Jiezno gimnazija – STEAM konkurso pirmos vietos laimėtoja

Birželio 4 d. Vilniaus universiteto Botanikos sode švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius apdovanojo STEAM mokslų konkurso „Mūsų eksperimentas“ nugalėtojus. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pirmosios vietos laimėtojams dovanojo kelionę į Vokietijos technikos muziejų Berlyne – vieną didžiausių tokio pobūdžio muziejų Europoje.


Konkursu buvo siekiama skatinti kūrybiškai mokytis STEAM mokslus, patirti tyrinėjimo ir atradimo džiaugsmą, skatinti mokinių tiriamąją veiklą ir kūrybišką problemų sprendimą bendradarbiaujant grupėse, skleisti gerąją STEAM mokslų patirtį šalies mokyklose.
Pagrindinį konkurso prizą pasidalijo 9 gimnazijų komandos – Šiaulių r. Kuršėnų L. Ivinskio, Naujosios Akmenės Ramučių, Utenos Adolfo Šapokos, Vilniaus Žvėryno, Birštono, Šiaulių Didždvario, Kėdainių Šviesiosios, Palangos Senosios gimnazijų komandos. Tarp jų – ir Jiezno gimnazijos mokiniai: Gabija Sinkevičiūtė, Miglė Šimanskaitė, Ieva Nenartavičiūtė ir Silvija Rudytė. Ministro padėka įteikta ir biologijos – chemijos mokytojai Joalitai Jurkevičienei.
Konkurse šiemet dalyvavo beveik 300 mokinių. Pateikta beveik 80 integruotų fizikos, chemijos, biologijos, inžinerijos eksperimentų, kurių metu mokiniams reikėjo kelti hipotezes, formuluoti eksperimentų tikslą ir uždavinius, planuoti eigą, taip pat filmuoti ir sukurti penkių minučių filmuką. Mokslininkai, Biologijos, Chemijos, Fizikos mokytojų asociacijų atstovai, vertinę konkursui pateiktus darbus, teigė, kad mokiniai ne tik kūrybiškai atliko bandymus, bet ir gebėjo vaizdingai juos parodyti filmuose, kuriems sukurti taip pat reikalingi specifiniai įgūdžiai ir žinios. Tokius filmus galima naudoti ir kaip mokymo priemones bendraamžiams.
Mūsų gimnazijos komandos projektinio darbo pavadinimas buvo intriguojantis – „Apsvaigę tulpėmis“. Ir tikrai, mokslinio pažinimo svaigulys lydėjo mokines visus penkis mėnesius, nuo idėjos pradžios iki rezultatų įvertinimo, o įspūdžiai pabuvojus Berlyne, manau, išliks visam gyvenimui. Sunkiausia dalyvaujant tokiuose konkursuose – rasti idėją. Mums ji gimė pažiūrėjus režisieriaus Justin Chadwick filmą „Tulpių karšligė“, kur rodoma, kaip margaspalvė tulpė sukėlė tokios stiprios valstybės kaip Nyderlandai ekonominę griūtį. Dabar jau žinome, kad čia pasidarbavo virusas TBV (tulpių mozaikos virusas). Ar jis tik gali pakeisti tulpių žiedų spalvą? Ar pakeičia ir kitas fiziologines augalo savybes? Ar…? Tai klausimai, į kuriuos norėjome atsakyti.
Šiais metais gimnazija pasirašė bendradarbiavimo sutartį su VDU, todėl mes jau žinojome, kad mūsų partneriai tikrai bus VDU Botanikos sodas. Eksperimentams iš jų gavome ne tik 10 sveikų ir 10 virusu apsikrėtusių, Lenkijos prezidento garbei išvestų „Lech Valensa“ rūšies tulpių, bet turėjome unikalią galimybę jų žiedadulkes patys nuskenuoti elektroniniu mikroskopu. Ačiū gimnazijos direktorei, kuri palaikė mokinių norą dalyvauti konkurse ir sudarė galimybes komandai skirti projektinio darbo dieną, per kurią gimnazistės atliko net dešimt bandymų savo hipotezei patvirtinti.
Atlikdami šį darbą, moksleiviai galėjo tarpusavyje susieti visus tris gamtos mokslus, integruoti ir pagilinti istorijos, geografijos, matematikos žinias, įgyti komandinio darbo, IT panaudojimo kompetencijas. O taip pat patirti pasididžiavimo jausmą savo savarankiškai atliktu pirmuoju moksliniu darbu ir pasijusti lygiaverčiams žaidėjams tarp kitų, kaip dabar įprasta vadinti, prestižinių, gimnazijų mokinių.
Joalita Jurkevičienė
Jiezno gimnazijos mokytoja

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *