Robertos Daugėlaitės pasirodymą. „Noriu pasinaudoti proga ir padėkoti Vasaros menų akademijai už viską, ką jie man suteikė“, – po pasirodymo džiaugsmo neslėpė pianistė.
Vakaro metu klausytojams savo dainą dovanojo ir viešnios iš Kinijos: Vasaros menų akademijos dalyvė Jinhui Wang ir jos draugė Meigi Zhang. Jos klausytojus pradžiugino atlikdamos modernizuotą kinų liaudies dainą. Birštono merė viešnioms ir visiems dalyviams įteikė dovanėles, o konkurso nugalėtoja paskelbta visų komisijos narių ir klausytojų širdis užbūrusi Charlotte Kilsch. Po apdovanojimo įteikimo nugalėtoja su klausytojais atsisveikino, dar kartą atlikdama dzūkų liaudies dainą „Teka teka“.


Birštono kurhauzą „drebino“ Kristiano Benedikto balsas

Dramatinis tenoras Kristianas Benediktas (Vaidas Vyšniauskas) tarptautinėje arenoje išgarsėjo kaip vienas geriausių Otelo (Giuseppe Verdi operoje „Otelas“) vaidmens interpretatorių.
Šį sudėtingą vaidmenį jis yra atlikęs jau daugiau kaip 120 kartų: Meksiko teatre „Opera de Bellas Artes“, Veronos filharmonijos teatre, Vienos valstybės operoje, Bavarijos operoje Miunchene, Sankt Peterburgo Marijos teatre, Modenos Luciano Pavarotti teatre, Piačencoje, Kaljaryje, Palerme, Jekaterinburge, Santjage, Grace, Bazelyje, Stokholmo karališkojoje operoje, Latvijos ir Savonlinos operos festivaliuose, Kanados teatre „Pacific Opera Victoria“ bei Monrealio operoje, Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre ir kitur. Neseniai Lietuvą pasiekė pirmasis Kristiano Benedikto CD albumas, išleistas JAV įrašų kompanijos „Delos“.
Šis garsiausių pasaulio operos teatrų balsas džiugino ir birštoniečius, ir miesto svečius. Liepos 29 dieną Kristianas Benediktas (tenoras) ir Justas Čeponis (fortepijonas) koncertavo Birštono kurhauze. Tai – vienas iš Jaunosios Birštono vasaros menų akademijos organizuotų koncertų. Kristianas Benediktas taip pat vedė vokalo meistriškumo pamokas akademijos dalyviams.
Koncerto metu skambėjo garsių kompozitorių – G. Verdi, P. Čaikovskij, C. Saint-Saens, G. Puccini, R. Wagner kūriniai. Prieš kiekvieną kūrinį atlikėjas bendravo su klausytojais ir pasakojo, kodėl jam svarbūs kūriniai, kuriuos jis atlieka. „Mano įprotis – nepraleisti progos padainuoti lietuvių liaudies dainą“, – prieš atlikdamas „Vai gražu“, sakė atlikėjas. Tenoras taip pat atliko „Senojo Vaidilos dainą“ iš operos „Gražina“ ir garsiąją „Ūdrio ariją“ iš operos „Pilėnai“. Po šių kūrinių Jaunosios Birštono vasaros menų akademijos organizatorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė neslėpė susižavėjimo. „Man atrodo, kad tokio stipraus balso mūsų akademijos metu dar neteko girdėti. Tikriausiai visi čia esantys pajautė, kad gali ir Kurhauzo sienos sudrebėti“, – juokavo A. Žigaitytė-Nekrošienė. Padainavęs ariją iš operos „Otelas“, tenoras gyrė jam akomponavusį Justą Čeponį. „Otelo mirties sceną nusprendžiau atlikti prieš pat koncertą. Justas nebuvo pasiruošęs ir „skaitė“ tiesiai iš lapo. Su tokiais žmonėmis galima eiti ir į žvalgybą“, – žavėjosi K. Benediktas. Justui Čeponiui gražių žodžių negailėjo ir A. Žigaitytė-Nekrošienė. „Kai pamatėme šį pianistą, supratome, kad akademija be Justo ne akademija“, sakė ji. Justinas Čeponis, savo ruoštu, pademonstravo virtuoziškumą ir atliko keletą kūrinių, skirtų fortepijonui. Paskutinį kūrinį „Pasakykite merginos“ K. Benediktas skyrė visoms koncerte buvusioms damoms ir savo mylimai žmonai. „Kai Kristianas dainuoja, galima numirti iš laimės“, – sakė A. Žigaitytė-Nekrošienė. Pritardami šiems žodžiams klausytojai negailėjo plojimų ir apdovanojo atlikėjus gėlėmis.
Liucija Ališauskaitė
Apie BVMA – ir kitose „Birštono versmėse“

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *