Trijų dešimtmečių įspūdžiai iš Malio

Birželio 20 d. Birštono kurhauzas tapo svetingais malietiškų istorijų ir Vakarų Afrikos muzikos namais, nes Birštono viešosios bibliotekos projektas „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2019 m.“ pakvietė birštoniečius ir miesto svečius į susitikimą su buvusia Lietuvos garbės konsule Malyje, daugiau tris dešimtmečius čia praleidusia Viktorija Prėskienyte – Diawara, Lietuvos rašytojų sąjungos vyr. redaktoriumi, vertėju Sauliumi Repečka, kuris redagavo viešnios knygą „Bėgimas į nežinią: afrikietiški apsakymai“ bei perkusijos studija „Afrikos būgnai“ su jos įkūrėju Gediminu Mačiulskiu ir nariais Ieva Žigaite, Dima Makovėjumi ir Goda Alsyte.

Pažintis su Maliu prasidėjo nuo Viktorijos Prėskienytės-Diawaros nutekėjimo į svečią šalį istorijos, kuriai pagalius į ratus vis kišo sovietinė valdžia, neduodama leidimo išvykti, nors ir buvo oficialiai ištekėjusi už maliečio, vieno žymiausių V. Afrikos poeto, Gauso Diawaros. Galiausiai, 1979 m. jai pavyko išvykti į Malį, kuris lietuvei pasirodė kaip visiškai kitas pasaulis. Teko mokytis gyventi iš naujo.
Viešnia atvirai kalbėjo apie tuos dalykus, kurių patys maliečiai niekada neatskleis: kad santuokos vyksta ne iš meilės, o susitarus šeimoms iš išskaičiavimo, kad ten nėra našlaičių, nes vaikai priklauso ne tėvams, o bendruomenei. Būtent dėl tos pačios priežasties vaikus augina ne tėvai, o dėdės ar tetos ir jie apie savo biologinius tėvus sužino būdami 7 metų. Nepaisant to, tėvai yra didžiausioje pagarboje. Net jei mama niekada nepasidomėjo apie sūnų ir pasibeldžia į jo duris šiam jau sukūrus savo šeimą, jis vis tiek mamą priims į savo namus net su jos kitais vaikais ir rodys jai pagarbą. Apskritai viešnią Malis nustebino tuo, kaip stipriai yra gerbiami tėvai. Vaikas, net jei tas vaikas yra 50-ties metų, besąlygiškai klauso tėvų. Tik ilgiau pagyvenusi išsiaiškino, kodėl – bijomasi tėvų prakeikimo. Viktorija Prėskienytė-Diawara pripažino, kad viskas keičiasi, tačiau labai pamažu. Viena priežasčių – tradicijos trukdo išsimokslinimą gavusiems dirbti mokslinį darbą, nes pagal tradiciją vyriausias sūnus privalo išlaikyti šeimą ir į jį daugiausia investuojama. Tarkim, jis baigia universitetą, apsigina mokslinį laipsnį užsienyje, tačiau grįžus į Malį, jam nėra kada galvoti apie mokslinę, švietėjišką veiklą, nes reikia išlaikyti tėvus bei mažesnius brolius, seseris. O pastarųjų maliečiai turi daug, nes vyras oficialiai gali turėti iki 4 žmonų.
Vakaro metu V. Prėskienytė-Diawara betarpiškai ir gyvai patirtais nutikimais atskleidė maliečių vertybes, kultūrą, santykius ir kitokį požiūrį į kasdienines situacijas. Viešnia prisipažino, kad knygoje „Bėgimas į nežinią: afrikietiški apsakymai“ aprašyti nutikimai nėra autobiografiniai, tad dalyvavusieji susitikime sužinojo tokių Malio paslapčių, kurių neperskaitys jokioje knygoje. O kur dar perkusijos studijos „Afrikos būgnai“ pasirodymas su afrikietiškais šokiais! Jie tikri geros energijos ir užburiančio ritmo guru! Gėrėjomės net tradicine vestuvine daina ir šokiu!
Projektas ,,Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2019 m.”, kurį remia Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija ir Birštono savivaldybė, tęsiasi.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *