Pasisakė už verslo ir savivaldos ryšių stiprinimą

Gegužės 28 d. Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybė tradiciškai surengė Verslo pusryčius, į kuriuos susirinkę verslininkai turėjo progos pabendrauti su naujos kadencijos Prienų rajono savivaldybės vadovais: meru Alvydu Vaicekausku, mero pavaduotoja Loreta Jakinevičiene ir Administracijos direktore Jūrate Zailskiene, iš jų išgirsti apie savivaldybėje įgyvendinamų projektų eigą, planuojamus darbus, užduoti rūpimus klausimus ir pasikeisti nuomonėmis dėl tolimesnio bendradarbiavimo perspektyvų.


Meras A.Vaicekauskas trumpai pristatė svarbiausius pastarojo meto darbus ir būsimus projektus mieste ir savivaldybėje. Anot jo, birželio pradžioje bus atidaryta naujoji autobusų stotis, ji išsinuomota UAB „Kautra“. Rugsėjį numatytos „Saulutės“ lopšelio – darželio ir Meno mokyklos įkurtuvės naujame pastate Kauno gatvėje.
Šiemet ketinama atlikti didžiąją dalį viešosios laisvalaikio ir poilsio erdvės tvarkymo darbų prie tvenkinio Stadiono mikrorajone. Buvusiame kariniame miestelyje asfaltuojamos labiausiai apleistos gatvės. Tvarkomas Revuonos parkas, Kęstučio paminklo prieigos – tai pirmieji darbai, suplanuoti šiame miesto kvartale. Vėliau numatyta įrengti Nemuno apžvalgos aikštelę, o upės krantinę pritaikyti poilsiui ir turizmui. Pradėtas tiesti pėsčiųjų ir dviračių takas Kęstučio gatvėje. Įsisavintos lėšos, gautos iš Kelių direkcijos, jos skirtos kolektyvinių sodų keliams pagerinti.
Dar šiemet turėtų startuoti Revuonos gatvės atnaujinimo projektas, kurį numatoma įgyvendinti per dvejus metus. Dėmesys bus skiriamas ir seniūnijoms. Svarbiausi darbai jose – Skriaudžių bei Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centrų pastatų atnaujinimas, Jiezno viešųjų erdvių atnaujinimo ir pritaikymo visuomenės poreikiams projektas, Veiverių PSPC globos ir savarankiško gyvenimo namų įrengimas.
Visgi meras pripažino, jog suvaldyti tokią daugybę projektų, užtikrinti sklandžią jų eigą yra nemažas iššūkis, kai kurie darbai „buksuoja“ dėl nepasisekusių viešųjų pirkimų, projektavimo klaidų, žmogiškųjų faktorių. Jo teigimu, artimiausiu metu ypač svarbu peržiūrėti kai kurių Savivaldybės administracijos skyrių funkcijas, specialistais sustiprinti be vedėjo likusį Statybos ir ekonominės plėtros skyrių, kuris atsakingas už projektų įgyvendinimą.

Kauno PPAR Prienų atstovybės vadovė L.Dužinskienė ir savivaldybės vadovai.

Diskusijos metu aptarta savivaldybėje opi apleistų ir nenaudojamų pastatų problema. Mero teigimu, ją išspręsti vien savivaldos jėgomis, skiriant baudas ar didinant nekilnojamojo turto mokestį, neįmanoma, turi būti inicijuoti įstatymų pakeitimai ir sudarytas teisinis pagrindas savivaldybei perimti šiuos pastatus, pasirūpinti jų sutvarkymu ar nugriovimu.
Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė pasidalino mintimis ir idėjomis, kurioms realizuoti reikėtų ir verslininkų pritarimo bei prisidėjimo. Viena iš idėjų – įvesti Prieniečio kortelę, kurios turėtojai vietinėse įmonėse gautų nuolaidų įsigyjamoms prekėms bei teikiamoms paslaugoms. J.Zailskienė įsitikinusi tokios iniciatyvos nauda ir gyventojams, ir verslui. Administracijos direktorės teigimu, mieste vyksta nemažai masinių sporto renginių, daugėja turistų ir miesto svečių, todėl labai pasigendama apgyvendinimo vietų. Ji kvietė verslininkus pasiryžti ekonominės klasės viešbučio statybai. Diskusijose pasvarstyta ir apie finansinę paskatą bei mokestines lengvatas tiems verslininkams, kurie imtųsi tokios iniciatyvos.
Pastebėta ir tai, jog viešose vietose, prie visuomeninės paskirties pastatų, labai trūksta taksi paslaugų reklamos. Įrengus fontaną, Laisvės aikštė pagyvėjo, daugėja žmonių, kurie ateina čia praleisti laisvalaikį, todėl, Savivaldybės administracijos direktorės nuomone, smulkieji verslininkai galėtų tuo pasinaudoti ir įrengti prekybos kava bei užkandžiais kioskus.
Nemažai diskutuota ne tik apie idėjas Prienams, smulkaus verslo plėtros galimybes, bet ir apie būtinybę paieškoti įvairesnių bendradarbiavimo tarp verslininkų ir savivaldos formų, gerinti verslo informacijos sklaidą. Svarstyta, kokios priemonės ir iniciatyvos savivaldybės verslininkus labiau suintriguotų ir sutelktų.
Dalyviai pritarė mero minčiai, jog, siekiant partnerystės ir pridėtinės vertės kraštui, vien tokių neformalių susitikimų ir pašnekesių Verslo pusryčiuose nepakanka, reikia strategiškai orientuotos bendradarbiavimo programos. Kalbėta ir apie pasitikėjimu paremtų santykių kūrimą, ir apie pozityvesnio verslo požiūrio į tai, kas vyksta Prienų krašte, formavimą, ir apie sąlygas, kurios paskatintų verslo atstovus investuoti, realizuoti naujus sumanymus. Taip pat aptartas būsimų savivaldybės projektų viešinimo poreikis.
J.Zailskienės įsitikinimu, Prienuose įkūrus Verslo informacijos centrą, jis galėtų tapti jungiamąja grandimi tarp verslo ir savivaldos, koordinuoti bendradarbiavimą, teikti verslininkams naudingą informaciją, konsultuoti projektų rašymo klausimais ir pan.
Mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė pabrėžė, jog reikia peržiūrėti ir atnaujinti Smulkaus ir vidutinio verslo rėmimo programos nuostatus, o, aktyvinant bendradarbiavimą su verslu, nusistatyti prioritetus, suformuoti bendrus tikslus ir kartu siekti jų įgyvendinimo. Ji kvietė verslininkus aktyviau įsitraukti į savivaldybės komisijas, kuriose svarstomi verslo, keleivių pavėžėjimo bei kiti jiems aktualūs klausimai. Kalbėta ir apie būtinybę suformuoti naują Prienų rajono savivaldybės verslo tarybą, kuri apjungtų vien verslo ir savivaldos atstovus.
Kauno PPAR Prienų atstovybės vadovė Lina Dužinskienė pasiūlė lankomiausiose miesto vietose, pavyzdžiui, autobusų stotyje, viešinti pripažinimo sulaukusių krašto verslininkų pasiekimus, informaciją apie konkurso „Sukurta Prienų krašte“ nugalėtojus. J.Zailskienės nuomone, tokie reklaminiai stendai galėtų atsirasti ir Laisvės aikštėje.
Prienų atstovybės narystės koordinatorė Vaida Jančiauskienė informavo, kad šiuo metu ruošiama atstovybės internetinė svetainė, todėl visus verslininkus prašė teikti pasiūlymus, kad ji taptų kuo funkcionalesnė, taip pat pasidalinti kontaktais, informacija apie savo verslus. L.Dužinskienė pasiūlė atnaujinti išvykas į rajono verslo įmones, kuriose verslininkai galėtų pasidalinti gerąja patirtimi, tai sustiprintų bendravimą ir duotų impulsą naujoms idėjoms.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *