„Vilkaviškio grūdų“ elevatorius didina apsukas

Trečią veiklos sezoną skaičiuojančio žemės ūkio kooperatyvo „Vilkaviškio grūdai“ elevatoriaus veikla šią vasarą įgauna vis didesnį pagreitį.  Naujas, našus elevatorius  priima ne tik kooperatyvo narių, bet  ir kitų ūkių derlių. Modernios įrangos ir geros vadybos dėka net javapjūtės įkarštyje nėra eilių, procesai skaidrūs, o paslaugų ir supirkimo kainos konkurencingos. 

2017 m. pradėjusio veikti „Vilkaviškio grūdų“ elevatoriaus džiovinimo pajėgumai šiuo metu yra galingiausi ne tik Pietų, bet ir visoje Lietuvoje. Dvi džiovyklos per valandą gali išdžiovinti 200 t grūdų. Pernai priėmęs apie 40 tūkst. t grūdų, elevatorius  šiemet planuoja padidinti apimtis.  Jo maksimali talpa – 30 tūkst. t. Pasak valdybos pirmininko Arūno Maksvyčio, kooperatyvo vadovai šiais metais yra pasiruošę iki dviejų kartų užkrauti turimas talpas: „Kiemas pilnas mašinų, vienos atveža tik iškultus, kitos išveža eksportui išdžiovintus grūdus. Rapsų derlius baigiasi, pradedami vežti kviečiai“.
Šiemet žieminių rapsų derlius geresnis nei pernai – apie 3-4 t/ha. Drėgnumas – vidutiniškai  apie 11 – 14 proc., kai norma yra 8,5 proc. Tačiau aliejaus sėklose mažiau. Kviečių derlius rajono ir gretimuose ūkiuose šiemet nedžiugina, derlingose žemėse, kur teko lietaus, siekia iki 6 t/ha, bet kai kur tėra tik 3,5 t/ha.
 Dirba greitai ir skaidriai
Sunkvežimiai ir traktoriai su grūdais iš laukų į „Vilkaviškio grūdų“ elevatorių suka dėl daugelio priežasčių. Visų pirma dėl to, kad nėra eilių norint iškrauti, nereikia gaišti brangaus javapjūtės laiko. Grūdams priimti yra įrengtos net trys duobės. Grūdų kokybės tyrimas atliekamas vietoje greitai ir tiksliai, ūkininkai patys gali greitai matyti kiekvieno tyrimo rezultatus. Laboratorijos įranga sertifikuota, prieš  kiekvieną sezoną patikrinama, dėl kokybės nekyla nesusipratimų. Greitas, skaidrus ir aiškus pardavimo procesas leidžia didinti ūkininkų pasitikėjimą ir superkamų grūdų kiekį.
Pačių ūkininkų valdomame elevatoriuje suprantami ir gerbiami kitų kolegų poreikiai, interesai. Pasak kooperatyvo valdybos pirmininko A.Maksvyčio, kooperatyvas šiemet pasiūlė geriausias rapsų supirkimo kainas apskrityje, o ir kitų kultūrų bei paslaugų kainos yra konkurencingos.
Darbo procesai yra nusistovėję, o modernūs įrengimai – nauji. Nusidėvėjimas paprastai būna pastebimas tik po 6-7 sezonų.  Be to, ūkininkai turi galimybę ne tik naudotis elevatoriaus paslaugomis, bet ir patys tapti kooperatyvo nariais, gauti ir kitų naudų – geresnes bendrai perkamų trąšų, sėklų, augalų apsaugos priemonių bei kitų veiklai reikalingų medžiagų kainas.
Grūdus priimantis vadybininkas Tadas Černiavskis (tel. 8 605 27371), sakė, jog šiuo metu užklausos dėl supirkimo pilasi lyg iš gausybės rago, tačiau elevatorius yra pajėgus priimti visų norinčiųjų derlių.

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *