Patvirtintas sprendimas riboti dalį tiesioginių išmokų

Penktadienį žemės ūkio ministras Giedrius Surplys pasirašė Pagrindinės tiesioginės išmokos mažinimo tvarkos aprašą, apribojantį Europos Sąjungos skiriamą tiesioginių išmokų pagrindinės išmokos sumą, skiriamą vienam subjektui per metus, iki 150 tūkst. eurų. Šis įsakymas taikomas 2019 m. metais paraiškų teikimo laikotarpiu pateiktoms paraiškoms.
Nuo 2019 m. Lietuva pradeda taikyti Europos Sąjungos (ES) išmokų lubas. Po ilgų diskusijų su ūkininkų bendruomene, politikais ir mokslininkais buvo nutarta apriboti ES skiriamą tiesioginių išmokų pagrindinės išmokos sumą, skiriamą vienam subjektui per metus, iki 150 tūkst. eurų prieš tai atskaičiuojant faktiškai išmokėtus atlyginimus ir su tuo susijusius mokesčius. Išmokų mažinimas taikomas juridiniams ir fiziniams asmenims.
„Tikimės, kad tai paskatins atlyginimų kilimą dideliuose ūkiuose. Sutaupytos ES lėšos galės būti skirtos smulkių ir vidutinių ūkių našumui didinti. Džiaugiuosi, kad šiam solidarumo žingsniui pritarė ir daugelis žemdirbius vienijančių asociacijų“, – teigia žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.
Šiuo metu 23 valstybės ar regionai taiko išmokų mažinimo mechanizmą. Iš jų 9 valstybės iš paramos sumos atskaičiuoja sumokėtus atlyginimus, 15 valstybių pasirinko mažiausią galimą mažinimą – didesnę kaip 150 tūkst. Eur sumą mažina 5 procentais, 9 valstybės pasirinko didžiausią galimą mažinimą – didesnę kaip 150 tūkst. Eur sumą mažina 100 procentų.

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *