Tradicijų bei tautiškumo puoselėjimo edukacinis užsiėmimas Kašonių bibliotekoje

Balandžio 16 dieną Kašonių bibliotekoje susirinko visi norintys išmokti kruopštaus, įdomaus ir tradicijomis bei tautiškumu alsuojančio amato – kiaušinių marginimo vašku. Šio amato pamokyti atvyko tautodailininkė alytiškė Audronė Jusienė.


– Gaila, kad dabar lietuviai vis mažiau vašku bemargina, – apgailestauja Audronė, kol šyla bičių vaškas. Tautodailininkė mano, kad lietuviams nederėtų pamiršti tradicinių kiaušinių marginimo būdų ir dalijasi patarimais, kaip teisingai kiaušinius marginti vašku.
– Nuo ko pradėti? Dažyti galite paprasčiausia adatėle, įsmeigta į pagaliuką, kurios vienas galas smailus, o kitas bukai apvalus. Vaškas turi būti ne šiltas, bet saikingai karštas. Jeigu bus labai karštas, gali pradėti rūkti ir degti.
O jeigu kalbėtume apie ornamentiką, tai pagrindiniai principai marginant vašku yra taškeliai ir brūkšneliai – tai tradicijos. Taškas – visų pradžių pradžia, ilgaamžiškumo simbolis, begalinis gyvenimo ratas. Marginimas vašku prilygsta rašysenai – kiekvienas rašo iš savo dūšios.
Kai jau vašku išmarginote kiaušinius, tuomet juos reikia dėti į šaltus išmirkytus dažus. Į dažus galite dėti arba acto, arba druskos.
Norint dažyti keliomis spalvomis, pirmiausia piešiam dalį motyvo ant balto kiaušinio, bet reikia turėti galvoje, kaip dažysime paskui. Nudažę pradinį motyvą, kiaušinį merkiame į dažus. Galima dažyti ir keliomis spalvomis. Pavyzdžiui, numarginus pirmą motyvą, merkti į rožinius dažus, nuplauti, vėl išmarginti, įdėti į žalią, vėl išmarginti ir dėti į violetinius arba juodus dažus.
Baigus dažyti kiaušinį, vašką reikia nuvalyti. Margutį galima palaikyti virš ugnies ir švelniai nušluostyti skudurėliu. Taip valant, vaškas sušyla ir visas kiaušinis apsilieja vašku. Užsideda apsauginis sluoksnis, kuris paskui neleidžia kiaušiniui nublukti.
Galima ne tik vašku dažyti, bet ir skutinėti kiaušinius peiliuku, o kai kurios dabartinės siūlomos priemonės tiesiog nori iš žmogaus atimti kūrybiškumą ir unikalumą.
Audronė ne tik mokė kiaušinių marginimo technikos, bet suteikė daug naujų žinių apie tradicijas ir tautiškumo puoselėjimą ruošiantis nuostabiai pavasario šventei – Šv. Velykoms.
Edukacinį užsiėmimą organizavo Kašonių bibliotekininkė Danutė ir projekto „Stipri šeima“ užimtumo specialistė Romutė.
Danutė Bajorienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *