Motinas dainomis pasveikino ir Seinų krašto lietuviai nuo Galadusio

Kur begyventum: Lietuvoje, Prienuose, ar už valstybės sienos – Seinuose, esi toks pats lietuvis, savo krašto patriotas, širdimi priimantis tuos pačius dalykus: kalbantis viena kalba, besilaikantis vienodų tradicijų, įkvėpimą randantis dainose. Galbūt todėl tokia nuoširdi ir pastovi, atstumo ir laiko išbandymus perėjusi LASS Prienų rajono filialo aklųjų ir silpnaregių ansamblio „Puriena“ bei Seinų ir Suvalkų krašto (Lenkija) lietuvių saviveiklos kolektyvų ir bičiulių su regėjimo negalia bendrystė, kuri atsiskleidžia per kultūrinius mainus, bendrus renginius, išvykas ir ekskursijas.

Gegužės 3 dieną, Motinos dienos išvakarėse, Prienuose lankėsi Seinų krašto Žagarių ir gretimų kaimų ansamblis „Galadusis“. Seiniškiai atsivežė koncertinę programą, o prieš pasirodymą spėjo apsilankyti VšĮ „Meninė drožyba“ Tradiciniame amatų centre, kur bendravo su tautodailininku Algimantu Sakalausku, apžiūrėjo veikiančią drožybos darbų ekspoziciją.

Prienų kultūros ir laisvalaikio centre surengtame koncerte Pavasariniai žiedai Mamai skambėjo abiejų kolektyvų – „Galadusio“ (vadovė Laimos Jakulevičienė) ir „Purienos“ (vadovė Onutė Matusevičiūtė) – atliekamos dainos, skirtos brangiausiam žmogui – Mamai, persipynusios su lietuvių liaudies dainomis, meilės ir vilties romansais, Alytaus J. Kunčino bibliotekos darbuotojos Daivos Krukonienės skaitomomis eilėmis apie pavasarį ir atgimstančius jausmus. Bendra Prienų ir Seinų lietuvių programa klausytojų širdyse paliko šiltą įspūdį.

Po renginio užstalėje susibūrę šeimininkai ir svečiai turėjo apie ką pasikalbėti – jie pasidalino mintimis apie savo kasdienį gyvenimą, tradicijas ir apie būsimus projektus. Lenkijos lietuviai ansamblio „Puriena“ narius pakvietė gegužės 18 d. atvykti į Žagarius, kur vyks chorų šventė „Susitikimai“. Bičiuliai ketina kartu švęsti ir Sekmines.

„Galadusio“ ansambliečiai dėkojo LASS Prienų filialo pirmininkei Irenai Karsokaitei bei ansamblio „Puriena“ vadovei Onutei Matusevičiūtei už malonų pakvietimą.

Jie pabrėžė, jog lenkų-lietuvių etniniame paribyje, abipus Galadusio ežero, kuris skiria ir jungia dvi valstybes, gyvena nemažai lietuvių. Jie stengiasi išsaugoti ir sutvirtinti ryčius su Lietuva. Pernai jie kartu minėjo Lietuvos valstybės atkūrimo 100 – metį, o šį rugpjūtį pažymės laisvės kovų Seinų krašte 100 – metį ir pagerbs savanorius.

Prie Galadusio kasmet rengiama tradicinė Lazdijų rajono ir Seinų apskrities šventė „Pasienio fiesta“, o kiekvieno birželio paskutinį sekmadienį Burbiškių kaime (Lenkija) vyksta lietuviškų ansamblių sąskrydis.

Seiniškių teigimu, nors didžioji Seinų krašto dalis buvo atplėšta nuo Lietuvos, jame gyvenančius lietuvius nuo visiško nutautėjimo išgelbėjo prasidėjęs atgimimas. Dešimtis metų atskirti nuo Lietuvos geležine siena, Seinų lietuviai išsaugojo savitą gyvenimo būdą. Atsikūrus Lietuvos valstybei, lietuvių bendruomenė sustiprėjo, pajuto savo galią, atsigręžė į tradicijas ir aptiko gilius šiame krašte išsaugotų senųjų dzūkiškų dainų klodus. Jų sklaidai didelį dėmesį skiria ir keletą mėnesių gyvuojantis ansamblis „Galadusis“. Įdomu tai, kad kolektyvo vadovė Laima į repeticijas Seinuose važinėja iš Lazdijų.

„Seinų lietuviai labai nuoširdūs žmonės, vieningi ir dainingi. Kai vietos saviveiklininkai liko be vadovo ir paprašė padėti, negalėjau atsisakyti,“ – sakė L.Jakulevičienė, per trumpą laiką padėjusi ansambliui „išsiauginti sparnus“.

Dalė Lazauskienė

Autorės nuotraukos

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *