Kašonių bendruomenės vaikų vasaros atostogos

Pasibaigus mokslo metams Kašonių bendruomenei svarbu, ką jų vaikai veiks vasarą. Liepos 1–6 dienomis Kašonių bendruomenės vaikai rinkosi į dienos užimtumo stovyklą Kašonių bibliotekoje.


Pirmą dieną susikūrėme taisykles, kurių privalėsime laikytis visos stovyklos metu, aptarėme veiklas. Kaip ir praeitais metais, vaikai daugiausia pageidavo ekskursijų, edukacinių užsiėmimų, žygių ir žaidimų.
Antrą stovyklos dieną vykome į Jiezną. Jiezne aplankėme UAB ,,Doleta“, kur dirba daugelio tėveliai. Buvome maloniai sutikti, palydėti po įmonę, kur stebėjome visą langų ir durų gamybos ciklą. Aplankę dar keletą Jiezne esančių svarbių objektų, grįžome į Kašonis. Bibliotekos kiemelyje, šildant kaitriai vasaros saulutei, iš gamtinių medžiagų kūrėme portretus.
Trečią dieną ne tik žaidėme įvairius didaktinius ir sportinius žaidimus, bet ir bibliotekos kiemelyje ant išpjaustytų medžio plokščių guašu spalvinome įvairias figūras. Spalvindami įvairiomis spalvomis, vaikai ne tik mokosi išlaikyti dėmesį konkrečiai užduočiai, bet ir turi galimybę sukurti šį bei tą gražaus. Pabaigus visada apima džiaugsmas. Visiškai nesvarbu, ar „šedevrą“ vaikas nuspręs kam nors padovanoti, ar pasikabins ant sienos savo kambaryje, ar papuoš pavėsinę.
Ketvirtą dieną nuo pat ankstaus ryto vykome į Prienus. Pirmiausia apsilankėme Prienų Justino Marcinkevičiaus vardo viešojoje bibliotekoje. Čia mus pasitiko metodininkė Dalia, kuri supažindino su bibliotekoje įrengtu poeto Justino Marcinkevičiaus memorialiniu kambariu, vedė ekskursiją po biblioteką. Vaikai domėjosi viskuo: spalvotomis knygutėmis, naujais kompiuteriais, robotukais bei daugiafunkciu spausdintuvu.Vaikų literatūros skyriaus vedėja Eglė vedė įdomų ir turiningą edukacinį užsiėmimą „Baltų raštai“, kurio metu vaikai susipažino su dažniausiai sutinkamais baltų ir kitų tautų simboliais, atliko praktinę užduotį – individualiai ar dirbant poromis, naudojant specialius kūno tapybos dažus, visi pasipuošė labiausiai patikusiais baltų ženklais, o po to pristatė piešinius draugams. Užduotis draugams buvo atpažinti, kokią reikšmę perteikia simbolis.
Lankėmės Prienų krašto muziejuje. Psichologas Ramūnas muziejaus kieme vedė įvairius žaidimus.
Penktą stovyklos dieną lankėmės Kašonių seniūnaitijoje, Dukurnonių kaime, pas Onutę ir Praną Kandrotus. 
Senoviškoje Juozo išmūrytoje krosnyje Onutė kepė dzūkiškas bandas. Jai padėjo dukra Danguolė bei anūkės. Stebėjome visą procesą nuo krosnies iškūrenimo, bandų paruošimo iki patiekimo ant stalo. Bandos buvo labai skanios.  Beveik visi pirmą kartą matė bandų kepimo procesą.
Mūsų apsilankymo tikslas buvo skatinti jaunąją kartą nepamiršti senovinio dzūkų paveldo. Kartu su kašoniškiais edukacijoje dalyvavo psichologas Ramūnas ir projekto ,,Stipri šeima Prienų krašte“ vadovė Irma. Esame dėkingi Kandrotų šeimai už edukaciją ir svetingumą.
Liepos šeštą dieną kartu su Kašonių bendruomene ant Pelekonių I piliakalnio giedojome tautišką giesmę. Sugiedoję tautišką giesmę, susirinkusiems parodėme stovyklos metu paruoštą spektakliuką ,,Pagrandukas“, eksponavome savo darbų parodą. 

Ir vaikams, ir jų tėveliams patiko pirma dienos užimtumo stovyklos savaitė. Nekantriai lauksime, kada vėl galėsime rinktis Kašonių bibliotekoje ir kartu su projekto ,,Stipri šeima Prienų krašte“ užimtumo specialiste Romute bei bibliotekininke Danute įdomiai ir turiningai leisti laiką.
Projekto „Stipri šeima Prienų krašte“ dienos užimtumo stovykla Kašonių bibliotekoje vyksta jau antrus metus.
Danutė Bajorienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *