„Skaitmeninė savaitė“ 2019 Birštone

„ALL DIGITAL Week (lietuviš-kai „Skaitmeninė savaitė“) – tai visoje Europoje vykstanti akcija, skatinanti naudotis technologijomis bei internetu, ugdyti skaitmeninį raštingumą. Šiemet ji vyko kovo 25 – 31 dienomis.


Jos tema Lietuvoje – skaitmeninės technologijos ugdymui. Akcijos metu Birštono viešojoje bibliotekoje daugiausia dėmesio sulaukė proto mūšis „Aš ir internetas“. Technologinių žinių varžytuvės vyko Birštono vienkiemyje (organizavo vyresnioji bibliotekininkė G. Andrulevičienė), Siponių bibliotekoje (surengė vyresnioji bibliotekininkė O. Gridziuškienė), Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje, kur nugalėjo bibliotekos bičiulio ir talkininko Aivaro Požaičio vadovaujama komanda, pasivadinusi sunkiai ištariamu „Caiberslakerių“ vardu. Proto mūšyje dalyvavęs ir juo pasidžiaugęs jaunasis kurorto savivaldybės Tarybos narys Helmanas Lik jį išbandyti pasiūlė ir Birštono jaunimo klubo nariams, todėl Helmano dėka žinių apie internetą varžytuvės iš bibliotekos persikėlė į atvirąją erdvę Birštono kultūros centre.
Naudingos informacijos ir patarimų bibliotekos lankytojai išgirdo internetiniame seminare, transliuotame iš Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, „Bankas be kodų kortelių: praktiniai patarimai“.
Atkreipiant dėmesį į tai, kad šiuolaikinėje bibliotekoje – ne vien knygos, visą savaitę lankytojams buvo siūloma susipažinti su virtualiomis paslaugomis ir prenumeruojamomis EBSCO Publishing bei NAXOS Music Library duomenų bazėmis.
Mažieji bibliotekos lankytojai pasinaudojo proga iš arti pamatyti 3D spausdintuvo galimybes. Jas įdomiai pristatė vyresnioji bibliotekininkė Ingrida Vaitkevičienė, kuri vedė ir žinių varžytuves.
Ačiū Skaitmeninės savaitės organizatoriams ir dalyviams. Turėjome progų įsitikinti, kad apie tą jau įprastą ir kasdien naudojamą internetą daug ko nežinome, ir kad technologijoms kintant, esame priversti nuolatos mokytis. Todėl biblioteka – visada atvira, ir kelias į ją tegul niekada nesibaigia!
O protų mūšio „Aš ir internetas“ klausime išgirsta Styvo Džobso (Steve Jobs) mintis, kad „per visą savo gyvenimą turi atlikti daug darbų, o dabar pasirinkai šį, tad atlik jį kaip moki geriausiai“ tinka bet kuriai mūsų veiklai.
Genovaitė Mačiūtė
Birštono viešosios
bibliotekos bibliografė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *