Premjeras Saulius Skvernelis: Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centro rekonstrukcijos darbai bus užbaigti

Praėjusį antradienį Jiezne lankėsi Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. Vyriausybės vadovas domėjosi Pirminės sveikatos priežiūros centro rekonstrukcijos darbais, apžiūrėjo Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriaus patalpas, su vietos bendruomenės nariais diskutavo apie sveikatos priežiūros ir slaugos plėtrą regionuose.
Susitikime su Premjeru dalyvavo ir Seimo narys Andrius Palionis, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir savivaldybės gydytojas Virginijus Slauta. Taip pat – Tarybos nariai Jonas Vilionis, Egidijus Visockas, Algimantas Šidlauskas ir Arūnas Vaidogas, kurių iniciatyva Premjeras ir lankėsi Jiezne.
Apžiūrėjęs abiejų pastatų patalpas, Premjeras sakė buvęs nustebintas dviejų dalykų: sąlygų, kuriose įsikūręs Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius, ir priežasčių, dėl kurių buvo sustabdytas finansavimas Pirminės sveikatos priežiūros centro rekonstrukcijos darbams tęsti. S. Skvernelio nuomone, centro rekonstrukcijos darbai turi būti pabaigti bendromis valstybės ir savivaldybės pastangomis. Juo labiau, kad ir pinigai, kurių reikia tęstiniam projektui užbaigti – apie 270 000 eurų, pasak premjero, nėra ta suma, kurios nebūtų galima skirti. Premjero teigimu, jeigu nebus galimybės lėšų surasti iš rezervo šiais metais, kitais metais reikiama suma bus įtraukta į valstybės biudžetą atskira eilute.

Kaip tik tokio viltingo pažado ir, aišku, konkrečių darbų jiezniškiai laukia jau kelintus metus, nes 2015 -aisiais Sveikatos apsaugos ministerija pripažino, kad Jiezno mieste būtina pagerinti pirmo lygio sveikatos priežiūros ir slaugos paslaugų teikimo sąlygas. Ir ne tik pripažino, bet ir prisiėmė atsakomybę iš Valstybės investicijų programos finansuoti Jiezno PSPC rekonstrukcijos darbus. Darbai buvo pradėti 2016 metais, jiems finansuoti buvo skirta 100 000 eurų – apie penktadalis pagal parengtą projektą reikiamos sumos. Bet tai – ir viskas. Šiuo atveju liaudies išmintis, kad gera pradžia – pusė darbo, nepasitvirtino. Mat 2017 metams skirtas finansavimas buvo sustabdytas. Ir sustabdytas po buvusios viceministrės G.Šakalytės vizito, kurį centro vadovė Stefanija Bunevičienė prisiminė kaip slogų. Liko įspūdis, kad tuometinei viceministrei nelabai patiko, jog Valstybės investicijų programos lėšos naudojamos provincijos gydymo įstaigai rekonstruoti. Ir dar tai, kurioje pagal seniūnijos gyventojų skaičių užtenka turimų slaugos lovų ( 1000 – 3).
S. Skvernelis tokį skaičiavimą „pagal galvas“ pavadino nesąmoningu, juo labiau, kad skaičiai ir poreikiai liudija ką kita ir pabrėžė, kad pirminės sveikatos priežiūros paslaugos turi būti prieinamos visiems Lietuvos gyventojams ir yra orientuotos į pagrindinių sveikatos problemų sprendimą. Tarp prioritetų – ir slaugos paslaugų apimties plėtra, asmens sveikatos priežiūros įstaigų kokybės gerinimas. Būtent tai, ko reikia ir Jieznui.
Susitikimo metu buvo diskutuota ir kitais rūpimais klausimais. Tarybos narius domino Kelių priežiūros ir plėtros programos prioritetai, galimi sprendimai, susiję su nuotekų tvarkymo įrenginių įrengimu, kultūros paveldo objektų remontu ir kitos aktualijos. Kaip vieną iš svarbiausių rūpesčių meras A. Vaicekauskas paminėjo kelio Kaunas – Prienai – Alytus rekonstrukcijos būtinumą. Vyriausybės vadovas sutiko, kad minėtas kelias yra šio regiono problema, ir kartu akcentavo tai, kad kelio rekonstrukcijos įgyvendinimas turi būti bendras visų regiono savivaldybių interesas, nes tai susiję ne tik su finansavimu, bet ir žemės paėmimu visuomenės reikmėms bei kitais sudėtingais sprendimais. Taigi reikės ir politinės valios, ir kitų pastangų.
Premjeras buvo paklaustas ir dėl Prienų ligoninės perspektyvos. Jo manymu, keliamas nerimas dėl ligoninių uždarymo – tik pigi politinė korta. Vyriausybės vadovo teigimu, teikiančios kokybiškas paslaugas ligoninės turi išlikti, tačiau jos turi peržiūrėti sritis, kuriose specializuojasi, ir jas stiprinti. Premjeras taip pat paragino savivaldybės vadovus ir Tarybos narius būti aktyvesniems, dalyvaujant įvairiose programose, teikiant projektus ir išnaudojant visas galimybes vienoms ar kitoms problemoms spręsti.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *