LRT pamiršo savo iškeltą idėją ir pralošia

Kandidatas į prezidentus Arvydas Juozaitis šią savaitę sukėlė sąmyšio, demonstratyviai palikęs visuomeninio transliuotojo – Lietuvos televizijos ir radijo – surengtus kandidatų debatus, kuriuose dalyvavo visi devyni pretendentai. Pono Juozaičio nepasitenkinimą sukėlė tai, kad, jo nuomone, LRT prieš rinkimus virto neobjektyviu „korupcijos židiniu“, ir ši, mokesčių mokėtojų pinigais išlaikoma žiniasklaidos priemonė, kaip ir kitos – komercinės – kandidatams sudaro nevienodas sąlygas.
Mano galva, toks žingsnis yra nemaža politinė klaida, nes pirmučiausiai – nepagarba rinkėjams. Reikia tik pagalvoti apie tai, kiek valios kainuoja tiems šalies žmonėms, kurie po intensyvios darbo dienos savo laisvą laiką nusprendžia skirti ne pramogoms, o oficialių LRT debatų transliacijoms.
Tačiau, tebūnie. Tskant, pačio kandidato ir jo kampanijos taktikos reikalas.
Skolinga neliko ir kita pusė – visuomeninis transliuotojas, viešai pagrasino kandidatui būsimu kreipimusi į teismą. Esą – neliksime skolingi tiems, kurie kėsinasi į mūsų (LRT) reputaciją, žerdami viešumon nebūtus kaltinimus. Nepatingėjo suskaičiuoti, kiek ir kada truko p. Juozaičio interviu LRT eteryje, palyginti su kitais kandidatais. Kaip dažnai jis buvo kviečiamas į įvairias LRT laidas, tačiau nerado laiko.
Iš esmės pritardamas tokiai pozicijai (jei tik yra galimybė, nepagrįstais kaltinimais besižarstantiems politikams būtina atsakyti, nes dažniausiai jų viešai vardijamos žiniasklaidos nuodėmės yra arba išvis insinuacijos, arba reputacijai brangiai kainuojančios deklaracijos, grįstos „kažkur girdėtomis“ nuogirdomis, neturinčiomis nieko bendra su tikromis faktinėmis aplinkybėmis), negaliu susilaikyti nuo smegenis terorizuojančios atminties. O ji pagrįstai neduoda ramybės.
Reikalas tas, kad p. Juozaičio priekaištas LRT – toli gražu ne vienintelis. Pretenzijos ir kritika visuomeniniam transliuotojui įvairių rinkimų kampanijų, dviejų referendumų kontekste byra kone kasdien, o LRT vadovybė, matyt, neturi plačių galimybių į kiekvieną jų reaguoti taip, kaip prieš p. Juozaitį. Kita vertus, esu iš tų – abejojančių, ar teisinis kelias yra geriausia išeitis žiniasklaidai diskutuojant su savo kritikais.
Prieš keletą mėnesių, dar 2018 -aisiais, LRT administracija viešai pristatė esą autentišką savo idėją sukurti LRT ombudsmeno institutą. Dėl idėjos autentiškumo šiek tiek abejoju ne dėl to, kad autorystę vienoje Andriaus Tapino vadovaujamos „Laisvės TV“ laidoje mėgino prisiimti Seimo narė Agnė Širinskienė, tuo metu vadovavusi parlamento laikinajai komisijai, kuri skelbėsi tyrusi visuomeninio transliuotojo ūkinius – finansinius bei kitokius reikalus. Ir ne dėl to, kad LRT ombudsmeno institutą sukurti įstatymų pataisomis siūlo sukurti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Jei neklystu, vienas pirmųjų tokį poreikį minėjo prieš trejus metus Anapilin išėjęs žurnalistas Romas Sakadolskis dar šio amžiaus pradžioje. Bent jau aš pirmą kartą apie tai išgirdau būtent iš jo.
Vakarietiškos praktikos požiūriu, LRT ombudsmenas galėtų tapti įstaigos pinigais samdomu nepriekaištingos reputacijos ir aukšto profesionalumo autoritetu, kuris būtų tarpininkas tarp LRT redakcijų ir jos auditorijos, reiškiantis savo nuomonę dėl kylančių ginčų tarp visuomeniniame transliuotojų dirbančių žurnalistų, redaktorių, taip pat reportažų, tekstų herojų. Ir, savaime suprantama, svarbiausios trečiosios pusės – LRT auditorijos. Toks personažas ne tik prižiūrėtų, kaip LRT žmonės laikosi Etikos kodekso, bet ir pats, remdamasis geriausia civilizuota patirtimi, papildomai formuotų gerąją žurnalistikos praktiką.
Ombudsmenai, kitaip dar vadinami skaitytojų visuomeniniais redaktoriais, veikia kone visose aukštą reputaciją turinčiose žiniasklaidos kompanijose. Jų kritika paprastai yra tai, kas labiausiai veikia viešąją reputaciją kuriančius ir saugančius žurnalistus bei redaktorius.
LRT ombudsmenas būtų buvę tai, ko reikia šiai įstaigai Lietuvoje dabar, tuo metu, kada vyksta trijų skirtingų rinkimų (savivaldos, prezidento ir Europos Parlamento) kampanijos. Jeigu aukščiausioji LRT valdymo institucija – LRT taryba kartu su administracija būtų įkūrusios tokią pareigybę ligi šiol nepaisydami politinių aplinkybių, LVŽS lyderis ir svarbiausi jo talkininkai netektų bent dalies argumentų, kodėl reikia keisti LRT valdymą.
Tačiau neįkūrė. Todėl galima prognozuoti, kad ombudsmeno institutą jiems įkurs dabartinė Seimo dauguma, kuri apie šios pareigybės filosofinį pagrindą neturi žalio supratimo. O pretenzijomis besisvaidanti prezidento rinkimų kandidatų dalis šiam veiksmui bus vienas stipriųjų argumentų.

Rytas Staselis

Rubrikoje Nuomonė. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *