Trijų kryžių kompozicija Čiudiškiuose

Gedulo ir Vilties diena – masinių trėmimų į Sibirą pradžia, kuomet buvo ištremta per 18 tūkst. Lietuvos gyventojų. Išlaužo seniūnijoje, seniūno Tomo Skrupsko iniciatyva, kiekvienais metais atrestauruojamas vienas objektas, skirtas partizanams, tremtiniams – kovotojams už Lietuvos laisvę atminti. Šiemet buvo atnaujinta Trijų kryžių kompozicija, kuri yra įtraukta į kultūrinių vertybių registrą, esanti Čiudiškių kaime.

1946-09-06 Buvusiame Giniūnų kaime, Prienų valsčiuje, šalia Bylų sodybos įrengtame bunkeryje besislėpusius partizanus puolė Prienų poskyrio karinė operatyvinė grupė. Šiauliškių gyvento Juozo Tamošiūno prisiminimais, partizanai buvo išduoti, vieno šalia bunkerio gyvenusio ir su jais kartu bendradarbiavusio siuvėjo. Kaudamiesi žuvo 3 Tauro apygardos Geležinio Vilko rinktinės partizanai: būrio vadas Vincas Gerulis-Tvora, gimęs 1914 m. Šiauliškiuose, Jurgis Kučinskas-Genys, gimęs 1924 m. ir Vincas Morkūnas-Audra, gimęs 1925 m. iš Mačiūnų. Žuvusiųjų kūnai buvo niekinti Prienų turgaus aikštėje. Paskiau juos užkasė Prienų šilo pakraštyje. Palaikai slapčia buvo atkasti ir palaidoti Prienų m. kapinėse. 1997-08-23 čiudiškiečių rūpesčiu kautynių ir žūties vietoje pastatyta trijų kryžių kompozicija.

Kovotojams – jauniems vyrams pagerbti vyko minėjimas ir atnaujintų kryžių, kurie stovi jų žūties vietoje pašventinimas. Išlaužo pagrindinės mokyklos 3 klasės mokinys Domantas Rasimas deklamavo eiles išaukštinančias Tėvynę ir patriotizmą, buvo klausomasi įrašo iš pokalbio su Kazimiera Brudniene, apie tos dienos susišaudymą, kuomet ji su seserimi likę vienos namuose, tėvų primokytos slėpėsi rūsyje ir matė kaip žuvusiųjų palaikai buvo gabenami per jų kiemą.

Klebonas kvietė tylos minute pagerbti žuvusiuosius, kurie buvo labai jauni vyrai 21, 22 ir 32 metų, nepamiršti ir įvertinti kovotojų auką, drąsą ir narsą, už Laisvę, Nepriklausomybę – geresnį ir šviesesnį rytojų.

Seniūnas džiaugėsi, dideliu būriu susirinkusiųjų, tarp kurių buvo Angelė ir Juozas Tamošiūnai, kurie patys mena tų dienų įvykius, minėjime dalyvavo Čiudiškių, Purvininkų, Gražučių kaimo seniūnaičiai, Birutė Skaudžiuvienė, Ona Lebedinskienė ir Tautvydas Žukauskas, gražus būrys Išlaužo pagrindinės mokyklos dešimtokų su auklėtoja Valdone Rasimiene.

 

Kristina Žukauskienė

Išlaužo laisvalaikio salės

Kultūrinių renginių organizatorė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *