Dambravos koplytėlės 100 -mečio jubiliejus

Birželio 1 -ąją Išlaužo seniūnijoje, Dambravoje, vyko graži ir prasminga šventė, buvo minimas Dambravos koplytėlės šimtmetis. Visi svečiai buvo maloniai sutikti Aldonos ir Valdo Bruožių sodyboje. Šventei buvo ruoštasi iš „peties“. Koplytėlė atnaujinta – perdažyta, atnaujintas kryžius, sutvarkyta ne tik aplinka, bet ir koplytėlės vidus. Edmundas Stašys padovanojo koplytėlei Leono Juozonio, garbės kraštotyrininko, sukurtą Švenčiausiosios Mergelės Marijos bareljefą.
Šventės diena buvo vasariškai saulėta ir sukvietė didelį būrį Dambravos gyventojų ir svečių. Kankliavimu pasveikindama renginį pradėjo jaunoji dambraviškė Rugilė Pažėraitė. Su istoriniais faktais ir keliomis koplytėlės atsiradimo istorijomis supažindino Kęstutis Duoba. Jis pasakojo, kad netoliese, kur dabar stovi koplytėlė, dirbo akmenskaldžiai. Sprogdinant akmenis įvyko nelaimė, vienas darbininkas žuvo, o kitam – Mickai – buvo nutraukti trys rankos pirštai. Norėdamas atsidėkoti Dievui už išsaugotą gyvybę Micka ir pastatė šią koplytėlę. Pokariu koplytėlę reikėjo remontuoti, savo iniciatyva kaimo meistras Albinas Dienynas paslapčia savo dirbtuvėse pagamino naują tikslią koplytėlės versiją ir nakčia su keliais kaimo gyventojais ją atnešė ir pastatė. Šiuo metu kaimą puošia Albino Dienyno statyta – atkurta koplytėlė.
Renginyje dalyvavęs dr. Juozas Šalčius, kuris, beje, buvo ir vienas iš šios šventės iniciatorių, pasveikino visus susirinkusius ir pasidalino kitomis istorinėmis žiniomis, ne tik apie koplytėlę. Jis priminė, kaip atsirado kryžius, esantis šalia koplytėlės, kad jį tamsią vasaros naktį iš miško parnešė ir šalia pastatė tas pats Albinas Dienynas.
Šventės kulminacija ir didysis bendrumo jausmas visus užplūdo, klebonui Viliui Sikorskui tariant gražius sveikinimo žodžius, raginančius kiekvieną kartą pravažiuojant ar einant stabtelti ir žvilgtelti į šią tyliai stovinčią, bet garsiai kviečiančią Dievo buvimo šventovę. Klebonui pašventinus koplytėlę, jaukioje Bruožių sodyboje buvo aukojamos Birželinės pamaldos.
Išlaužo seniūnas su pavaduotoja įteikė padėkas šventės sumanytojams, organizatoriams ir visiems geru darbu ar žodžiu prisidėjusiems prie koplytėlės gyvavimo šimtą metų, o Dambravos gyventojai pakvietė visus prie gausaus ir bendruomeniško vaišių stalo.
Kristina Žukauskienė
Išlaužo laisvalaikio salės kultūrinių renginių organizatorė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *