„Meilė, menas ir mada…“

Prienų „Žiburio“ gimnazijoje į nuotaikingą kūrybiško jaunimo festivalį – konkursą „Menas ir mada 2019“ tema „Šiuolaikinis madingo žmogaus įvaizdis“ gausiai rinkosi žiburiečiai, moksleiviai iš „Revuonos“ pagrindinės mokyklos bei „Ąžuolo“ progimnazijos.
Festivalis – konkursas prasidėjo kolekcijų pristatymu. Pirmieji podiumu žengė „Žiburio“ gimnazijos meno studijos vaikinai, pristatę kolekciją „Refashion“ (dizaineris – Arnas Rasimavičius). Plojimais buvo sutiktos „Revuonos“ pagrindinės mokyklos merginos, pristačiusios kolekciją „La silence“ (dizaineris – Danielius Aldakauskas).
Šio renginio sumanytoja ir organizatorė „Žiburio“ gimnazijos dailės mokytoja metodininkė Ilona Rasimavičienė, sveikindama trylikos komandų narius, svečius, komisijos narius, atkreipė dėmesį į tai, kokie svarbūs yra trys dalykai – Meilė. Menas. Mada. „Sutinka pagal drabužį, išlydi pagal protą…“, – patarlę prisiminė ir kalbėjusi gimnazijos direktorės pavaduotoja Lina Malinauskienė. Pasak jos, vieniems duota nuo Dievo, kiti, pasitelkdami išmonę, vaizduotę, kūrybiškumą, gali įvaizdį susikurti. Kūrybiškų minčių nestokoję renginio vedėjai Noja ir Lukas pristatė komisiją, kuri vertins atliktas užduotis. O joje – ir du buvę gimnazijos mokiniai – Arijus Jurevičius (Vilniaus dailės akademija, fotografija ir medijų menas) ir Dominykas Baronas (Vilniaus kolegija, įvaizdžio dizainas). Komisijoje – ir Kęstutis Lekeckas, dizaineris, KTU Dizaino centro docentas, Vladas Tranelis, dailininkas, Prienų meno mokyklos dailės mokytojas. Komisijos pirmininkas, mokinių gausiais plojimais sutiktas – „Žiburio“ gimnazijos vyr. technologijų mokytojas, matematikas Petras Kačiušis susibūrusioms komandoms ir palinkėjo savo mintis, svajones, idėjas išreikšti komandiniame darbe atliekant užduotis, taip pat jis dėkojo festivalio – konkurso sumanytojai dailės mokytojai Ilonai, kuri patikino, kad šis pirmas jos organizuotas renginys yra tarsi repeticija kitų metų gegužę vyksiančiam festivaliui – konkursui.
Taigi trylika komandų: kamanda x; Sparnai; NEVKA; Dandelions; PAKLAUSK…; Defile printemps; Aistros kalkuliatorius; KODAS: raudona; 90 -tųjų vaikai; 7 spalvos; 50 eurų; Homo; Mergaitės turėjo atlikti penkias užduotis – sukurti gyvąjį paveikslą, drabužių modelį, šukuoseną, skulptūrą, o komandų lyderiai – atlikti teorinę užduotį. Buvo vertinamas sceninis įvaizdis, meniškumas, užduočių pristatymas.
Galima buvo justi, kad komandų nariai yra kūrybiški, nebijantys improvizuoti bei laisvai reikšti šiuolaikiškas idėjas. Kiekviena komanda save meniškai, su „užsidegimu“ ir labai skirtingai pristatė. Antai „Sparnų“ komanda tikino, jog kiekvienas turi sparnus, tik ne visi tai supranta. Geltonosios „Pienės“ tikėjo, jog jų spalva suteikia intelektualumo, linksmumo, būtent kokios jos ir yra. „Paklausk…“ sakė, jog tikrai kyla daug klausimų, į kuriuos nėra atsakymų, „Kodas: raudona“ nariai buvo įsitikinę, jog jie vieninga komanda ir pasiruošę visus nugalėti, o „Homo“ komandos dalyviai su meile ir kūrybiškai atskleidė, kad „kūryba – tai balansavimas ant bedugnės krašto“…
Paskelbus pirmąją užduotį – gyvojo paveikslo kūrimas, ekrane jaunimas stebėjo žymių dailininkų – I. Repin, S. Dali, P. Picasso, M. Chagall ir kitų paveikslus, pagal kuriuos improvizuodami kūrė savąjį meno kūrinį. Vėliau buvo kuriami drabužių modeliai, barokinio stiliaus šukuosenos, o panaudojus medį, kepimo popierių, plėvelę, foliją, tualetinį popierių ir kitas medžiagas „gimė“ skulptūros. Komandų lyderiai puikiai susitvarkė su teorine užduotimi. Prieš apdovanojant pačius geriausius, visi stebėjo Prienų „Žiburio“ gimnazijos Meno studijos dizainerės Ievos Stankevičiūtės kolekcijos „Fabrikas“ pristatymą, kurioje autorė atskleidė svarbią šių dienų problemą – didelį šiukšlių kiekį gamtoje ir dar nerastą sprendimą, kaip atliekas perdirbti.
Buvo padėkota komandas subūrusiems mokyklų mokytojams, organizatoriams, visoms komandoms ir dizaineriams už dalyvavimą, komisijai, padėkos raštais ir prizais pagerbti laimėtojai. Grand Prix įsteigė picerija „Tango pica“. Neabejingi moksleivių norui stengtis kūrybiškai atskleisti šiuolaikinio žmogaus įvaizdį buvo ir: Prienų „Žiburio“ gimnazija, drabužių 2Hand namai, drabužių parduotuvė „Ups“, V grožio namai, kirpykla „Sruogelė, N. Valatkienės kirpykla, Prienų kompiuteriai, UAB „Alvydo verslas“, „Trupinys“, „Trintukas“, „Ritos gėlės“, J. Želvienės gėlės, Prienų kultūros centro kavinė „Redokas, „Gintarinė“ vaistinė.
Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *