Birštone vyko Tarptautinės greitosios medicinos pagalbos žaidynės

Tylos ir ramybės oaze tituluojamas Birštono kurortas gegužės 23 – 25 dienomis tapo judria ir šurmuliuojančia XIII Tarptautinės greitosios medicinos pagalbos (GMP) žaidynių, į kurias susirinko per 300 dalyvių, vieta.


Įspūdingas šventės atidarymas su garsiniais signalais GMP automobilių paradu ir daugybe šventiškai nusiteikusių kurorto svečių. Dėl nugalėtojo vardo buvo pasirengusios kovoti 8 užsienio ir 32 Lietuvos komandos.
Tarp jų buvo ir Prienų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) direktoriaus Artūro Ivanausko vadovaujama komanda: Alma Karkauskienė, Karolis Ručys ir Rimantas Kuprys. Žaidynių dalyvius sveikino, sėkmės linkėjo Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Odeta Šinkūnienė, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, vienas iš šventės organizatorių – Nerijus Mikelionis, Lietuvos šaulių sajungos vadas plk. ltn. Gintaras Koryzna ir kt.

Taip pat buvo pristatyta sėkmingai kitose šalyse veikianti mobilioji programėlė ir savanorių tinklas, kuris gali padėti sustojus širdžiai iki atvyks medikai. Šios žaidynės – tai specialios pratybos medikams, parengtos atsižvelgiant į sudėtingiausius atvejus, su kuriais realiame darbe susiduria medikai. Kiekvienai komandai teko atlikti po septynias užduotis: dalyvauti masinės nelaimės vietoje, kurioje buvo imituojamas smurto protrūkis mokykloje, gaivinti žmogų ir neleisti nusižudyti jo draugei, priimti gimdymą ir išgelbėti kūdikį. Netikėta užduotis – per valandą kiekviena komanda turėjo apmokyti grupę moksleivių teikti skubią pagalbą ir tinkamai elgtis nelaimės akivaizdoje. Pratybų metu buvo atliktas eksperimentas: slapta filmuota, kaip praeiviai reaguoja gatvėje sukniubus žmogui. Rezultatai nykūs – dažnas buvo abejingas, nė vienas nemėgino išsiaiškinti, ar žmogus sąmoningas, ar kvėpuoja, neskubėjo paskambinti greitosios medikams… Žaidynių dalyviai įsipareigojo grįžę po renginio mokyti žmones nukentėjusiems suteikti pirmąją pagalbą.
Žaidynėse geriausią rezultatą parodė Kauno GMP komandos, mažųjų miestų kategorijoje nugalėjo Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos GMP, tarp svečių – Vokietijos Raudonojo Kryžiaus atstovai. XIII Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynes bei taktinius medicinos mokymus organizavo Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremalios medicinos katedra bei kiti partneriai.
Onutė Valkauskienė
Nuotraukos autorės

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *