Pociūnų padangėje – ANBO šėlsmas

Akrobatinio skraidymo grupė ANBO, vadovaujama buvusio europarlamentaro Rolando Pakso, įspūdingu pasirodymų. „Dangaus rapsodija“ džiugino penktadienio vakarą į Pociūnų aerodromą susirinkusius Prienų krašto žmones. R. Paksas kartu su lakūnais akrobatais Robertu Noreika ir Algimantu Ženteliu pusvalandžio skrydį, kurio metu atliko sudėtingiausių figūrų virtinę, skyrė Lietuvos aviacijos šimtmečiui. Būtent 1919 metais susikūrusios jaunos Lietuvos valstybės kariuomenės inžineriniame batalione buvo suformuota aviacijos kuopa, vėliau išaugusi į atskiras karo aviacijos pajėgas, įsteigta pirmuosius Lietuvos lakūnus ruošusi Karo aviacijos mokykla.

ANBO (Aš noriu būti ore) grupė, kurios „Dangaus rapsodija“ įvairiuose Lietuvos kampeliuose aviacijos gerbėjai gėrėjosi jau 18 kartų, pakilusi Pociūnuose užbaigė pirmą pasirodymų seriją. Iki rugpjūčio vidurio Lietuvos aviacijos šimtmečio jubiliejui numatyti dar šeši skrydžiai. Darnią ANBO grupę sudaro keturi lėktuvai, skrydis trunka 40 min., jo metu atliekama apie 60 figūrų. Jų seką, priklausomai nuo oro sąlygų ir lakūnų savijautos, reguliuoja grupės lyderis. Pociūnuose skraidė trise, ketvirtam pilotui Antanui Marčiukaičiui pritrūko laiko po kelionės.

– Lakūnai jau pakilo. Trijulė skrydį pradeda apsižvalgymu. Jo metu grupės lyderis įvertina oro sąlygas, vėjo kryptį, ar labai blaško… Jis ir atsakingas už programą… Danguje – lakūnai piešia Trispalvę… Tai lakūnų pasisveikinimo ženklas…Rolando kairėje skrenda Algimantas, dešinėje – Robertas. Jie vadinami sparno pilotais. Mirties kilpa… Algimantas atsiskiria ir grąžtu grežiasi aplink Robertą ir Rolandą… Pasiveja…, vėl darni rikiuotė… Sparno pilotai mato tik vedančio lėktuvo sparno galą ir išlaiko saugų trijų metrų atstumą…, – lakūnų skrydį komentuodamas kalba aviatorius ir žurnalistas Edmundas Ganusauskas.

Žavėdamas lakūnais, jis sakė nerimaująs dėl jų pilotuojamų sovietų ir jų laikų gamybos lėktuvų JAK-50 stovio. Jie pakankama manevringi, bet.seni: vienas pagamintas 1981, kiti – 1983 metais…

ANBO šou Pociūnuose baigėsi įspūdingu R. Pakso pranėrimu pro 9 m aukščio ir 15 m pločio arką su užrašu „100 metų Lietuvos aviacijai“, „Žalvario parko“ fejervrkų lietumi, džiaugsmingais žiūrovų šūksniais, griausmingais aplodismentais ir skanduote „ačiū“!

Anksčiau grupinius skrydžius atlikdavo R. Paksas, R. Noreika ir šviesaus atminimo Leonas Jonys. Į istoriją įrašytas jų skrydis, kuomet 2002 -aisias spalio 3 d. jie praskrido po Verkšnionių tiltu per Nerį. Leono jau nebėra. Grupė atgaivinta 2011 -aisiais. Dabar vietoje L. Jonio skraido A. Žentelis. ANBO yra tarp geriausių akrobatinių skraidymų grupių pasaulyje, dažnai dalyvauja aviacijos šventėse ne tik Europoje, bet ir Kinijoje, Pietų Korėjoje.

Lietuva nuo seno buvo aviacijos šalis, bet ateitis nyki. Baigia išnykti akrobatinis lėktuvų sportas, naikinami arba nežinioje gyvena aerodromai, tarp jų – ir legendinis Alytaus aerodromas, kėsinamasi uždaryti unikalią ir vienintelę pasaulyje Kėdainių Broniaus Oškinio vaikų sklandymo mokyklą…

Onutė Valkauskienė

Autorės nuotraukos

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *