Liepa – darbymečio metas bitininkams

Liepa – pagrindinio medunešio mėnuo. Žydi liepos, barkūnai, liucernos, bajorės, grikiai, dobilai, ežeiniai, sirijiniai klemaliai, ožkarožės. Šiluma ir karščiai palankūs bitėms, kai yra pakankamai drėgmės. Tada medunešiai būna gausūs.
Kiek augalai pagamins ir išskirs nektaro, labai priklauso nuo temperatūros, drėgmės, saulės šviesos ir daug kitų klimato ir aplinkos veiksnių. Daugumai augalų optimali temperatūra nektarui išskirti yra +15–25 OC, o kai kuriems augalams – +22 – 27 OC. Temperatūrai kylant ar krentant, išskiriamo nektaro kiekis mažėja.
Nektaro išsiskyrimui turi įtakos dienos metas ir saulės apšvietimo intensyvumas. Raudonieji dobilai geriausiai skiria nektarą ryte ir antroje dienos pusėje, prasčiau – vidurdienį. Facelijos nektaringiausios vidurdienį. Žinoma, kad grikiai nektarą skiria ryte ir vakare, o apsiniaukusią dieną ar silpnai dulksnojant – ir vidurdienį. Smarkus lietus išplauna nektarą iš liepų, aviečių, grikių ir ožkarožės žiedų, nes nektarinės yra žiedų paviršiuje, tad kitą dieną po lietaus šių augalų žiedai visai neturi nektaro.
Bitininkui svarbu nuolat stebėti orus, jų pasikeitimą. Užsitęsus ilgalaikėms sausroms, reikėtų pasirūpinti, kad bityno teritorijoje nuolat būtų vandens.
Esant medunešiui, nektarui supilti ir išgarinti bitėms reikia papildomų tuščių korių. Žinoma, kad atsineštą nektarą bitės pirmiausia supila į tris kartus didesnį korio akelių kiekį, negu reikia subrendusiam medui saugoti. Jei bitininkas nepasirūpins, kad bitės turėtų kur supilti atsineštą nektarą, jos surinks 40 proc. mažiau medaus.
Norisi žinoti, kiek reikia turėti atsarginių korių kiekvienai bičių šeimai? Esant palaikomajam medunešiui, kai bičių šeima per dieną prineša 1,5–2,0 kg nektaro, 6–8 dienoms užtenka vienos meduvės. Jei per dieną prinešama daugiau kaip 4 kg nektaro, iš karto reikia uždėti dvi meduves.
Jei medunešis gausus, bet trumpas, bičių šeima nespės pasiūti korių. Todėl reikia turėti atsarginių pasiūtų korių, kitaip patirsime medaus nuostolių.
Liepos mėnesį bičių šeimos būna didžiausios ir varozės erkių jose būna daugiausia. Mėnesio pabaigoje bičių skaičius palaipsniui ima mažėti, o erkių – didėti. Esant dabartinei situacijai, kai per kelias šiltas žiemas Lietuvos pietiniuose rajonuose daug bičių žuvo, jų gydyti vieną kartą neužtenka. Geriausiai jas gydyti du kartus: rugpjūčio pradžioje ir vėlai rudenį, kai bičių šeimose nebėra perų. Bites būtina gydyti išsukus vasaros medų. To negalima atidėti rugpjūčio viduriui, nes gali nebelikti ko gydyti. Taip ankstesniais metais atsitiko daliai bitininkų, kai paruoštos žiemai bitės paliko avilius su perais ir maisto atsargomis.
Liepos pabaigoje dar galima pakeisti bičių motinėles. Tik keisti reikėtų suporuotomis. Šį mėnesį dar galima pakeisti neproduktyvias, daug traninių kiaušinėlių dedančias bičių motinėles. Didelę klaidą daro bitininkai, leisdami silpnoms bičių šeimoms pačioms užsiauginti bičių motinėles. Jei tokia šeima ir išaugins motinėlę, ji nebus visavertė ir produktyvi. Bitininkui iš tokios šeimos nebus naudos.
Lankantis bitynuose dažnai tenka matyti, kad bitininkai nuima viršutines pagalves. Vasarą jų nepatartina nuimti. Kai nėra viršutinės pagalvės, bitės dienos metu vėdina lizdus, nes saulė jį įkaitina per avilio stogą, o perams auginti reikia pastovios temperatūros. Naktį atvėsus, bitėms jau reikia šildyti lizdus. Todėl vertėtų pagalvoti, kiek papildomų darbų turi atlikti bitės, jei nuimame pagalves.
Parengta pagal
VMVT informaciją

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *