Skrydį po Lietuvą „Profesijos bitės“ pradėjo Prienuose

Nuo šių metų pradžios specializuotas Aleksandro Stulginskio universitetas (ASU) tapęs Vytauto Didžiojo universiteto dalimi – Žemės ūkio akademija (VDU ŽŪA), ne tik tęsiančia savo misiją, bet ir kylančia į aukštesnį kokybinį lygmenį, imasi įgyvendinti naują, originalų projektą „Profesijos bitės“. Jo tikslas – motyvuoti regionų moksleivius pasirinkti gimtajai šaliai bei kraštui reikalingas profesijas ir būtent čia kurti savo ateitį.
Naują bei ryžtingą žingsnį žengiantis VDU ŽŪA imasi įgyvendinti konkrečias priemones ir ketina padėti visos šalies motyvuotiems abiturientams įveikti kliūtis, galinčias užkirsti kelius siekti universitetinio išsilavinimo savo tėvynėje.
Projekto „Profesijos bitės“ turinys orientuotas į tris segmentus – aukštesniųjų klasių moksleivius, pedagogus bei vietos bendruomenes. Tam VDU ŽŪA suburta lektorių bei studentų atstovybės narių komanda.

Pirmasis projekto „Profesijos bitės“ renginys, bendradarbiaujant su Prienų r. savivaldybe, įvyko šio miesto „Žiburio“ gimnazijoje. Čia susirinkusi moksleivių auditorija patvirtino, kad „atskrendančių“ į Lietuvos regionus „Profesijos bičių“ nuoširdžiai laukiama.
Viena projekto „Profesijos bitės“ sumanytojų, VDU Marketingo ir komunikacijos departamento atstovė Giedrė Giedraitytė, pasitelkusi vaizdinę medžiagą, susirinkusiesiems įtaigiai pademonstravo, kuo dabartinis modernus agroverslas skiriasi nuo stereotipiškai suvokiamos žemdirbystės ir kokių kompetencijų reikės ateities specialistams. G. Giedraitytė atkreipė dėmesį, kad įsiliejus į plačiausios aprėpties universitetą Lietuvoje, VDU ŽŪA studentai turės daugiau pasirinkimo galimybių, daugiau laisvės kuriant savo kompetencijų bagažą, įgys darbo rinkoje patrauklų – įvairiapusį išsilavinimą. Galimybė rinktis net iš 30 užsienio kalbų, lyderystės ir komunikavimo žinios, skaitmeninių technologijų valdymo įgūdžiai, socialinės, psichologinės bei filosofinės bei daugybė kitų VDU siūlomų kompetencijų greta tvirto specialybinio žinių bagažo neabejotinai suteiks absolventams konkurencinį pranašumą darbo rinkoje bei padės sėkmingai kopti karjeros laiptais.
Susirinkusiems prieniškiams VDU ŽŪA atstovė priminė, kad atsižvelgdama į susidariusias regionų retėjimo bei specialistų poreikio juose „duobes“ bei siekdamas padėti užpildyti kai kurias švietimo sistemos spragas, universitetas pats imasi iniciatyvos stiprinti šiųmečių regionų abiturientų žinias – jau nuo balandžio mėnesio VDU Žemės ūkio akademijoje organizuojami nemokami biologijos, fizikos ir matematikos dalykų kursai, padėsiantys abiturientams pasirengti brandos egzaminams.
Apie tai, kaip pažinti save ir teisingai pasirinkti profesiją Z kartos jaunimui, prieniškiams kalbėjo VDU ŽŪA lektorė psichologė Dovilė Jonušienė.
Išvykęs iš Prienų „Profesijos bičių“ projektas ir toliau keliauja per Lietuvą. Šio projekto turinio paketą sudaro beveik 30 pačių įvairiausių temų – nuo studentiškos kišenės gido iki žemės ūkio technikos inovacijų pristatymo. Tikimasi, kad aktualia informacija susitikimų su regionų moksleiviais bei bendruomenėmis turinį praplės ir vietos savivaldybių atstovai, verslininkai bei nevyriausybininkai, neabejingi šalies jaunimui bei emigracijos problemai.
VDU Žemės ūkio akademijos informacija

„Profesijos bičių“ projekto dalyviams viešint „Žiburio“ gimnazijoje, pakalbinome ir Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos doc. Jolantą Valčiukienę.

– Ar žemės ūkio specialybės vis dar yra populiarios?
– Šiais laikais žemės ūkis vis dar suprantamas labai tradiciškai, tačiau tai nėra tiesa, nes šiai dienai jis remiasi inovatyviomis technologijomis visose srityse. Todėl labai svarbūs tampa inžinerijos mokslai, ekonomika, hidrotechnika, žemėtvarka, žemės ūkio mechanika ir t.t. Iš tikrųjų, šios specialybės yra itin aktualios šiais laikais, nes kol kas situacija žemės ūkyje vis dar apgailėtina. Kita vertus, svarbu paminėti, kad šiai dienai joks žemės ūkio infrastruktūros vystymas nevyksta be šios srities specialistų įsikišimo. Taigi mūsų idėja yra skleisti žinią, jog tos senos geros specialybės yra aktualios ir šiandien. Nors agroverslo srities specialistų poreikis yra labai didelis, tačiau reikia pripažinti, kad tarp jaunų žmonių šios specialybės nėra itin populiarios. Technologijų amžiuje jaunimo nuomonę stipriai veikia žiniasklaida, todėl būsimi studentai mieliau renkasi socialinius mokslus ar biomedicinos studijas, užmiršdami kitas sritis.
– Kaip manote, kas paskatintų šių dienų jaunimą rinktis specializuotas žemės ūkio specialybes?
Manau, kad svarbiausia neturėti baimės, nes inžinerijos mokslai kartais jauną žmogų gąsdina dėl tiksliųjų mokslų. Inžinieriai iš tiesų yra labai reikalingi darbo rinkoje. Nieko nėra neįmanomo, tik reikia įdėti darbo ir pastangų. VDU Žemės ūkio akademijos unikalumas yra tame, jog mūsų studentai gauna specifinių žinių bei tuo pačiu jie ugdo papildomus gebėjimus, todėl šioje srityje mes esame ne universalūs, bet originalūs.
– Šių sričių specialistus rengia ir viena iš Kauno kolegijų, kaip manote, kuo universitetas yra pranašesnis?
Tarp kolegijų ir universitetų nuolat jaučiasi šiokia tokia konkurencija, tačiau universiteto misija yra ugdyti laisvai mąstantį, gebantį bendrauti žmogų, kuris galėtų plėsti savo galimybių ribas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Aukštasis universitetinis išsilavinimas suteikia platesnį suvokimą, mąstymą, kuris remiasi ne tik tuo, ką aš darau, bet ir kodėl aš tai darau. Kita vertus, svarbu pagalvoti ir apie karjeros galimybes, nes anksčiau minėtose srityse svarbus yra ir magistro laipsnis, o baigus kolegiją jį įgyti tampa kur kas sudėtingiau, nes tai reiškia papildomus laiko ir biudžeto kaštus.
– Neseniai Žemės ūkio akademiją prijungė Prie Vytauto Didžiojo universiteto, kaip manote ar tai duos naudos jaunam žmogui?
Aš labai tikiuosi, jog tai mums duos pridėtinės vertės. Jaunam žmogui, renkantis savo profesiją, dideliu privalumu tampa gretutinių studijų galimybė, kurios mes neturėjome prieš tai, taip pat kur kas didesnis pasirinkimas laisvųjų dalykų, galima mokytis daugiau kalbų (šiuo metu galima rinktis net iš 30 užsienio kalbų). Iš tiesų, anksčiau mes buvome siauresni, tačiau šiai dienai esame plačios aprėpties universitetas, todėl jaunam žmogui galime pasiūlyti kur kas didesnes galimybes.
– Ko palinkėtumėte dabartiniam jaunimui?
Gyvenimiška patirtis rodo, kad dabartinis jaunimas prioritetą teikia užsieniui, nes galvoja, kad kažkur kitur bus geriau, tačiau aš manau, jog daug kas priklauso nuo mūsų pačių ir nuo to tikro, gero pasirinkimo, ką mes norime veikti ateityje. Pabaigus aukštąją mokyklą čia, Lietuvoje, tikrai yra ką veikti, tereikia tinkamai pasirinkti. Jaunam žmogui norėčiau palinkėti nesistengti būti universaliems, nes, jeigu norime turėti šviesią ateitį, reikia būti ne universaliam, bet originaliam.
Parengė Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *